Hjem

Institutt for informasjons- og medievitenskap

Saklighetens lidenskap

Dette er biografien om pressemannen, forlagsmannen, forfatteren, organisasjonsmannen og ikke minst motstandsmannen Chr. A.R. Christensen (1906-1967).


ISBN 8203233945   -   Aschehoug   -   2006

Martin Eide er professor i medievitenskap ved Institutt for informasjons- og medievitenskap, Universitetet i Bergen

Den evnerike og bråmodne Christensen begynte i Dagbladet i 1926 og var der i åtte år før han ble konsulent og redaktør i Aschehoug forlag, der han fikk ansvaret for en rekke av tidens store kunnskapsverker. Under okkupasjonen kom Christensen til å spille en sentral rolle i det illegale pressearbeidet, og som medforfatter av det tverrpolitiske Fellesprogrammet bidro han til å berede overgangen fra krig til fred. I 1945 var han med på å starte Verdens Gang og ble den nye avisens første sjefredaktør. Gjennom etterkrigstiden gjorde Christensen, som fortsatte som VG-redaktør fram til sin død i 1967, en betydelig pressepolitisk innsats. Han er også kjent som mannen bak parolen: "Det trykte ord er et mektig våpen. Misbruk det ikke!"

Beretningen om denne oversette nasjonale strategen og hans lidenskapelige forhold til sakligheten vil være av stor interesse for alle som vil vite mer om norsk presse- og forlagshistorie - ja, om offentlighetens utvikling i Norge overhodet.

Med forfatteren og forlagets tillatelse gjengir Vox Publica her første kapittel i biografien om Chr. A.R. Christensen.

Les omtale i det faglitterære tidsskriftet Prosa