Utposten Nr 6 1996

Previous Page See Page Next Page

Et lite historisk tilbakeblikk og en titt i krystallkula

EDB-spalten kom til i Utposten i nr. 5/93. Tidlig på året ble undertegnede invitert til å skrive om «EDB i allmennpraksis – i går, i dag og i morgen». Senere samme år ble det til at vi etablerte en egen edb-spalte. Nykommeren ble tatt inn under tvil og med antagelse om at dette bare var lesestoff for de få. Det var min «føringsoffiser», Petter Øgar, som kjempet for at spalten fikk denne sjansen.

I årene som har gått har vi tatt opp en rekke emner: bruk av databaser, EDI og elektronisk post, hypertekstprogram og prosedyrepermer, fjernstyring av pc, ulik bruk av edb-journal, statistikk, internet, program for litteraturreferanser, PC-oppgradering, «plug and play», ergonomiske tiltak ved PC/terminal, brukerhåndbok for EpiInfo 6, Windows 95, selvevaluering – kvalitetssikring (se deg selv i kortene), Dnlfs web-server og scanning av tekst i dosbaserte legeprogrammer.

Et foreløpig klimaks ble nådd da Utposten ble lagt ut på Internet fra og med nr. 4/1995. Dette ble gjort mulig gjennom et samarbeid med Hogne Sandvik ved Institutt for samfunnsmedisinske fag (ISF) ved Universitetet i Bergen. Utposten er plassert som en link fra ISFs hovedside på URL-adresse http://www.uib.no/isf/utposten/ utposten.htm. I mars i år ble filer i ISFs websider åpnet 150.800 ganger. Brukere fra mer enn 70 land har vært innom. Hvor mange av disse som har sett på Utposten vet vi ikke, men når vi tenker på at Utposten har om lag 2.000 abonnenter aner vi dimensjonene på dette leserpotensialet. For å imøtekomme denne enorme interessen ser vi nå på mulighetene for å få oversatt den elektroniske web-versjonen av Utposten til engelsk.

Utposten på Internet er et prøveprosjekt. Omfanget av dette tilbudet vil i stor grad avhenge av tilbakemeldinger fra leserne. En umiddelbar fordel med elektronisk publisering er at artiklene indekseres og dermed kan gjenfinnes med fritekstsøk.

Hvor skal dette ende?

La oss anta at det kan bli en «never ending story». Utposten og Internet vil kunne bli et utvidet kontaktpunkt mellom norske allmennpraktikere og med internasjonal allmennmedisin. Her kan vi utveksle kunnskap, synspunkter og erfaringer.

I den elektroniske kommunikasjonsverden er kontakten rask, enkel og mulighetene mange. Hindrene er lavere enn de vi har for å sende et sneglebrev eller ta en telefon.

Selv om innføringen av Utposten på Internet kan være begynnelsen på en ny æra med hensyn til leserkrets og kommunikasjonsmuligheter, kan en elektronisk versjon aldri erstatte trykket tekst på papir med lekker layout. Det er fortsatt mye hyggeligere med papirutgaven av Utposten på nattbordet enn en PC i senga.

John Leer

Det er registrert besøk fra følgende land på ISF´s web-sider

Andorra, Antigua og Barbuda, Argentina, Armenia, Aruba, Australia, Bahrain, Belgia, Bermuda, Brasil, Brunei Darussalam, Bulgaria, Canada, Caymanøyene, Chile, Columbia, Costa Rica, Danmark, De Forente Arabiske Emirater, Den Dominikanske Republikk, Ecuador, Egypt, England, Estland, Fiji, Filippinene, Finland, Frankrike, Færøyene, Georgia, Grønland, Guam, Guatemala, Hellas,Hong Kong, India, Indonesia, Irland, Island, Israel, Italia, Jamaica, Japan, Kenya, Kina, Kroatia, Kuwait, Kypros, Latvia, Libanon, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Macau, Malaysia, Malta, Marokko, Mexico, Nederland, New Zealand, Nicaragua, Niger, Norge, Pakistan, Peru, Polen, Portugal, Romania, Russland, Saint Lucia, San Marino, Saudi Arabia, Singapore, Slovakia, Slovenia, Spania, Sveits, Sverige, Sør-Afrika, Sør-Korea, Taiwan, Thailand, Trinidad og Tobago, Tsjekkia, Tyrkia, Tyskland, Ukraina, Ungarn, Uruguay, USA, Venezuela, Zambia, Østerrike

Previous Page See Page Next Page

Instituttets hovedside
UiBs Hovedside
Institutt for samfunnsmedisinske fag,
sist oppdatert 04.11.96
John.Leer@isf.uib.no