Utposten Nr 3 1997

Previous PageSee PageNext Page

UTPOSTENS EDB-SPALTE

Kontaktperson: John Leer, 5305 Florvåg. E-mail: john.leer@isf.uib.no Tlf.: 5614 0661 Fax.:5615 0037

 

Litt nytt…

Det kommer en og annen melding om nye fornøyde WinMed-brukere. Det kunne vært spennende om noen ville fortelle litt om nykommeren blant journalprogrammene i vår spalte.

For Profdoc-brukere har jeg mottatt en liten godbit på Internet: «Jag har på eget initiativ satt ihop en hemsida med tips angånde PROFDOC II journalsystem. URL: http://hem.passagen.se/profdoc/index.htm – Hälsningar – Peter Tenbrock, Distriktsläkare Tumba Vårdcentral, Sydvästra Sjukvårsområdet Stockholms läns landsting»

Infodoc har sendt ut sin første Windows-versjon. Den er enkel, men fungerer, og det fine med Infodoc’s løsning er at Dos-versjonen og Windowsversjonen kan kjøres om hverandre på samme pasientdatabase (og på samme maskin). Den er en gratis oppgradering for alle med vanlig vedlikeholdsavtale.

Spirometri er et ganske hett tema for allmennpraktikere – og Microloop-apparatet med det tilhørende edb-programmet «Spirare» er absolutt noe brukere av de før nevnte journalprogrammene bør se nærmere på. Selve installasjonen av programmet og implementeringen mot journaldatabasen krever litt ekstra innsats og tunga beint i munnen – spesielt for de med Novell-nettverk, men firmaet som leverer utstyr og program (Diagnostica) har god telefonstøtte. Anbefales !

Produksjon av html-formaterte publikasjoner er etterhvert blitt ganske enkelt. Det finnes oversettere fra de vanligste tekstbehandlere og redigeringsprogram med grafisk grensesnitt (WYSIWYG). De som har nettverksløsninger på kontoret og som vil spre informasjon, prosedyrebøker ol internt kan bruke html-formatet til dette. Eksempler på program som kan brukes er: Transit for å oversette flere tekstdokumenter til ensartet hypertekstformat, FrontPage og PageMill for redigering og layout og Arachnophilia for finpussing og korrigering av skrivefeil.

MMX er «siste nytt» på prosessorfronten. Dette er en prosessorvariant spesielt beregnet på multimediamaskiner – og hvor mye av funksjonene til skjermkortet er bygget inn i selve prosessoren. Det bygges nå pc-er uten separat skjermkort til en billig penge, men med god kraft for multimediavisninger. Dette kan være aktuelt for legekontor som skal arbeide med videokonferanser og fjernkonsultasjoner.

PalmtopHPC – håndpc. Disse små maskinene har vært i produksjon i noen år. Pison, Apple og HP har vært de mest brukte. Nytt av året er at disse små pc-ene på størrelse med en lommebok og 350g i vekt, uten hard disk (platelager), men 2 – 6 Mb hukommelse og lager (RAM og ROM) kommer med WindowsCE operativsystm – et 32-bits OS med kvaliteter nesten som et WindowsNT-light, slankeversjoner av tekstbehandler, regneark, kommunikasjonsprogram og elektronisk post for LAN (lokalnettverk) og WAN (Internet), kalender, adresse- og avtalebok osv. HPC (Palmtop-pc) kommuniserer med en større pc via com-portene eller infrarød kommunikasjonsport. Den har PCIMCA-port for modem og ekstra lager. Noen har innebygget modem som standard. Maskinene er bygget omkring en spesiell RISC-processor som sørger for god hastighet og kraft. Tastaturet er lite og egner seg ikke for touch-skriving, men for to-tre-fingerteknikk er det helt ok. I stedet for mus har maskinen berøringssensitiv skjerm og leveres med en liten penn som brukes til å klikke direkte på skjermen og fungerer ypperlig som muserstatning. Skjermen er sort-hvit (gråtoner) – såkalt backlit LCD – som trenger god bakgrunnsbelysning for å fungere bra. Pris: $ 6-700 – dvs 4-5000 kroner. Dette er en touch av framtid.... Om ikke lenge får vi slike HPC med aktiv fargeskjerm, og de vil da kunne bli alternativ til dagens laptopmaskiner.

Cuneiform er et OCR-program (brukes til å lese dokumenter via scanner) som ser meget lovende ut. Det finnes i en dansk versjon som klarer norske bokstaver, og feilprosenten i hver dokumentside er meget lav sammenlignet med andre og dyrere program. Programmet finnes på Internet og kan lastes ned for en prøveperiode før eventuelt kjøp.

SecretStuff er et lite gratisprogram fra Symantec (Norton) som enkelt kan brukes til å kryptere filer og elektronisk post. Mottakeren får et passord av deg som kan dekryptere og åpne filen.Dermed kan du sikre at bare den mottakeren du bestemmer kan lese det som oversendes.

De her omtalte produktene er bare en liten del av alt det nye som har dukket opp i edb-sammenheng den senere tid.

John Leer,

Legesenteret i Florvåg, 5305 Florvåg

Previous PageSee PageNext Page

Instituttets hovedside
UiBs Hovedside
Institutt for samfunnsmedisinske fag,
Oppdatert 9 mai 1997
John Leer