forsides.jpg (4058 bytes)
Nr 5       2000     
 

 

EDBedb2.gif (4485 bytes)SPALTEN

Utpostens EDB-spalte med spørsmål, svar og synspunkter. Kontaktperson: John Leer, 5305 Florvåg Tlf. j.: 56140661 Tlf.p.: 56141133, Fax: 56150037 E-mail: john.leer@isf.uib.no

Slette mine spor !

På Internett er du ikke alene og det er mange som følger dine spor, finner ut av dine vaner, sender deg skreddersydd reklame eller lager problemer for deg.

Husk at når du er pålogget nettet vil din maskin ha fått tildelt en dynamisk adresse eller oppgi sin faste internettadresse. Med tildeling av en dynamisk adresse ved oppringing kan din modemlinje spores og så kobles telefonabonnementet opp mot konto og logg hos din ISP (internet service provider). Skumle greier!

De riktig slemme "gutta" kan sende et program inn til din pc hvor programmet kan kikke seg omkring og sende forskjellig info om brukernavn, passord, nettverk osv tilbake til sin "oppdragsgiver". BackOrifice er et eksempel på et slik spionprogram.

Nå finnes det imidlertid forskjellige måter å beskytte seg mot uøskede inntrengere og uønsket aktivitet.

Ett godt og gratis beskyttelsesprogram er Zone Alarm. – som kan hentes fra http://www.zonelabs.com og installeres på egen maskin. Programmet er gratis så lenge det er i privat og ikke forretningsmessig bruk.

Filen for nedlasting (zonealarm.exe) er 1,6 Mb stor og selvutpakkende når du installerer den hos deg. Etter installasjon og restart av pc kan du velge å la Zone Alarm kjøre automatisk i bakgrunnen og passe på og gi deg advarsler når det skjer skumle eller uforutsette ting i din internett-kommunikasjon. Du kan også sette forskjellige parametre i programmet slik at du etterhvert får skredersydd vaktbikkja til å passe på deg slik du synes det passer til din Internettbruk. Hvis din pc står i et lokalt nettverk passer Zone Alarm også på trafikken her.

I praksis fungerer programmet nesten som en brannmur som passer på alt som går fra og til din pc og som kan stenge for uønsket trafikk.

I starten kan det være irriterende med stadige advarsler og spørsmål om du vil godkjenne dette og hint, men etter hvert som du har fått trimmet det til merker du knapt programmets tilstedeværelse mens sikkerheten din er betydelig forbedret.

Anbefales!

Askøy i august 2000

John Leer

Previous Pagehttp://www.uib.no/isf/utposten/utposten.htmNext Page 
Instituttets hovedside
UiBs Hovedside
Institutt for samfunnsmedisinske fag,
Oppdatert 11. oktober 2000
John Leer