Hjem
Fakultet for kunst, musikk og design
Dekanatvalg ved KMD 2017

Valgplattform

Frode Thorsen, dekankandidat, Anne-Helen Mydland, prodekankandidat forskning, og Linda Herfindal Lien, visedekankandidat utdanning, presenterer sin valgplattform for perioden 2017- 2021.

Bilde av kandidatene
Linda Herfindal Lien, Anne- Helen Mydland, Frode Thorsen
Foto/ill.:
UiB.no

Hovedinnhold

Studenter og ansatte
-er drivkraften i fakultetet og har i fellesskap muligheten til å skape en ny, unik institusjon ved Universitetet i Bergen.

Engasjement, bred deltakelse og eierskap til demokratiske prosesser er avgjørende for at fakultetet skal kunne lykkes. 

Vi vil vektlegge velfungerende råd og utvalg og samspillet mellom fagmiljøene og de administrative gruppene. Ledelse på alle nivåer skal baseres på dialog, åpenhet, tillit og etterrettelighet. 

Tidlig i fireårsperioden vil vi, i dialog med studenter og ansatte, utmeisle en ambisiøs strategi for KMD, og legge den frem for fakultetsstyret. Et godt grunnlag er det påbegynte strategiarbeidet, som behandles i interimfakultetsstyret i juni. KMD-strategien skal bygge videre på den identiteten som fagmiljøene har utviklet ved KHiB og UiB.

Fakultetsdannelsen og flytteprosessen har vært en stimulerende utfordring, men også en belastning for mange. Nå må vi skape en velfungerende studie- og arbeidshverdag ved det nye fakultetet.  

For å også sikre et godt arbeids- og læringsmiljø på sikt, vil vi legge stor vekt på evaluering av fakultetets organisasjonsform.

Vi vil arbeide for at finansieringen av KMDs studieplasser og forskning sikres innenfor UiBs budsjettfordelingsmodell – på nivå med tilsvarende studiesteder i Norge. 

Vi skal lære
gjennom forskningsbaserte studieprogrammer som gir rom for eksperimentering og kritisk refleksjon. Målet er å utdanne kandidater med tydelig fagprofil og fremtidsrettet kompetanse.  

Gode studieprogrammer er en viktig stimulans og forutsetning for sterke forskningsmiljøer.

Vi skal arbeide systematisk for å rekruttere studenter fra inn- og utland. 

Motiverte og engasjerte studenter er en svært viktig ressurs for fakultetet. Vi vil derfor legge til rette for høy kvalitet i utdanningen gjennom medbestemmelse og ved å utvikle arenaer for meningsbrytning og konstruktiv kritikk. God informasjonsflyt og et velfungerende studentdemokrati er en forutsetning for å sikre gode studietilbud.

Vi skal legge til rette for læring gjennom prosjektarbeid på tvers av disipliner og fag og utvikle kurs som kan inngå i flere studieprogrammer. Et tverrkunstnerisk masterprogram og felles PPU bør utredes. 

KMD må utvikle attraktive og relevante etter- og videreutdanningstilbud, i nær kontakt med fakultetets mangfoldige praksisfelt.

Vi skal forske
ved å anerkjenne sterke disipliner som grunnlag for tverrfaglighet. 

Fagmiljøene i KMD har unike forutsetninger og muligheter for å satse på nye og eksperimentelle kunstneriske uttrykk, i samarbeidet med aktører i de ulike fagfeltene.

KMD har tilsvarende enestående sjanse til å utvikle nyskapende forskning knyttet til deltakende og inkluderende kunstneriske praksiser, i samarbeid med flere fagmiljøer 
ved UiB. 

Vi ønsker å legge til rette for tett kobling mellom kunstnerisk og vitenskapelig forskning i fakultetets prosjekter og satsingsområder.

KMD bør, i tråd med UiBs strategi, vurdere klyngesamarbeid på flere aktuelle områder.

En av KMDs viktigste oppgaver blir å utvikle gode ph.d.-løp for kandidater innen alle fakultets fagfelt.

Vi skal formidle 
ved å gjøre KMD  til en vital kultur- og forskningsinstitusjon i Bergen, som legges merke til internasjonalt. Møllendal skal bli en del av kulturaksen og slik bidra til byutvikling i Bergen. Vi skal være en premissleverandør for den internasjonalt orienterte kulturbyen Bergen.

Det skal være transparente vegger mellom oss og omverden.Vi skal pleie systematisk kontakt med relevante miljøer og inngå langsiktige samarbeidsavtaler. 

Vi skal utarbeide en fakultetsstrategi for kommunikasjon med mål om en offensiv formidling av KMDs faglige profil og egenart. 

...og vi skal samles i ett fakultet – på ett sted – så snart som mulig
Endelig får kunst- og designmiljøene sitt nye bygg. Det gir fagmiljøene en enestående mulighet til å  bygge videre på samlokalisering. Som ledere må vi likevel også ha fokus på de utfordringene som oppstår for studenter og alle ansatte i en innkjøringsfase.

Byggetrinn 2 i Møllendal er en viktig forutsetning for å realisere Fakultet for kunst, musikk og designs fulle potensiale. Vi vil være en pådriver for å reise nybygget, gjennom å holde tett kontakt med UiB-ledelsen, bygge strategiske allianser og aktivt belyse både det internasjonale potensialet og det lokale byutviklingsperspektivet. 

Inntil nybygget er realisert, må vi gjøre det beste ut av en situasjon med stor avstand mellom kunst og design i Møllendal, og Griegakademiet, som i enda noen år til vil være i dårlige lokaler i Nygård skole. Vi må ligge i forkant av samlokaliseringen og skape gode fellesarenaer for ansatte og studenter. 


Frode Thorsen
Frode Thorsen er professor i tidligmusikk (historically informed  performance). Han har også  arbeidet som komponist (primært med musikk for dans og teater) og som musiker i eksperimentelle og tverrkunstneriske prosjekter. Med Bergen Barokk har han hatt 
konserter nasjonalt og internasjonalt og gitt ut en rekke CD-er. Thorsen har vært valgt instituttstyrer ved Griegakademiet i perioden 1999–2005 og ansatt som instituttleder tre ganger på åremål (2007, 2011, 2015). Han deltok i utredningene om opprettelse av KMD ved UiB og deretter i styringsgruppen for etableringen.

Anne-Helen Mydland
Anne-Helen Mydland er professor i kunst med fordypning i keramikk og leire. Hun har sin utdannelse fra UiB (arkeologi og kunsthistorie) og KHiB, og har siden arbeidet som kunstner, kurator og underviser. Mydland har stilt ut nasjonalt og internasjonalt og er innkjøpt av ledende samlinger og institusjoner, som for eksempel Museet for Samtidskunst (Oslo).
Hun er prosjektleder og kunstnerisk leder for det PKU-finansierte prosjektet ’Topographies of the Obsolete’. Mydland var KU-leder ved Avdeling for kunst 2012-15 og konstituert dekan ved Avdeling for kunst våren 2015. Hun var med i arbeidsgruppen som utarbeidet den nye strukturen ved  sammenslåingen av Avdeling for spesialisert kunst og Avdeling Kunstakademiet. Mydland har ellers vært aktiv i råd og utvalg i en årrekke. 

Linda Herfindal Lien
Linda Herfindal Lien er førsteamanuensis i grafisk design. Hun er utdannet ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen, med hovedfag i visuell kommunikasjon, og hun har vært stipendiat i Program for kunstnerisk utviklingsarbeid, der hun sluttførte sitt prosjekt i 2011. 
Lien leder kunstnerisk utviklingsarbeid innen fagområdet visuell kommunikasjon ved Institutt for design. Hun har tidligere vært koordinator for bachelorprogrammet i design, fagområde visuell kommunikasjon. Lien har også vært med å utvikle – og underviser i – den tverrfaglige utdanningen som KMD tilbyr innen designtenkning (et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Norges Handelshøgskole, Høgskulen på Vestlandet og Design Arena).