Hjem
Kunst og hage

Agnes Hiort: Portrett av Håkon Mosby, 1971

Håkon Mosby (1903-1989) var meteorolog, og kom alt i 1927 som amanuensis til avdelingen for teoretisk meteorologi ved Geofysisk institutt på Bergen Museum, som senere ble en del av UiB.

Agnes Hiort: Portrett av Håkon Mosby, 1971
Agnes Hiort: Portrett av Håkon Mosby, 1971
Foto/ill.:
Alf E. Andresen

Hovedinnhold

Han ble professor ved instituttet i 1946. Geofysisk institutt var med sitt internasjonale ry en støttepillar i opprettelsen av Universitetet i Bergen, og Mosby var en engasjert medspiller. Han var dekanus ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet fra 1954 til -59 og satt som rektor fra 1966 til -71. Mosby fikk Framkomiteens Nansenpris i 1970 for sitt arbeid i polarområdene. Han mottok en rekke medaljer, blant dem Prins Albert-medaljen i 1960 og H. U. Sverdrup-medaljen i 1980. I 1971 ble han utnevnt både til kommandør av St. Olavs Orden og til æresdoktor ved University of Newcastle.

Agnes Hiort har fremstilt Mosby stående, rett forfra. Rektorkjedet er fremtredende, og fargen på kappen er klar rød. I portrettene sine malte Hiort ofte bakgrunnen i nyanser av koboltblå som kan minne om en overskyet himmel. Men hun lot gjerne et hjørne stå i kontrasterende farger, her gult og blått. Vi kan se for oss at Mosby er utendørs, ved en høstlig skog. Den litt turbulente gråfargen som omgir ham, kombinert med glimt av blått som trenger gjennom enkelte steder, passer til hans virke som meteorolog.

Håkon Mosby er også fremstilt i et stort portrett på Geofysisk institutt, malt av Eva Synnestvedt.

NORA SØRENSEN VAAGE