Hjem
Kunst og hage

Henrik Sørensen: Portrett av Bjørn Trumpy, 1954

Bjørn Trumpy (1900-1974) var en pioner innen partikkelfysikk, jordmagnetisme og kjernefysikk i Norge. Han var direktør for Bergen Museum fra 1943, og ble den første rektor ved Universitetet i Bergen i 1948.

© Henrik Sørensen / BONO: Portrett av Bjørn Trumpy, 1954
© Henrik Sørensen / BONO: Portrett av Bjørn Trumpy, 1954
Foto/ill.:
Alf E. Andresen

Hovedinnhold

Trumpy var professor i jordmagnetisme og kosmisk fysikk ved Geofysisk institutt, Bergen Museum, et embete som i 1952 ble endret til professorat i fysikk ved UiB. UiB vokste ut av Bergen Museum, og Trumpy spilte en viktig rolle i prosessen. Universitetet i Bergen ble formelt opprettet i 1948, som Norges andre universitet, og Trumpy var rektor i fem år, til 1953. I 1951 ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden.

I portrettet er Trumpy fremstilt i nesten full profil, med venstre kinn mot oss. Han ser alvorlig, nesten tynget ut. Bakgrunnen i blått fremhever hans røde kappe og det gylne rektorkjedet, mens området til venstre i bildet er lysere, vertikalt stripet. Er det et vindu?

Bjørn Trumpy er også fremstilt i en skulptur i bronse laget av Nils Aas i 1979, som står i Bjørn Trumpys hus i Allégaten.

Henrik Sørensen (1882-1962) var en av de viktigste personlighetene i norsk kunstliv under første halvdel av det tyvende århundre. Han hadde vært elev av den nyskapende franske kunstneren Henri Matisse. Tilbake i Norge ble han del av den grupperingen som fokuserte på at kunsten skulle være dekorativ, det vil si at den skulle være ikke-realistisk. Sørensen var svært aktiv i å fremme dette kunstsynet. Han var opptatt av linjen i maleriet, og søkte et rytmisk uttrykk, blant annet gjennom en effektfull bruk av gjentagelser i utformingen av bildene sine. Det nasjonale ble etter hvert viktig for ham – kunsten skulle være norsk. Hele livet søkte han orden og klarhet i komposisjonene sine, som rammeverk for sine til tider djerve penselstrøk.

NORA SØRENSEN VAAGE