Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier

Kildeutgivelser fra Riksarkivet

Bergens Kalvskinn i ny utgave

Førsteamanuensis emeritus Ole-Jørgen Johannessen har i samarbeid med Riksarkivet gitt ut Bergens Kalvskinn, som er en viktige middelalderkilde for Vestlandet.

bergens-kalvskinn_medium.jpg

Faksimile av bokomslag

Bergens kalvskinn er et register over gårdparter/gårder som var i kirkelig eie i Bergen bispedømme på 1300-tallet. Den inneholder også opplysninger om tienden og har i noen tilfeller opplysninger om atkomstbrev og gaver som er gitt til lokalkirker eller lokale prester. Bergens kalvskinn klart eldst av de mer omfattende jordregistrene, og inneholder i mange tilfeller de eldste beleggene for gårdsnavn på Vestlandet.

Utgaven gjengir originalens tekst med oversettelse til moderne norsk. Boken er utstyrt med registre over person- og stedsnavn, kirker, prebender og altere, samt ordliste med ordforklaringer til oversettelsen.

Bergens Kalvskinn er tredje bind i serien "Kildeutgivelser fra Riksarkivet". Serien er godkjent som vitenskapelig publiseringskanal.
Les Riksarkivets omtale av boken.