Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier

Ny bok

Frode Helmich Pedersen: Bjørnstjerne Bjørnsons samtidsdramatikk

Frode Helmich Pedersen, førsteamanuensis i litteraturvitenskap ved LLE, har gjenlest Bjørnstjerne Bjørnsons skuespill og viser hvor friske de er.

bjornstjerne_bjornson_normal.jpg

Bjørnstjerne Bjørnseon
Peder Severin Krøyer, «Bjørnstjerne Bjørnson», 1901. Olje på lerret
Foto:
Blomquist

Med utgangspunkt i den aller tidligste mottakelsen av disse skuespillene, gir han ikke bare et viktig innblikk i det turbulente og samfunnsmessige klimaet verkene ble skrevet innenfor, men evner også å trekke frem sider den kanoniserende Bjørnsonsfortolkningen  senere har oversett. Bokens hovedtese er at det «urene» ved Bjørnsons diktning må anses som en styrke som er uløselig forbundet med skuespillenes grensesprengende kraft. I sine nytolkninger av Bjørnsons samtidsdrama, løftes stykkenes betydelige litterære og idémessige rikdom fram, og Helmich Pedersen viser hvordan Bjørnson forsatt er i stand til å forundre, overraske, røre og begeistre lesere av i dag.

Boken er utgitt av Vidarforlaget. Les forlagets omtale.