Det medisinske fakultet

Tildeling

Millioner til forskning på ny antibiotika

Ruth Brenk ved Institutt for biomedisin mottar 7 millioner til å forskning som skal føre til nye typer antibiotika.

ruth_brenk.jpg

Ruth Brenk

Antibiotika er en av vår tids største medisinske oppdagelser, og redder millioner fra å dø av bakterieinfeksjoner. I dag er resistens mot medisinen et økende problem, og forskere frykter at om vi ikke handler raskt, kan vi snart være tilbake til den tiden da til og med enkle bakterieinfeksjoner tok livet av oss.

–  En av utfordringene i dag, er at det er vanskelig å finne nye medisiner som kan trenge inn i membranen som dekker bakteriene, forklarer professor Ruth Brenk.

Identifiserer angrepsområder i bakterien

Sammen med sine kolleger har Ruth Brenk, ved hjelp av beregningsmetoder, funnet tre mulige angrepsområder i bakterien. Forenklet sagt, så er hypotesen at disse områdene kan binde til seg medisinmolekyler, som igjen trenger inn i bakterien. Å ta hensyn til disse tre angrepsområdene i utviklingen av nye medisiner, vil kunne gjøre medisinutviklingen mer effektiv

–  Vi skal bruke eksperimentelle og beregnende screeningmetoder for å finne molekyler som blokkerer funksjonen til disse angrepsområdene, og dermed potensielt dreper bakterien, sier professoren.

Hun understreker at i løpet av de tre årene prosjektet varer, vil de bare være ved begynnelsen av arbeidet med å finne en ny antibiotikamedisin.

Gleder seg til samarbeidet

Arbeidet vil bli gjort i samarbeid med verdensledense forskere i Hyderabad, India. Brenk gleder seg til samarbeidet:

–  Vår samarbeidspartner, The Indian Institute of Chemical Technology, er en toppinstitusjon, med svært gode medisinsk kjemikere. Dessuten har jeg aldri reist i India, og dette samarbeidet gir meg gode muligheter til å få førstehånds innsikt i forskningen som skjer der, forteller Brenk.

Stipendet er en del av prosjektet Bedre Helse av Forskningsrådet. Målet med prosjektet er å stimulere til forskningssamarbeid mellom indiske og norske forskningsinstitusjoner. I alt har seks prosjekter fått støtte. Prosjektet er delvis finansiert av den norske og den indiske ambassaden.