Hjem
Institutt for politikk og forvaltning

Lars Dalene Fiskaa

Lars Dalene Fiskaa er bachelorstudent ved Institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap. Han har studert med oss siden 2013, og skriver bacheloroppgave om kommunereformen.

Hovedinnhold

det er spennende å se hvordan en vedtatt reform på papiret ender opp med å utfolde seg i praksis

Kvifor valde du ein bachelorgrad i administrasjon- og organisasjonsvitenskap??
Ved samfunnsfag på videregående skole fikke jeg en interesse for hvordan avtaler og organisering mellom ulike land satte premisser for hvordan det internasjonale samfunnet er strukturert og hvordan internasjonale avtaler kan påvirke enkelte lands innbyggere. Det var også da jeg bestemte meg for at jeg har lyst til å bli diplomat. Ettersom flere statsvitere blir diplomater og det er en vanlig utdanningsvei syntes jeg Admorg ved UiB var et passende valg.

Korleis har overgangen frå elev til student vore?
Befriende og krevende. Det har vært godt å kunne få frihet til å styre hverdagen litt selv og å kunne lese om ting som interesserer meg og ikke trenge å lese masse andre forskjellige fag fra ulike disipliner itillegg. Det at en får såpass frie tøyler har også vært en utfordring. I starten av studiene mistet jeg fort litt den helge-følelsen for eksempel. Fordi jeg ofte kunne bare ta fri slik som det passet meg. I senere tid har jeg lært å sette pris på et rutinert liv hvor fredager igjen føles som fredager.

Korleis har di faglige vekst vore? ( Kva har du lært på adm.org sålangt?)
Det som er gøy med Admorg er at det er noe som du kan bruke til å forklare nesten alt i samfunnet rundt deg. Jeg har tatt veldig til meg hva det vil si å være en organisasjon og å se på hvordan organisasjoners atferd blir påvirket og hvordan de påvirker andre aktører. Dette synes jeg er veldig gøy fordi vi mennesker organiserer så og si alt. Dermed har jeg fått en helt ny måte å oppfatte verden rundt meg på.

Kva skal du skrive/ skrive du bacheloroppgåva di om? Kvifor valte du dette temaet?
Min bacheloroppgave tar for seg den nye kommunereformen. Jeg har valgt å se på hvorfor bestemmelsen av nye Stavanger kommune ble slik som den ble basert på organisasjonteori. Det nye forslaget til Stavanger Kommune er veldig spennende siden det har blitt bestemt å slå sammen to andre kommuner som ikke deler geografisk grense med Stavanger igjennom fastlandet og imellom dem ligger Randaberg kommune som ikke sa seg villig til å slå seg sammen med Stavanger. Jeg er selv fra Stavanger så det er noe som står meg nært og jeg synes også det er spennende å se hvordan en vedtatt reform på papiret ender opp med å utfolde seg i praksis.

Hvorfor bør nye søkere velge administrasjon- og organisasjonsvitenskap??
Nye søkere bør velge Admorg fordi det er et veldig givende fag. Politiskteori og organisasjonsteori er noe som berører alle aspekter av samfunnet og den hverdagen du selv lever i. Admorg er også veldig anvendbart og er passende i mange ulike sektorer av arbeidslivet. Instituttet har også et veldig bra fagmiljø som står veldig sterkt i statsvitenskapen og et bra sosialt miljø som alltid står åpent for å inkludere nye studenter.

Kva er ditt beste minne frå studietida på bachelor så langt?
Mitt beste minne fra bachelorstudiet så langt er når jeg for første gang jeg besøkte instituttet for å høre på historien til instituttet og bli introdusert til admorg som ny bachelor student. Det er et veldig flott, sjarmerende eldre bygg som jeg forbinder veldig sterkt med et typisk universitets-bygg. På mange måter føler jeg bygget både innvendig og utvendig oser av kunnskap og det er noe jeg fant, og fremdeles finner veldig inspirerende. Og det var mens jeg satt å hørte på Thor Øivind Jensens engasjerende fortelling om instituttets historie at jeg følte jeg hadde blitt endel av noe veldig kult, og var også et skritt nærmere den fremtiden jeg vil skape for meg selv.

Har du tips til ferske bachelorstudentar?
Delta på seminarer, til og med de som ikke er obligatorisk. Alle seminarer er veldig bra både for å henge med faglig og for å få seg noen nye venner med like interesser som deg.
Jeg anbefaler også å bli med i en studentorganisasjon, og da særlig fagutvalget. Selv de som ikke vil bli endel av fagutvalget oppfordrer jeg til å gå på allmøtene som er i begynnelsen av hvert semester. Bare for å holde deg oppdatert på hva som skjer faglig og sosialt på instituttet, og for å møte de du studere sammen med.

Dro du på utveksling?( i så fall hvor)
Bordeaux, Frankrike.

Hva var bra med utvekslingsoppholdet?
Det var veldig kjekt å dra ut å føle på en en litt annerledes måte å være student på.
Frankrike bruker for eksempel ikke pensumbøker på samme måte som her i Norge. I forelesningen på Science Po var det mye viktigere å notere det foreleseren sa i forelesningene og så pugge den informasjonen til eksamen samt supplere med anbefalt litteratur og å finne egen litteratur som kan være relevant om emnet. Det ble en helt annen måte å studere på og jeg ble tvunget til å lære å ta mye bedre notater en det jeg var vant til og å bli flinkere til å lete frem gode kilder. Men det fikk meg også til å sette pris på pensumbøkene her i Norge når jeg kom tilbake.
De har også en annen form for studenthverdag. Skoledagen varte ofte fra 08 morgningen til 20 om kvelden. Enten det var en sen forelesning eller at vi satt å jobbet på biblioteket. Jeg fikk virkelig øynene opp for at studiet er mer en 24/7 greie enn en "nine to five" jobb; noe som jeg har modnet veldig på. Det kan kanskje høres litt mye ut for noen men enn lærer at det faktisk er veldig gøy å tilegne seg ny kunnskap i lag med gode venner. De har også en to timers lunsj pause mitt på dagen hvor alt av kontorer stenger.

Lærte du noe fra å dra på utveksling som har vært relevant senere i for eksempel arbeid?
Igjennom utvekslingsoppholdet mitt fikk jeg tilegnet meg noen bedre studievaner og studieteknikker. Jeg har også lært mye spesielt om EU og Russland igjennom en veldig dags aktuelt vinkling. På den tiden ( 2014) var det veldig aktuelt med Ukraina Krisen. Dette har fått meg til å bedre kunne bruke teori fra admorg og se det i sammenheng med det som skjer av dagsaktuelle temaer i media.
Jeg hadde også økonomisk historie og fransk historie, noe som har fått meg til å bli litt mer kritisk til mitt eget studium ettersom jeg ser at det finnes også andre drivkrefter i samfunnet, slik som for eksempel økonomi eller teknologisk utvinning.

Hva er ditt beste minne fra utvekslingen?
Mitt beste minne fra utveksling er menneskene jeg har fått møte og blitt kjent med. Jeg bor ikke i kollektiv til vanlig så det var veldig kjekt å kunne bo i et studentkollektiv mens jeg var i Bordeaux. Det har også vært veldig kjekt å se at mennesker fra alle ulike deler av verden og med veldig ulike bakgrunner kan komme så godt overens sammen.

Kva tenkjer du å gjere etter bachelorgraden din?
Etter at jeg er ferdig med bachelorgraden min håper jeg å kunne starte på admorg sitt mesterprogram. Jeg har også søkt på ulike praktikantplasser ved ulike ambassader som jeg håper jeg får en sjanse til å ta del i.