Hjem
Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap

CRISTIN

Informasjon for ansatte

Logoen til Cristin
Foto/ill.:
cristin.no

Hovedinnhold

CRISTIN (Current Research Information System In Norway) er en oppfølger av databasen FRIDA (Forskningsresultater, informasjon og dokumentasjon av vitenskapelig arbeid) og er en database for registrering av forskningsaktivitet ved universitet og høgskoler. Posteringer/data fra FRIDA overføres til den nye databasen. Det vil ikke innebære store endringer for FRIDAbrukere med den nye databasen.

Forskerne registrerer publikasjoner og annen forskningsaktivitet samt formidlingsaktivitet i databasen. Det anbefales å registrere fortløpende.

«Poenggivende publikasjoner» er en betegnelse som ofte brukes på noen poster i FRIDA-databasen. Betegnelsen refererer til det nye «tellekant»- systemet som ble tatt i bruk fra og med budsjettåret 2006. Nedenfor gis en kort redegjørelse om dette.

 

Tellekanter

«Tellekanter» er populærbetegnelsen på systemet som brukes til å måle forskningsaktivitet på institusjonsnivå i form av dokumentert vitenskapelig publisering. Systemet inngår som en av fire indikatorer i den resultatbaserte omfordelingen av forskningsmidler mellom lærestedene.
Vitenskapelige publikasjoner i form av vitenskapelige bøker, vitenskapelige artikler i tidsskrift og vitenskapelige artikler i antologier gis poeng etter et system.

Publikasjoner som regnes som vitenskapelige utfra kriteriene rapporteres fra CRISTIN til NSD. Hvilke forlag og tidsskrift som regnes som vitenskapelige finner man ved å gå inn på denne siden. (For å finne publiseringskanaler (forlag/tidsskrift) som regnes som vitenskapelige etter kriteriene kan man på refererte side gå ned til «subject area». I rulleteksten finner man aktuelt fagområde. Klikk deretter på «search»).

Det er de nasjonale fagrådene som anbefaler publiseringskanaler til Universitet- og høgskolerådet (UHR). Ca. 80% av vitenskapelige forlag/tidsskrift klassifiseres til nivå 1 og ca. 20% til nivå 2 som er det høyeste. Frist for fagrådene til å nominere til nivå 2 er om høsten. Frist for forslag til nivå 1 kanaler er 30. november 2014. Forslag meldes til NSD . Mer informasjon om prosedyrer her.

Oversikt over Universiteter og høgskolers samlede poeng for 2013 og tidligere år finnes på denne siden. Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap hadde 172,8 publikasjonspoeng i 2013, 101, 2 i 2012, 116,8 i 2011. AHKR var grunnenheten med flest publikasjonspoeng ved UiB i 2013 samt i årene 2007-2009.


Mer informasjon om tellekantsystemet finnes i denne artikkelen i Forskningspolitikk 1/2008.