Hjem
Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap
Feltkurs høsten 2013

Arkeologisk praksis (ARK 301)

Undervisning i feltmetoder er obligatorisk for arkeologistudenter på mastergrad ved Universitetet i Bergen.

Registrering/prøvestikking på Bjorvollen.
Foto/ill.:
Håkon Reiersen

Hovedinnhold

Undervisning i arkeologiske feltmetoder er obligatorisk for arkeologistudenter på mastergrad ved Universitetet i Bergen. AHKR arrangerer derfor emnet Arkeologisk praksis (ARK 301) for masterstudenter.


Undervisningen i ARK301 består både av teoretisk og praktisk opplæring, hvor praksis utgjør den største delen av kurset. Emnet består av fire deler:

  1. forkurs (1 uke),
  2. feltarbeid (3 uker)
  3. etterarbeid og rapportskriving (2 uker)
  4. en skoleeksamen på 6 timer (med tilhørende pensum på ca. 700 sider)


Eksamen vurderes som bestått/ikke-bestått. Kursets tre første deler finner sted i perioden 12. august til 20. september 2013 (eksamensdato vil bli oppgitt senere). All deltagelse på ARK 301 er obligatorisk og fravær vil bli registrert.


Målsetningen med kurset er at studentene skal erverve seg kunnskap om forarbeid, praktisk gjennomføring, etterarbeid og rapportering fra arkeologisk feltarbeid.

 

Forkurs og forelesninger (12.–15. august, 2013)

Den første uken av ARK301 består av et forkurs som holdes (om ikke annet er nevnt) i AHKRs lokaler på Høyden (Øisteins gate 3, Seminarrom II (315)). Forkurset består av ulike forelesninger og innføringer i registreringsmetodikk, dokumentasjonsmetoder og metoder for utgravning.  Det er også planlagt ekskursjoner til blant annet magasinet ved Universitetsmuseet i Bergen og til Follese, Askøy for å besøke en arkeologisk utgravning.

Merk: det kan komme justeringer i programmet.

 

Feltkurs (17. august – 6. september, 2013)

Feltkurset arrangerer feltkurset ved Hordamuseet på gården Stend i Fana, Bergen kommune. (ca. 10 minutter med buss, sørover fra Lagunen).
Se Hordamuseet i Google Maps her.

Feltkurset er et samarbeid mellom instituttet, Universitetsmuseet, Hordamuseet og Hordaland fylkeskommune. Målsettingen med kurset er å lære studentene grunnleggende metoder for oppmåling av felt, utgravning, registrering og dokumentasjon. Det er også et mål å gi studentene praksis i katalogisering av funn, formidling og rapportskriving.
 

Stend og Hordamuseet

Gården Stend er godt kjent arkeologisk og har spor fra alle perioder av forhistorien. En rekke steinalderboplasser er registrert i området og er også funn fra bronsealder. Men mest kjent er likevel funnene fra eldre jernalder. På Hordamuseets område ligger det en stor nausttuft, en steinring og en gravhaug. Det finnes dessuten en rekke bosetningsspor og fossile åkere. Nausttufta og steinringen ble undersøkt av arkeologer på 1960–1980-tallet. Universitetet i Bergen har holdt feltkurs på Stend i til sammen ni år: 2001, 2003, 2004, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 og 2012.

Boplassområdet Bjorvollen med bosetningsspor og kokegropfelt har blitt undersøkt i alle disse periodene. Under feltkursene i 2003-2004 ble steinringen grundig undersøkt. Det har under feltkursene også blitt registrert steinalderboplasser i Stendavika vest for Hordamuseet, samt ved Krokeide på sørsiden av Fanafjorden.

Nivellering og utmåling av felt

Det blir undervist i metoder for nivellering, landmåling og oppsett av rutenett. Alle skal få prøve seg i innmåling og dokumentasjon: å sette opp og bruke en nivelleringskikkert, ta fastpunkt, regne ut nivelementer med mer. Å legge ut feltet innebærer plassering av aksekors, grunnlinje og koordinatpunkter, og skal gjøres både ved hjelp av Pytagoras’ læresetning og orientert kikkert. Nytt av 2013 er grunnleggende innføring i bruk av totalstasjon. 
 

Utgravninger

Kursets utgravningsobjekt, Bjorvollen, er en komplisert lokalitet. Bjorvollen har tykke dyrkningslag fra både nyere tid og bronsealder. Det er dessuten kulturlag og strukturer (ildsteder, kokegroper og stolpehull) fra eldre jernalder. I tillegg er det funn fra ulike deler av steinalderen. Det blir derfor mulighet for å øve på en rekke ulike arbeidsoppgaver knyttet til utgravning og dokumentasjon. Det blir lagt til rette for at alle deltagere på kurset får praktisert utgraving, vannsålding, utfylling av dokumentasjonsskjema, plan- og profiltegning og nivellering.

Registreringer

Registreringer foregår ved hjelp av prøvestikk med spade. Massene fra prøvestikkene skal håndsåldes. Registreringsarbeidet vil foregå i umiddelbar nærhet utgravningen og først og fremst på Hordamuseets område på Stend. Det gis opplæring i dokumentasjon av prøvestikk, skissetegning, innmåling av boplassområde, GPS-innmåling, og lokalitetsbeskrivelse.

Formidling og åpen dag (1. september 2013)

Formidling er en svært viktig del av den arkeologiske virksomheten. I begynnelsen av september arrangeres det ”Åpen dag” i samarbeid med Hordamuseet (vi vil komme tilbake til eksakt dato). På denne dagen er det studentene som har ansvaret for å fortelle de besøkende om funnene og utgravningene. Det kommer vanligvis mellom 200 og 300 mennesker på disse dagene.

Praktiske opplysninger

Feltkurset starter i utgangspunktet på Stend kl. 08.00 hver dag og er ferdige kl. 16.00 (tidene kan bli litt justerte). Det vil bli 10-minutters pauser klokka 10.00 og 14.00 og en halvtimes lunsjpause kl. 12.00.

For de som kommer fra byen, går det bybane til Lagunen og buss videre til Fana. De som tar buss skal gå av på Stend jordbruksskole. Sjekk SKYSS for rutetider.


Vi har tilgang til lokaler, lunchrom og toaletter på Hordamuseet. Ta med matpakke, termos og vannflaske. Du trenger arbeidssko, arbeidstøy inkludert: god arbeidsbukse, hansker, varme klær (ull er bra), godt regntøy (oljehyre) og støvler. Solkrem kan være lurt.

 

Etterarbeid og rapportskriving
(9.–20. september, 2013)

Vasking av funn og katalogisering

Man kan forvente å få funn fra både steinalder, bronsealder og jernalder på lokalitetene som skal undersøkes på Stend. Dette materialet skal vaskes og katalogiseres av studentene i løpet av etterarbeidsperioden. I forbindelse med dette blir de viktigste prinsippene for katalogisering (standard prosedyrer for katalogisering slik de praktiseres ved Universitetsmuseet i Bergen) gjennomgått.

Eksamen

Eksamen i ARK 301 består av feltrapport og en 6 timers skoleeksamen (begge vurderes som bestått/ikke bestått).  Rapporten skal skrives som om det var en offisiell innberetning. Fristen for innlevering av feltrapport er innen fredag 20. september klokka 12.00. Eksamenstidspunkt blir oppgitt senere.