Hjem
Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap

Bachelorstudier i religionsvitenskap

Om å studere religionsvitenskap

masker og dødsfigurar
Foto/ill.:
Dag Øistein Endsjø

Hovedinnhold

Studenter ved UiB kan ta emner i religionsvitenskap (RELV) som frie studiepoeng eller kombinere flere RELV-emner til en spesialisering i religionsvitenskap. Til sammen 90 studiepoeng utgjør en spesialisering som kvalifiserer for å søke opptak til masterprogrammet.


Studiet i religionsvitenskap på 100-nivå består av fire emner på 15 studiepoeng hver. Grunnleggende er RELV101 (Innføring i religionsvitenskap). Dette emnet orienterer om både klassiske og aktuelle problemstillinger i studiet av religioner (for eksempel myter og symboler, ritualer, guder, religion og politikk, religion og økonomi). Videre er det tre emner som gir en oversikt over religioner i Øst og Vest, i fortid og nåtid. Disse er RELV102 (Jødedom, kristendom, islam), RELV103 (Hinduisme, buddhisme og andre asiatiske religioner) og RELV105 (Midtøstens og Middelhavsområdets eldre religionshistorie samt norrøn og samisk religion).


På 200-nivå kan man velge mellom et bredt og variert utvalg av forskningsbaserte spesialiseringsemner. Noen av emnene omhandler nye studieområder, mens andre vil bygge videre på det første året. Det er også mulig å ta flere slike spesialiseringsemner.


Spesialiseringen i religionsvitenskap avsluttes med en bacheloroppgave i systematisk religionsvitenskap (emnet RELVI250), der studentene skriver en sammenlignende oppgave om et selvvalgt tema. Innenfor RELVI250 gis det også en kort innføring i religionspsykologi, religionssosiologi og religionsantropologi.