Hjem
Universitetshagene

Klimaregulering

Plantene i de ulike avdelingene i veksthuset er tilpasset forskjellig klima. Noen planter settes inn i veksthuset om vinteren fordi de ikke tåler frost, mens andre krever tropisk klima hele året.

Hovedinnhold

Veksthuset har et moderne klimaanlegg som styrer lys og temperatur automatisk. Ved hjelp av klimacomputeren blir de ulike parametrene stilt inn på ønsket nivå for å gi plantene optimale vekstbetingelser gjennom hele året. Gardiner og lufteluker som åpnes og lukkes automatisk inngår i klimareguleringen.

Vanningen går gjennom et eget anlegg som er koblet til en gjødselblander, og plantene får dermed vann og næring samtidig. De store bordene som plantene står på er konstruert for å holde lenge på fuktigheten, slik at røttene kan suge opp vannet over en lengre periode ("flo- og fjære bord").

Det ene veksthuset er fylt opp av en stor fikensamling. Der holdes temperaturen på omkring 20 ºC året igjennom - nesten som i en tropisk regnskog. Her finnes også bregner og orkidéer. 

I en av avdelingene er plantene tilpasset middelhavsklima, med temperatur på 12 - 15 ºC om vinteren. Mange av disse plantene, f.eks. Strelitzia, kaktus og andre sukkulenter tilhører Muséhagen, og har stått i veksthuset på Milde i flere år.