Hjem
Universitetshagene
News

Fjellhagen blomstrer

Sesongen i Fjellhagen er lang og variert fra de første vårløkene på seinvinteren til den siste blomstringen seint om høsten. Men det er nå på forsommeren at hagen er mest severdig, særlig når samlingene blir komplett og de nye staudene er plantet ut.

Valmuesøster øvers i Fjellhagen.
Foto/ill.:
Bjørn Moe

Hovedinnhold

Nå anbefaler vi å ta turen til Fjellhagen i Botanisk hage, der mange stauder står i flott blomstring i begynnelsen av juni. De høge plantene med valmuesøster (Meconopsis) er det første man legger merke til øverst i det asiatiske området. Plantene har store blomster i mange fargevarianter. Like ved vokser det ulike arter primula og forskjellige asters.

Mens valmuesøster og primula rager høyt opp er det andre som kryper mellom steiner og utover berget. Smånøkkel (Androsace) og steinbalsam (Erinus) er ypperlige steinbedsplanter med fine farger, og de trives særlig godt på kalkgrunn. Her finner vi også reinrose og orkideen Cypripedium reginae som er en slektning av vår egen marisko. Denne amerikanske mariskoen har lyserosa blomster og er lett å dyrke som hageplante.

Bergfrue vokser like ved fossen slik vi ofte finner den vill i naturen. Litt vannsprut hindrer uttørking av bladrosettene som er festet rett på berget. Både bergfrue og dens nære slektning bergjunker står i full blomst akkurat nå.

Kubjølle er blomstret av nå i juni, men den er fortsatt dekorativ med de fine fruktene som danner tette dusker øverst på stengelen. Stengelen vokser etter blomstringen, en tilpasning i naturen til at vinden skal få best mulig tak og spre frøene til nye områder.