Hjem
Institutt for biomedisin

Disputas: Solfrid Johanne Sagstad

Solfrid Sagstad disputerer fredag 26. september 2014 for ph.d.-graden ved Universitet i Bergen med avhandlingen: ”Role of the extracellular microenvironment and lymphatics in disease development and progression”.

Hovedinnhold

 

Solfrid Sagstad har i sitt doktorgradsarbeid forsket på hvordan cellenes omgivelser og mikromiljø påvirker oppbygning og funksjon av både frisk og sykt (patologisk) vev.

De utallige spesialiserte cellene som utgjør kroppen vår lever i helt spesifikke og isolerte små nisjer, kalt mikromiljøer. Den karakteristiske oppbygningen og sammensetningen av dette mikromiljøet påvirker cellenes funksjon, og forskning på dette området kan derfor gi oss viktig kunnskap i forståelsen av sykdomsutvikling, som ved for eksempel kronisk inflammasjon. Kronisk inflammasjon har vist seg å kunne skape et mikromiljø som favoriserer utviklingen av kreft, og økt kunnskap om hvilken betydning de ulike komponentene i mikromiljøet har under en slik utvikling kan bidra til økt forståelse av sykdommen.

Solfrid Sagstad har i sin forskning blant annet utviklet en ny metode for å karakterisere mikromiljøets organisering og struktur. Slik informasjon om vevets sammensetning kan være et viktig bidrag ved for eksempel beregning av medikamentopptak i kreftvev. Studiet har også gitt ny viten vedrørende rollen til lymfekar i mikromiljøet under utviklingen av kreft. Et mikromiljø med redusert antall lymfekar gav en markant økning i tumorvekst og analyser av kreftens mikromiljø indikerte en redusert evne til bekjempelse av kreft (grunnet færre lymfekar). Disse resultatene kan være av betydning vedrørende terapeutisk strategi og kreftbehandling der fokus er på reduksjon av lymfekar rundt tumoren.


1. opponent: Professor Börje Haraldsson, Universitetet i Gøteborg, Sverige

2. opponent: Førsteamanuensis Karin Toska, Universitetet i Oslo

3. medlem av komiteen: Professor II Hrvoje Miletic, Universitetet i Bergen

Disputasen blir ledet av professor Stein Ove Døskeland

Åpent for alle interesserte