Hjem
Eiendomsavdelingen

C. G. Sundts hus

*Adresse:Muséplass 1. *Funksjon:Universitetetsledelsen. *Arkitekt:Edvard Madsen. *Byggår:1881 *Verneklasse:1

Hovedinnhold

Når du kommer inn i hallen med den store peisen, den vakre trappen og maleriene av universitetets rektorer hengende på veggene, er det vanskelig å forestille seg at dette huset ikke alltid har vært hjørnesteinen til et klassisk universitet. Men som navnet tilsier ble denne villaen reist for en av Bergens mest vellykkede forretningsmenn på 1800-tallet: Christian Sundt. I en alder av førti år var han byens rikeste mann, og han gjorde mange donasjoner til forskningen på Bergen Museum.

Bygningen har trekk fra fransk nyrenessanse, og har et element som går igjen på mange kunstnerboliger på Vestlandet: Utsiktstårnet som finnes både på Ole Bulls villa på Lysøen og på Edvard Griegs Troldhaugen.

I 1968 flyttet universitetets ledelse inn i lokalene, og mange av kvalitetene er beholdt, blant annet himlingspryden i stukk og de gamle tredørene.

Apropos:

I 1936 startet Norges Handelshøyskole opp i den ærverdige villaen, og det var her Ask Burlefot studerte i Agnar Mykles roman «Sangen om den røde rubin». Unge Burlefot var på sin side kanskje mer interessert i elevene på Ulrikke Pihls pikeskole, som lå like nedenfor.