Hjem
Eiendomsavdelingen

De naturhistoriske samlinger

Adresse: Muséplass 3 Funksjon: Bergen Museum Arkitekt: Johan Henrik Nebelong Byggår: 1865/1898 (sidefløyene) Verneklasse: 1

Hovedinnhold

I 1825 ble Bergen Museum stiftet, og tollinspektør Wilhelm Friman Koren Christie skrev i stiftelseserklæringen at museet ikke bare skulle huse en samling, det skulle også bedrive vitenskapelig arbeid. Slik ble museet en forløper til det som skulle bli Universitetet i Bergen over hundre år senere. Fra 1853 ble museets samlinger åpnet for alle, men pågangen var så stor at det åpenbart måtte en utvidelse til.

Fra kommunen fikk museet det gamle retterstedet «Rakkerhaugen» som lå et stykke utenfor det som da var bykjernen. Den danske arkitekten Johan Henrik Nebelong sendte tegninger fra Danmark, og i 1865 ble museumsbygningen i nyromansk stil innviet i forbindelse med en internasjonal fiskeriutstilling.

Sidefløyene og den botaniske hagen kom til på slutten av 1890-tallet. Og i hagen ligger også den gamle vaktmesterboligen og et stort drivhus med tropiske vekster.

Apropos:

Museet er faktisk bygget speilvendt ut fra de originale tegningene. Plasseringen av grunnfjellet gjorde at det var lettere å snu om på bygget enn å tilpasse det terrenget.