Hjem
Eiendomsavdelingen

Marineholmen

Adresse: Thormøhlens gate 55. Funksjon: Klynge av forskning og næringsliv. Arkitekt: Vaardal-lunde AS. Byggår: 1989/2010 (påbygg). Verneklasse: Ingen

Hovedinnhold

Navnet Marineholmen kan spores tilbake til 1840, da det var anlagt et «marine-etablissement» på stedet. Vitenskapen skulle raskt følge etter.

Norges første biologiske stasjon ble opprettet her i 1892, og her lå også landets første akvarium som var åpent for publikum. Det lille sveitserhuset ved vannet var altså utgangspunktet for Bergens mangfoldige marine forskningsvirksomhet.

På Høyteknologisenteret finner du i dag instituttene for biologi og informatikk, samtidig som Vestlandets største fagmiljø innenfor marinbiologi og IKT er samlet her. Senteret huser også Universitetet i Bergens kraftigste datamaskin, som i november 2010 ble regnet som den 253. kraftigste i verden med sine 5550 kjerner.

Det andre byggetrinnet på Marineholmen ble ferdig i 2010, og består av tre lamellbygg med 600 arbeidsplasser fordelt på 17 bedrifter, samt parkeringshus og barnehage. Like ved siden av ligger Vitenskapssenteret VilVite.

Apropos:
I første etasje ligger Industrilaboratoriet, som driver UiBs marine forskningslaboratorium.
I fisketankene kan forskere blant annet blande 83 ulike vannkvaliteter, alt etter hva de ulike #skeartene krever.