Hjem
Eiendomsavdelingen

Lauritz Meltzers hus

*Adresse: Fosswinckelsgate 6. *Funksjon: SV-fakultetet. *Arkitekt: Lars Lekven. *Byggår: 1993. *Verneklasse: Ingen

Hovedinnhold

Når du står på John Lunds plass er det lett å tenke at St. Pauls skole og Fosswinckelsgate 6 ble oppført samtidig. Men faktisk ble arkitektgruppen Cubus engasjert for å harmonere fasaden til nybyggets fasade med skolens, og de har lekt seg med farger for å markere overgangen mellom bygningene: Mens St. Paul har mønster av rødglasert teglstein, har det nyere SV-fakultetet fått tilsvarende grønn.

Tilpasningen til gatebildet ble svært vellykket. Tunge, tekniske installasjoner ble plassert i kjellerne, mens de to øverste etasjene fikk en glassfasade for at bygget skulle bli mindre ruvende. John Lunds plass har på sin side blitt en yndet allbruksplass for studenter og skoleelever året rundt.

Bygningen har fått navn etter Lauritz Meltzer, som i 1939 etterlot hele formuen sin til opprettelsen av et universitet i Bergen. Bygningen ligger tett inntil Nygårdsgaten 5, som frem til 1998 huset Bergens Tidende (du kan fremdeles se avisens gamle logo på bakgårdsportene).

Apropos:
Like utenfor dagens SV-fakultet stod den gamle byporten til Bergen på 1700-tallet. Allégaten har navnet sitt fra lindealléen som ble plantet av kjøpmannen Johan Friderick Fosswinckel. Alléen strakte seg fra byporten til Florida.