Hjem
Eiendomsavdelingen

Fastings Minde

Adresse: Haakon Sheteligs plass 11 Funksjon: Holbergprisen Arkitekt: Ukjent/Peter Helland-Hansen og Sverre Lied Byggår: 1790/1830 (side"øyene) Verneklasse:1

Hovedinnhold

Lyststeder som Fastings Minde var steder hvor den bemidlede klassen kunne trekke seg tilbake når byens mas og kav ble for mye for dem.

En av dem var Claus Fasting: Forfatter, redaktør, rådmann og stifter av Musikselskabet Harmonien. Da han lot Fastings Minde bygge på Nygårdshøyden lå det knapt andre hus i nærheten. Fra toppen av høyden, hvor bygningen reiste seg som et lite tårn, kunne Fasting se både fjorden, fjellene og byen.

I 1913 kjøpte Bergen kommune Fastings Minde for at Bergen Museum skulle ha plass å vokse på. Fire år senere ble det lyst ut en arkitektkonkurranse for området som kulminerte i pamfletten «Bergens Universitet».

Denne blir sett på som et av de viktigste skrittene mot et nytt universitet.

Da universitetsområdet skulle bygges ut på 1960-tallet var bygningen svært forfallen etter hundre år som «sinnsykeasyl». De to arkitektene Petter Helland-Hansen og Sverrre Lied argumenterte imidlertid for bygningens arkitektoniske verdi og reddet den fra riving. Etter en omfattende restaurering kunne universitetet flytte inn på historisk grunn i 1967.

Apropos:

På 1800-tallet fantes det mellom 70 og 80 lyststeder i og rundt Bergen. Det lå to lystgårder på det som i dag er universitetets område. Mens Fastings Minde er bevart, ble Nygård, som lå der Realfagsbygget ligger i dag, revet rundt 1918.