Hjem
Eiendomsavdelingen

De kulturhistoriske samlinger.

De kulturhistoriske samlinger. Adresse: Haakon Sheteligsplass 10 Funksjon: Bergen Museum Arkitekt: Egill Reimers Byggår: 1927 Verneklasse:1

Hovedinnhold

Hvorfor går dette for å være en av Nordens vakreste museumsbygninger?

En av grunnene er uten tvil at både materialer, håndverk og planer er bunnsolide. Arkitekt Egill Reimers leverte reguleringsutkastet «Pax» for utnyttelse av den gamle lystgården Fastings Minde i 1917. Det var et visjonært universitetsanlegg han så for seg, men av ulike grunner ble det med museet.

Selv denne delen av planen ble litt vingestekket, for en planlagt øst fløy mot botanisk hage ble stoppet av slunkne budsjetter.

Reimers studerte europeisk museumsarkitektur sammen med representanter fra museet, og kom frem til et moderne bygg, litt slottslignende, med sitater fra renessansearkitekturen blant annet i vinduer og tårn. Det skulle ta sin tid før museet stod klart: Grunnsteinen ble lagt i 1922, mens innvielsen skjedde i 1927, ti år etter at Reimers vant arkitektkonkurransen.

Apropos:

I starten kunne museet bare holde åpent noen timer hver søndag om sommeren, siden det ikke var satt av penger på statsbudsjettet til drift. Både arbeidsrom og kontorer ble stående mørke, mens kronerullinger holdt museet åpent.