Hjem
Forskergruppen Europas grenser

Ledelse og gruppe

Prosjektet vil bli ledet av en ledergruppe bestående av Sissel Lægreid professor i tyskspråklig litteratur, Lillian Helle professor i russisk litteratur, Helge Vidar Holm professor i fransk litteratur og førsteamanuensis.Torgeir Skorgen, som vil fungere som koordinator for prosjektet.

Hovedinnhold

Prosjektledelse

Forskergruppen «Europas grenser» har et internasjonalt nettverk henholdsvis i München, Berlin, Wien, Bucuresti og Odessa, og ledes av Sissel Lægreid, professor i tyskspråklig litteratur, og førsteamanuensis tyskspråklig litteratur, Torgeir Skorgen. Skorgen koordinerer det nye forskningsprosjektet (POEM) «Poetics of Exile and Migration: Understanding Diaspora through Literature and Theatre» og koordinerer ferdigstillelsen av en NFR-søknad om prosjektmidler (2019)

 Sissel Lægreid har som leder og initiativtaker til det norsk-tysk-rumenske prosjektet om romaniatysk litteratur knyttet kontakt med en rekke internasjonale forskere, bl.a. prof. George Gutu som leder ”Exzellenz- und Forschungszentrum ’Paul Celan’” ved universitetet i Bucuresti Stefan Sienerth og Peter Motzan ved Institut für Kultur und Geschichte Südost-Europas i München. Begge sentre er viktige knutepunkt for internasjonale forskernettverk fra hele det tysktalende området (Balkan, Tyskland, Østerrike) med stor relevans for prosjektets tema. De vil derfor være sentrale i arbeidet med prosjektet.

Lillian Helle har som professor i russisk litteratur og leder for Det Norske Universitetssenteret i St. Petersburg i perioden 2000-2005 et stort og relevant nettverk av forskere å bygge på fra det russisktalende område. To av disse, Prof. dr. Boris Lanin (Moskva) og Dr. Kirill Postoutenko (St. Petersburg), som begge deltok på 10-årsjubileet for senteret i mai (program), der Lillian Helle var programansvarlig og i likhet med Sissel Lægreid holdt innlegg, holdt også innlegg på prosjektseminaret i St. Petersburg i juni.

Helge Vidar Holm er gjennom årlige seminarer i Kroatia (Zagreb og Dubrovnik) knyttet til "Le Reseau Europe centrale et du sud-est de coopération francophone en sciences humaines". Hans kontakt med prof. M. Velcic-Canivez (Lille 3) vil det være interessant å videreutvikle i forbindelse med prosjektet.

Holm har også sammen med Torgeir Skorgen ledet det nordiske Baktin-prosjektet Kulturell dialogisme: Ytringen (2006-2008) og sammen med prof. Anker Gemzøe (Universitetet i Aalborg og prof. II, UiB) bidratt vesentlig til prosjektets utvidede forståelse av grensekryssing og dialog. Holm og Skorgen har dessuten i forbindelse med prosjektet utgitt antologien Dialogens tenker. Nordiske perspektiver på Bakhtin (Spartacus/Scandinavian Academic Press, 2006).

Torgeir Skorgen har sammen med Sissel Lægreid også gitt ut to bøker om hermeneutikk, Hermeneutisk lesebok (Spartacus 2001) og Hermeneutikk – en innføring (Spartacus 2006). Sammen med prof. Günter Lottes direktør ved ”Forschungszentrum für Europäische Aufklärung”, Universitetet i Potsdam, som samarbeider med forskningsmiljøer på opplysningstiden i en rekke europeiske land, arrangerte Skorgen i Potsdam i 2007 workshopen ”Deutsche und skandinavische Aufklärung im Vergleich”. I borderologi-prosjektet som ledes av prof. Viggo Rossvær (UiT), er han dessuten involvert i oppbyggingen av et eget studium omkring grenser og grensekryssingens problematikk.

Forskergruppen (UiB)

  • Daniel Apollon (Førsteamanuensis, digital kultur)
  • Knut Ove Arntzen (Førsteamanuensis, teatervitenskap)
  • Michael Grote (Førstebibliotekar og dr. philos., tysk litteratur)
  • Lillian Jorunn Helle (Professor em., russisk litteratur)
  • Helge Vidar Holm (Professor em., fransk litteratur)
  • Siri Skjold Lexau (Professor, kunsthistorie)
  • Brita Bryn Lotsberg (Førsteamanuensis, russisk litteratur)
  • Sissel Lægreid (Professor, tysk litteratur)
  • Kåre Johan Mjør (Førstelektor, russisk litteratur og kultur)
  • Torgeir Skorgen (Førsteamanuensis, tysk litteratur)
  • Zeljka Svrljuga (Professor, anglo-amerikansk litteratur)
  • Sigrun Åsebø (Førsteamanuensis, kunsthistorie)