Hjem
Forskargruppe for europarett
BECCLE-seminar 1. november

BECCLE-seminar: Markedsbalansering i kjøttindustrien og unntak fra konkurranseloven

Nortura og den private delen av kjøttindustrien vil ha nye unntak fra konkurranseloven. Er det en god ide? BECCLE inviterer til seminar om markedsbalansering og konkurranse.

Slakterikonsernet Fatlands anlegg i Ølen i Hordaland. Foto: Tomas Larsen
Slakterikonsernet Fatlands anlegg i Ølen i Hordaland.
Foto/ill.:
Tomas Larsen

Hovedinnhold

Innledere: 

  • Hans Thorn Wittusen
    Vise-konsernsjef i Nortura
     
  • Magnus Gabrielsen
    Avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet
     
  • Per Ingvar Olsen
    Professor BI
     
  • Tommy Staahl Gabrielsen
    Professor, økonomisk institutt, UiB og BECCLE

Seminaret vil strømmes direkte 
Seminaret er gratis og åpent for publikum.

Om tema: 

Den såkalte markedsbalanseringsordningen i jordbruket ble i 2014/15 gjennomgått av en arbeidsgruppe nedsatt av Landbruks- og matdepartementet. Innstillingen var tredelt; samvirkene foreslo å opprettholde systemet, KLF og representanter for næringen (industri og kjeder) ønsket mer innflytelse, mens de uavhengige samt Forbrukerrådets representant foreslo en vesentlig forenkling og overgang til et markedsbasert regime. I en pressemelding fra august i år annonserte Nortura og KLF enighet om å samarbeide om et felles forslag for ny ordning for markedsbalansering av kjøtt og egg. Forslaget som – dersom det skal realiseres – vil nødvendiggjøre et utvidet unntak fra konkurranseloven og det har skapt debatt.

I dette seminaret vil vi belyse virkninger for jordbruket, industrien og konsumentene, både av selve markedsbalanseringsordningen, men også av forslaget til en utvidelse av denne slik forslaget til Nortura og KLF innebærer.