Hjem
Forskargruppe for europarett
BECCLE-Seminar

Kryssubsidiering i lys av EU/EØS-statsstøtteregelverket

BECCLE har gleden av å kunne invitere til et seminar om kryssubsidiering i lys av statsstøtteregelverket i EU/EØS med Christian Lund, seniorøkonom i ESA.

Posttjenester er et eksempel en tjenete som kan kryssubsidieres
Posttjenester er et eksempel en tjenete som kan kryssubsidieres
Foto/ill.:
Tiberiu Ana

Hovedinnhold

Foredragsholder: 
Christian Lund
Senior Economist
Economist Team, Competition and State Aid Directorate,
EFTA Surveillance Authority

Om tema:
EFTAs Overvåkningsorgan (ESA) har i flere saker påpekt at norske regler ikke forhindrer kryssubsidiering, og kan medføre en risiko for ulovlig kryssubsidiering ved det offentliges utøving av økonomisk aktivitet. Kryssubsidiering er en vanlig praksis når virksomheter skal introdusere et nytt produkt i markedet. I en slik situasjon kan virksomheten bruke inntjeningen på andre produkter eller tjenester til å subsidiere prisen på det nye produktet. Prisen på det nye produktet kan slik settes lavere enn utgiftene ved å produsere varen eller tjenesten. I utgangspunktet er dette en lovlig strategi. Det kan likevel stille seg annerledes når virksomheten har en dominerende stilling i markedet eller når den aktuelle situasjonen faller under statsstøtteregelverket i EU/EØS.

I statsstøtteretten brukes kryssubsidiering om situasjoner der økonomisk aktivitet subsidieres med offentlige midler. Dette kan bli aktuelt når det offentlige driver ikke-økonomisk og økonomisk aktivitet i samme rettssubjekt. Det offentliges ikke-økonomiske aktivitet er normalt finansiert med offentlige midler gjennom bevilgninger over statsbudsjettet eller andre offentlige budsjetter. Hvis offentlige midler tilflyter den økonomiske aktiviteten direkte eller indirekte, kan dette være i strid med reglene om offentlig støtte. Dette kan for eksempel være tilfelle når den økonomiske aktivtiten ikke dekker sine egne utgifter og finansieres av den ikke-økonomiske aktiviteten.