Hjem
Forskargruppe for europarett
BECCLE-seminar

BECCLE-seminar: Særegne EØS-rettslige utfordringer knyttet til håndhevelsesdirektivet

BECCLE har gleden av å kunne invitere til et seminar om særegne EØS-rettslige utfordringer knyttet til direktiv 2014/104 om private erstatningssøksmål for brudd på EU/EØS-konkurranseretten.

Gjermund Mathisen
Foto/ill.:
EFTA og UiB

Hovedinnhold

Innledere:

Gjermund Mathisen
Direktør, Competition and State Aid Directorate, EFTAs overvåkningsorgan (ESA)

Om tema:
EØS-avtalen og den underliggende topilarstrukturen medfører noen særegne EØS-rettslige problemstillinger knyttet til implementeringen av direktiv 2014/104. I dette seminaret vil Mathisen blant annet gå nærmere inn på betydningen av (manglende) desentralisering av håndhevelsen av EØS-avtalen artikkel 53 og 54 i EU-pilaren, (manglende) anerkjennelse av desentraliseringen av håndhevelsen av EØS-avtalen artikkel 53 og 54 i EFTA-pilaren, og (manglende) virkning av forordning 1/2003 på tvers av EU/EFTA-pilarene i EØS.

Disse særegne EØS-rettslige forholdene byr på utfordringer for implementeringen av direktivets bestemmelser om håndhevelse av EØS-konkurransereglene gjennom erstatningssøksmål for nasjonale domstoler. Særlig utfordrende er direktivets artikkel 9(2) om at nasjonale konkurransemyndigheters vedtak skal utgjøre prima facie bevis for en overtredelse, i etterfølgende erstatningssøksmål. Det grenseoverskridende elementet i denne bestemmelsen – at én stats domstoler skal godta som bevis et vedtak fra en konkurransemyndighet i en annen stat – er utfordrende nok å gjennomføre innenfor EU. Mellom EU- og EFTA-pilaren i EØS blir utfordringene enda større.

Seminaret vil streames direkte her...

Les mer på BECCLEs nettsider...