Hjem
Forskargruppe i mellomalderfilologi
Forskergruppen presenterer

Elefantene kommer! Zoologi i middelalderens naturhistorie, didaktikk og norrøn fiksjonslitteratur

Florian Schreck (UiB) undersøker læren om dyr i middelalderen og zoologiens rolle i de islandske riddersagaene.

Bilde av en håndskriftillustrasjon som viser en elefant med en borg på ryggen
Bestiary, England 13th century, Bodleian Library, MS. e Mus. 136, fol. 19v
Foto/ill.:
Bodleian Library, Oxford

Hovedinnhold

Elefantene kommer! Zoologi i middelalderens naturhistorie, didaktikk og norrøn fiksjonslitteratur

Florian Schreck, Universitetet i Bergen

 

Foredraget belyser læren om dyr i middelalderen med fokus på norrøn litteratur og dens latinske kilder. Etter en kort gjennomgang av bestiarier, didaktiske tekster som bruker dyr-allegorier for å forklare kristen lære, og zoologien innenfor middelalderens naturhistorie, da hovedsakelig encyklopedier, vender seg diskusjonen mot de islandske riddersagaene. I denne sjangeren finner vi mange sagaer som forteller om lange reiser mot Østen, særlig til Arabia og India, hvor protagonisten møter mangfoldige dyr – ofte med veldig detaljert informasjon om selve dyrene hentet fra lærde tekster.

Under forelesningen brukes flere eksempler fra dyreverden, men særskilt vekt ville legges på elefanten. Dette dyrets karakterisering er preget av spenninger. Mens bestiarierne setter elefanten i et veldig positivt lys og sammenlikner den med Adam og Jesus, så beskriver historiske og narrative skildringer elefanten som stridsdyret i hedenske hærer, især i Alexanders saga og beslektede tekster. Mellom disse to ekstreme poler ligger de zoologiske beskrivelser som rapporterer i en mer nøytral tone om dyrets utseende, egenskaper og atferd.

Foredraget argumenterer at de islandske riddersagaene fungerte som formidlingsmedium for zoologisk viten, men samtidig by de en sjanse til å spekulere om denne viten i en fiktiv setting, der både forfatterne og publikumet var frie til å hengi seg til tankeeksperimenter.

 

Velkomen! Forskargruppe i mellomalderfilologi ved UiB inviterer.