Hjem
Politikk, nettverksstyring og innovasjon

Bærekraftkriteriet for tunfisk i dagligvarehandel.

Kaja Knutsdatter Fjørtoft er engasjert i bærekraft, etikk og miljø, og temaet for masteroppgaven hennes omhandler nettopp dette. Oppgaven handler generelt sett om hvordan aktører utenfor staten bidrar til å utvikle og iverksette krav om miljøhensyn.

Hovedinnhold

Det kjekkeste med å skrive masteroppgave er å kunne gjøre et selvstendig dypdykk i et interessant og viktig tema.

 

Hvilken forskergruppe hører du til?

Politikk, nettverksstyring og innovasjon (PGI)

Hvem er veilederen din?

Thor Øivind Jensen

 

Hva er ditt tema/ din problemstilling for masteroppgaven?

Utgangspunktet er hermetisk tunfisk og bærekraftutfordringer varen representerer, som bifangst og overfiske. Reguleringen av tunfisk-fisket er sentral. Jeg utforsker lovverk, internasjonale avtaler og bedrifters selvpålagte retningslinjer for å finne ut hvilke krav som eksisterer, og hvilke krav som faktisk iverksettes i praksis. Det er mye som tyder på at offentlig forvaltning mislykkes med å fremme miljøhensyn i tunfiskindustrien. Masteroppgaven skal derfor undersøke hvordan aktører på "etterspørselssida" (leverandører, interesseorganisasjoner og sertifiseringsaktører) kan bidra med dette. Mitt siktemål er å undersøke om, og i så tilfelle hvordan, aktører på etterspørselssida utvikler og iverksetter krav om miljøhensyn i tunfiskindustrien.

Hvordan kom du på temaet for oppgaven din?

Bærekraft, etikk og miljø er tema som engasjerer meg og som jeg tidlig bestemte meg for å skrive om. Med dette som utgangspunkt kontaktet jeg Eirik Lindebjerg som jobbet for WWF med vern av korallrev på Madagaskar, og som holdt foredrag om dette i Bergen i 2011. Han ga gode tips til aktuelle problemstillinger på Madagaskar, deriblant landets tunfiskindustri, som jeg ble interessert i. Slik gikk temaet i boks. Vinklingen er endret fra tunfisk-fisket på Madagaskar til tunfisk på boks i butikkhyllene i Bergen.

Er det noe du synes er ekstra spennende/ spesielt med caset ditt?

Det er spennende å koble det lokale og det globale. Jeg har lært mye om internasjonal politikk, fiskeriindustrien, sertifiseringssystemer og leverandørkjeder gjennom å utforske "det store" bildet bak den lille hermetikkboksen med tunfisk.

Har du gjort noe feltarbeid?

Jeg har nettopp spikret avtaler for intervju, og ikke kommet i gang med disse enda. I forarbeidet har jeg blant annet fått god hjelp av en portugisisk forsker som er opptatt av bærekraftig forvaltning av havressurser, som blant annet blekksprut.

Hva er det kjekkeste med å skrive masteroppgave?

Å kunne gjøre et selvstendig dypdykk i et interessant og viktig tema.