Hjem
Kommunikasjonsavdelingen

Pressemeldinger fra UiB

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen.

Hovedinnhold

Holbergprisen til en av Afrikas fremste intellektuelle (14.03.2024)
Det ble i dag kunngjort at Holbergprisen 2024 tildeles kamerunske Achille Mbembe, for hans banebrytende forskning innen afrikansk historie og politikk. Nils Klim-prisen tildeles samfunnsgeograf Siddharth Sareen.

Hurtigtesting fører til raskere og mer målrettet behandling av lungebetennelse (07.03.2024)
Ny forskning fra Universitetet i Bergen viser at hurtigtesting av pasienter i akuttmottaket kan gi bedre og mer målrettet behandling av samfunnservervet lungebetennelse. På verdensbasis er dette en av de vanligste årsakene til sykehusinnleggelser og dødsfall.

Gaza: Forskerblikk på nåtid, fortid og fremtid (06.03.2024)
Universitetet i Bergen inviterer til en konferanse om krigen i Gaza onsdag 13. mars.

Positiv utvikling og økt tilfredshet ved UiB (15.02.2024)
Universitetet i Bergen kunngjorde i dag resultatene av den årlige studentundersøkelsen Studiebarometeret, som viser en positiv utvikling og økt tilfredshet blant studentene.

Satser storstilt på bedre behandling av blodkreft (08.02.2024)
Etter få timer kan kreftcellene selv fortelle om behandlingen virker. UiBs nye K.G. Jebsen-senter for blodkreft skal gi løfte diagnostikk og behandling til neste presisjonsnivå.

UiB og UD inviterer til utenrikspolitisk konferanse (06.02.2024)
Hvilken rolle skal Norge spille på den utenrikspolitiske arenaen i årene fremover? Få med deg Respons-konferansen i Universitetsaulaen 13. februar.

Muskelstyrke kan påvirke seksualfunksjon hos aldrende menn (06.02.2024)
Ny forskning viser at muskelstyrken kan spille en større rolle for voksne menns seksualliv enn man kanskje har trodd. Forskerne bak studien ønsker å stikke hull på et tabu som snakkes lite om.

Nytt søkealternativ ved medisinstudiet på UiB (05.02.2024)
For første gang i historien har de som søker medisinstudiet ved UiB valget mellom to ulike søkealternativ i Samordna opptak.

Brexit doblet karbonfotavtrykket til Norges makrellfiskeflåte (02.02.2024)
I en studie publisert i dag i Marine Policy avdekker postdoktor Kim Scherrer og hennes forskerteam ved Universitetet i Bergen (UiB) hvordan Storbritannias utmelding fra EU (Brexit) fører til økte utslipp av drivhusgasser fra det norske makrellfisket. Studien, som er gjort i samarbeid med Research Institutes of Sweden (RISE) og Fiskebåt, kaster lys over de uforutsette konsekvensene av politiske endringer på fiskeflåter og deres karbonavtrykk.

Vulkanutbrudd på Island: Eksperter ved UiB (19.12.2023)
Det er et stort pågående vulkanutbrudd på Island. Her er noen forskere ved Universitetet i Bergen som kan svare på spørsmål om vulkanutbrudd, jordskjelv og relaterte tema.

Ny læreplan fører til sprik blant nye realfagsstudenter (14.12.2023)
De første studentene som har hatt obligatorisk programmering på videregående skole har nå startet på høyere utdanning. En fersk studie viser et stort sprik i den nye studentmassen.

Eksperter fra UiB: Forslag til ny abortlov (13.12.2023)
Abortutvalget legger frem forslag til ny abortlov den 14. desember. Her er eksperter fra UiB som forsker på temaet.

UiB utnevner nye æresdoktorer (13.12.2023)
Kirsten Shepherd-Barr, Camille Norment, Mads Bryde Andersen, Christopher Aiden-Lee Jackson, Alberto Ascherio, Trond Petersen, Lynn Meskell, Jeanne C. Watson og Anne Larigauderie mottar den prestisjetunge utmerkelsen som æresdoktor ved Universitetet i Bergen.

Eksperter fra UiB: Jul og juletradisjoner (11.12.2023)
Trenger du en ekspert på julefeiring og juletradisjoner? Her er en liste over forskere fra UiB som kan hjelpe deg.

Epigenetiske forandringer tidlig i fosterlivet kan gi brystkreft (06.12.2023)
Forskning ved UiB viser at om lag tjue prosent av alle alvorlige brystkrefttilfeller kan skyldes epigenetiske forandringer i et spesifikt gen allerede i fosterlivet.

Møt FNs naturpanel i Bergen (28.11.2023)
FNs naturpanel IPBES holder sitt årlige dialogmøte i Bergen 5.-7. desember. Bli med på åpent møte 7. desember eller få kontakt med eksperter og ledere som er tilgjengelig for media under Bergensoppholdet.

Bilder fra demonstrasjonen for Griegakademiet (22.11.2023)
Studenter, ansatte og venner av Griegakademiet demonstrerte for et nytt bygg til musikkstudentene foran Stortinget i dag.

Demonstrasjon for nytt Griegakademi (22.11.2023)
I dag, Onsdag 22. november, klokka 15:30 demonstrerer noverande og tidlegare studentar, tilsette på Griegakademiet, musikkelskarar og vener av Griegakademiet utanfor Stortinget for nybygg for Griegakademiet i Bergen.

Ny rapport: Spis mer småfisk! (21.11.2023)
I en ny rapport fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk slås det fast at småfisk er en undervurdert kilde til ernæring og kan bidra til å løse utfordringer knyttet til matsikkerhet globalt. Konklusjonen er at verden må spise mer næringsrikt – og da er et av svarene småfisk.

Aarebrotforelesningen 2024 skal holdes av Kalle Moene (15.11.2023)
Den sjette Aarebrotforelesningen går av stabelen 21. januar og skal holdes av professor emeritus i økonomi, Universitetet i Oslo, Kalle Moene. Temaet for forelesningen er økonomisk likhet og ulikhet gjennom 100 år.

Har skrevet under viktig avtale om forvaltning av biovitenskapelige forskningsdata (14.11.2023)
Ni norske naturvitenskapelige infrastrukturer har inngått en strategisk avtale om forskningsdata. Samarbeidet tar sikte på å revolusjonere forvaltningen og utvekslingen av biovitenskapelige data i Norge.

Genforskning kan gi bedre behandling av autoimmun sykdom (14.11.2023)
Pasienter med sykdommen autoimmunt polyendokrint syndrom type 1, kan i framtiden få bedre og mer persontilpasset oppfølging. Det viser ny forskning fra Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssykehus.

Glade for at SV kjemper for Griegakademiet (09.11.2023)
I sitt alternative statsbudsjett foreslår SV å bevilge 28 millioner til bygging av Griegakademiet i 2024.

Seminar om mikrobiologisk smitte på kulturarven (26.10.2023)
Universitetsmuseet i Bergen inviterer til seminar fredag 27. oktober.

Holbergprisen i skolen: Rekordmange elever skal forske (12.10.2023)
20 deltakerskoler er valgt ut til å delta i forskningskonkurransen Holbergprisen i skolen når den nå går av stabelen for 20. gang.

Flere pressemeldinger fra UiB via NTB Kommunikasjon