Hjem
Institutt for geografi
Utveksling

Et semester i Wales

Jeg hadde lyst til å forbedre engelsken min, samtidig som jeg ville dra et sted som ikke var preget av store shopping-gater og en haug med turister. En liten by nord i Wales var derfor helt perfekt!

Kjelke-moro i Llandudno
Kjelke-moro i Llandudno.
Foto/ill.:
Anne Kathrine Wenaas Ribe

Hovedinnhold

Bangor er liten by, men for den som er glad i å være ute ligger byen i passe avstand til både sjøsiden og flott natur.

De første ukene

Aller først; benytt deg av «airport-pick» som universitetet tilbyr. Det koster deg 10 pund, og du blir plukka opp på flyplassen i Manchester og kjørt med buss til universitetet. Her får du utlevert nøkkel til boligen din før de kjører deg til døra og hjelper deg inn med bagasjen. Opplegget for studentene de første ukene opplevde jeg som veldig bra. Alle får utlevert en eller flere faddere på forhånd som har som ansvar å ta vare på deg den første tiden. Disse personene sørger for at du får med deg all informasjon du trenger og følger deg til og med hjem fra byen, selv om du bare bor fem minutter unna puben. Papirarbeidet er ikke noe stress, det er stadig vekk møter som gir deg informasjon om hva som skal gjøres, og dette har for min del gått som smurt hele veien.

Tips: Om en ikke bor midt i campus-området kan det være lurt å investere i en sykkel. Denne kan lett frakte deg rundt i byen, og til øya Anglesey.

Undervisning

Undervisningen foregår gjerne som forelesninger, ofte bare en time (50 min) av gangen. Det gjennomføres også både seminarer, ekskursjoner og labarbeid.Som geografi-student fra UiB blir du tatt opp på School of Environment, Natural Resources and Geography (SENRGY). Dette gir gode muligheter til å ta naturvitenskapelige fag som er litt mer knotete å få til her hjemme ved UiB. Jeg tok tre fag:

  • «Water, air and soil pollution»
  • «Environmental issues»
  • «Existentialism»

De fleste fagene har en god del essay, labrapporter eller andre oppgaver som regnes som en del av vurderingen. De skriftlige eksamenene på slutten av semester har vanligvis en varighet på 1,5-2 timer, som er ganske annerledes enn her hjemme. Jeg følte også at de var ganske medgjørlige med utvekslingsstudenter som gjerne måtte ha alternative grunnet overlappende semestre. Forelesningene var på et veldig godt nivå, med forelesere så dedikerte til fagene sine at de med sine gode argumenter fikk flere studenter til å slutte å spise salat!

Det er også mange fag på fakultetet som tilbyr feltturer og ekskursjoner til ulike steder for å gjøre innsamling av data som senere blir analysert i lab.

Universitetsområdet og byen

Bangor har ca. 10.000 studenter og 10.000 innbyggere. Byen har en katedral, en shoppinggate, koselige kafeer og en drøss med puber og steder man kan spise. Det er også en brygge, Bangor Pier, man kan besøke. Universitetet har sine ulike fakultet spredt utover byen. Utenom "ocean science" som ligger på øya Anglesey er det meste av campus ganske sentralt. På "Ffriddoedd site" bor de fleste studentene og her er det også en bar "Bar Uno", halls office, mail office og treningssenter med sine fasiliteter. Det nye kulturhuset Pontio skulle stått klart allerede for noen år siden, men ser ut til å ta mye lengre tid enn forventet. Det skal inneholde kino, teater, lokaler til utleie etc, generelt et samlested for studenter. Stedet er fortsatt een byggeplass, og er ferdig på ubestemt tid.

Bosted

Jeg bodde i "student halls" som er veldig vanlig for mange. De fleste som starter på sitt første år på universitetet i Bangor blir plassert her. Derfor vil du som utvekslingsstudent hovedsakelig bo med førsteårsstudenter. Boligene hadde det meste av fasiliteter. Jeg bodde i en blokk hvor man delte kjøkken og bad med ca. 3-4 andre studenter. Her hadde vi vaskedame hver uke. En kan også søke om å få eget bad, men dette er da noe dyrere. Boligen hadde også egne oppholdsrom med sofaer og storskjerm, samt et PC-rom med printer hvor en kunne oppholde seg 24/7. De første ukene kan være ganske heftige her med «freshers week», og studenter som bodde borte fra foreldrene første gang. Vær forberedt på våkennetter, stjålen øl og skitne kjøkken!

Sosialt miljø

Bangor er en liten by så det er lett å bli kjent og å komme i kontakt med folk. Fadderuka har arrangementer morgen og kveld, som gjør det lett å bli kjent med folk. Universitetet har også mange "student unions" og "student clubs", alt fra vindsurfing til filosofiske grupper. De fleste organisasjonene møtes flere ganger i uken, både til aktivitetene sine og sosialt samvær.

Bare en halvtimes tid unna med buss kan man komme til nasjonalparken Snowdonia med sine uendelige muligheter. Friluftsgruppa "Bangor University Mountain Walking Club" går på tur hver lørdag og tar de fleste turene sine her, så det er gode muligheter for å bestige en fjelltopp eller 50!