Hjem
Det humanistiske fakultet

Utfyllende regler til Kapittel 1. Fakultetene

Vedtatt av fakultetsstyret 29.10.2019.

Hovedinnhold

Jf. UiBs regelsamling 1.3.2. - Regler for styringsorganene ved fakultetetene og instituttene


Kapittel 1. Fakultetene

Til § 1: Fakultetets organer
Fakultetet skal ha:

  • Fakultetsstyre
  • Dekan
  • Prodekan for forskning og formidling (inkludert internasjonalisering i forskning)
  • Visedekan for utdanning og internasjonalisering
  • Fakultetsdirektør
  • Tilsettingsutvalg
  • Studiestyre
  • Forsknings- og forskerutdanningsutvalg

Prodekanen for forskning og formidling og visedekanen for utdanning og internasjonalisering inngår i fakultetets ledergruppe sammen med dekanen og fakultetsdirektøren. Ledergruppen skal sammensettes slik at begge kjønn er representert.

Fakultetet har et rådgivende organ for dekanen som utover fakultetets ledergruppe, består av de tilsatte institutt- og senterlederne ved fakultetet. Utvalget kalles sammen og gir råd i alle utdannings- og forskningsspørsmål når dekanen ønsker det.

Studiestyret skal fungere som rådgivende organ for fakultetsstyret i saker som gjelder fakultetets utdanningstilbud. Fakultetsstyret fastsetter mandat. Fakultetsstyret delegerer vedtaksfullmakt til studiestyret i studiesaker som ikke angår oppretting eller nedlegging av studieprogram.

Studiestyret har følgende medlemmer:

  • visedekan for utdanning og internasjonalisering (leder)
  • undervisningskoordinatorene ved instituttene og Senter for kvinne- og kjønnsforskning
  • leder for programutvalget for lærerutdanning ved HF
  • to studentrepresentanter

Studiesjef er sekretær for studiestyret.

Varamedlem for visedekan for utdanning og internasjonalisering er prodekan for forskning og formidling. Varamedlemmer for de øvrige medlemmene oppnevnes etter forslag fra henholdsvis instituttene, programutvalget for lærerutdanning ved HF og studentene.

Utvalget kan oppnevne faste observatører. Studielederne ved instituttene og administrative saksbehandlere som forbereder saker til studiestyret, har møte- og talerett i studiestyret.

Forsknings- og forskerutdanningsutvalget skal fungere som rådgivende organ for fakultetsstyret i saker som gjelder forskerutdanning og forskning. Fakultetsstyret fastsetter mandat for utvalget.

Forsknings- og forskerutdanningsutvalget har følgende medlemmer:

  • prodekan for forskning og formidling (leder)
  • forskningskoordinatorene ved instituttene
  • én representant fra Senter for kvinne- og kjønnsforskning og Senter for vitenskapsteori, oppnevnt av lederne ved de to sentrene
  • to representanter fra gruppe B (minst én doktorgradskandidat)
  • én studentrepresentant

Assisterende fakultetsdirektør er sekretær for forsknings- og forskerutdanningsutvalget. Administrative saksbehandlere som forbereder saker til utvalget, har møte- og talerett.

Varamedlem for prodekan for forskning og formidling er visedekan for undervisning og internasjonalisering. Instituttene og sentrene oppnevner varamedlemmer for sine representanter blant den vitenskapelige staben. Varamedlemmer for de øvrige gruppene oppnevnes etter forslag fra henholdsvis gruppe B og studentene.

Fakultetet har ingen andre organer ut over det som måtte følge av lovpålagte og avtalefestede bestemmelser (for eksempel IDU – Informasjons- og drøftingsutvalg).

Til § 2: Fakultetsstyrets størrelse og sammensetning

Fakultetsstyret skal ha 11 medlemmer som består av følgende:

  • Dekanen, som leder fakultetsstyret.
  • Fire medlemmer valgt av og blant samtlige av fakultetets tilsatte i gruppe A (fast vitenskapelig tilsatte).
  • Ett eksternt medlem med varamedlemmer fra gruppe A, fast vitenskapelig tilsatte fra et annet universitet, oppnevnt av universitetsstyret etter forslag fra fakultetsstyret.
  • Ett medlem valgt av og blant samtlige av fakultetets tilsatte i gruppe B (midlertidig vitenskapelige tilsatte).
  • Ett medlem valgt av og blant samtlige av fakultetets tilsatte i gruppe C (teknisk/administrativt ansatte).
  • Tre representanter valgt av og blant fakultetets medlemmer i gruppe D (studenter).

Gruppe A som helhet skal ha minst to representanter av hvert kjønn. Dersom dette ikke oppnås gjennom ordinære valg, skiftes valgte representanter fra gruppe A (unntatt ekstern representant) ut med valgte vararepresentanter inntil slik balanse er oppnådd for gruppen. For øvrig gjelder valgreglementets § 14 om kjønnsbalanse innen de enkelte gruppene.

Prodekanen for forskning og formidling og visedekanen for utdanning og internasjonalisering møter som observatører i fakultetsstyret. De har talerett, men ikke stemmerett.

Til § 6: Dekanens generelle myndighetsområde
Dekanen er ansvarlig overfor rektor i alle saker som ikke er underlagt universitetsdirektørens ansvarsområde gitt i henhold til Universitets- og høgskoleloven og i forskrift til denne. I disse sakene er dekanen, sammen med fakultetsdirektøren, ansvarlig overfor universitetsdirektøren.

Dekanen har linjeansvar overfor prodekanen og visedekanen og delegerer nærmere bestemte arbeidsoppgaver til disse. Dekanen har linjeansvar overfor tilsatte institutt- og senterledere i alle saker, med unntak av saker som eksplisitt er lagt til fakultetsstyret og myndighet under universitetsdirektørens ansvarsområde. I sistnevnte tilfelle utøves linjeansvar sammen med fakultetsdirektøren.

Dekanen representerer fakultetet utad og har kontakt med studentenes organer, med mindre disse arbeidsoppgavene er delegert til andre i ledergruppen.

Til § 7: Prodekan og visedekan
Prodekanen for forskning og formidling velges sammen med dekanen. Visedekanen for utdanning og internasjonalisering utpekes av dekanen.

Prodekanen for forskning og formidling er dekanens stedfortreder og har samme ansvar og utøver samme myndighet som til enhver tid er gitt til dekanen, når prodekanen opptrer på dennes vegne. Visedekanen for utdanning og internasjonalisering er stedfortreder for prodekanen for forskning og formidling.

Til § 8: Fakultetsdirektøren ved delt ledelse, valgt dekan
Fakultetsdirektøren har et særskilt ansvar for å tilse at forvaltningen av økonomiske ressurser skjer i henhold til statens bevilgningsreglement, og at forvaltningen av personalmessige ressurser skjer i henhold til lov og avtaleverk i staten. Delegert myndighet utøves i samarbeid med dekanen.

På andre saksfelt opptrer fakultetsdirektøren på vegne av dekanen og i samråd med dekanen, med mindre fakultetsdirektøren er gitt et oppdrag direkte fra overordnet organ.

Fakultetsdirektøren inngår i fakultetets ledergruppe og skal påse at fakultetets ledelse, institutt- og senterledere og ansatte følger forvaltingsmessige bestemmelser i henhold til lover, forskrifter og reglement. Fakultetsdirektør skal tilse at ledelsen tilbys relevant administrativ bistand, kompetanse og sørvis.

I samarbeid med dekanen har fakultetsdirektøren ansvar for forberedelsen av alle saker som legges fram til vedtak under fakultetsstyrets myndighetsområde.

Fakultetsdirektøren er delegert myndighet som øverste leder for fakultetets administrasjon, inkludert fellesseksjoner, og skal koordinere, følge opp og utvikle administrasjonen på hele fakultetet.

Fakultetsdirektøren er delegert myndighet til å følge opp avtaleverket i forhold til HMS-arbeid og til tjenestemannsorganisasjonene.

Til § 10: Ansettelsesutvalg
Tilsettingsutvalget er fakultetets ansettelsesutvalg. Tilsettingsutvalget skal behandle tilsettinger i åremålsstillinger (unntatt instituttlederstillinger), midlertidige forskerstillinger og bistillinger. Utvalget har fem medlemmer. Alle medlemmer, bortsett fra medlem foreslått fra tjenestemannsorganisasjonene, er fakultetsstyremedlemmer.

  • Dekan (utvalgets leder)
  • Representant fra de faste vitenskapelig ansatte
  • Representant fra de midlertidige vitenskapelig ansatte
  • Medlem foreslått av tjenestemannsorganisasjonene (vitenskapelig ansatt)
  • Studentrepresentant

Innstillingsutvalget som innstiller til instituttlederstillinger, ledes av prodekanen for forskning og formidling og har i tillegg fire medlemmer. Medlemmet som utpekes av tjenestemannsorganisasjonene, bør representere gruppe A ved det aktuelle instituttet.