Hjem
Institutt for informatikk
Utdanning | Informatikk

Vurderer du å studere informatikk? Velg UiB!

Lurer du på om du skal studere informatikk, og er usikker på hva du skal velge? Med et stort utvalg studieprogrammer, konkurransedyktige PhD-stillinger og seks anerkjente forskergrupper, har du mange muligheter på institutt for informatikk ved UiB!

Teaching computer science at a chalk board
Foto/ill.:
Alexandra Pina Kingman

Hovedinnhold

Hva er informatikk?

Informatikk tilsvarer computer science på engelsk. Informatikk er vitenskapen som ligger bak enhver programvare, fra enkelte dataprogram, mobilapper og spill, til store IT-systemer, databaser og nettportaler. Informatikere trengs i alle faser av utvikling av slik programvare: problemformulering, problemløsing, design, utvikling og programmering.

Informatikkstudiet starter med at vi lærer å programmere, dvs å få datamaskinen eller mobilen til å utføre akkurat det vi vil at den skal gjøre. På denne måten vil du allerede i løpet av første semester være i stand til å lage dine egne programmer. Deretter går studiet i dybden på de stegene som kommer før selve programmeringen når man utvikler IT-systemer og programvare: problemløsing, design og utvikling av algoritmer, valg av objekter og datastrukturer.

Informatikere er ikke bare ettertraktet i arbeidsmarkedet nå, men det vil i tillegg være stor mangel på informatikere i fremtiden. Vårt samfunn er blitt avhengige av at informasjonsteknologien fungerer. Informatikk ligger i skjæringspunktet mellom mange ulike arbeidsområder, slik at utdannelsen kan brukes innenfor så ulike felter som medisin, finans, romforskning, oljeindustri og underholdning, i tillegg til rene IT-jobber.

Om oss!

Målet vårt er å holde et høyt internasjonalt nivå på undervisningen og forskningen ved instituttet. Vi ble rangert som best blant alle IKT-institutt i Norge i den siste evalueringen som Norges Forskningsråd gjennomførte (2012). Utdanningen vi tilbyr dekker de sentrale delene av informatikk, med mulighet for spesialisering innenfor de delene av faget der instituttet har forskningsaktivitet.

Studer datafag!

UiB tilbyr flere dataorienterte bachelorprogrammer og to masterprogrammer. Her finner du informasjon om innholdet i de ulike programmene som tilbys av institutt for informatikk. Felles for alle programmene, er at du må huske å søke Samordna opptak innen fristen 15. april.

Bachelor i datavitenskap:  Et teoretisk orientert studieprogram, med innslag av praktiske emner, som kombinerer datafag og matematikk. Krever gode forkunnskaper i matematikk. Avhengig av hvilke valgemner du tar, gjør studiet deg kvalifisert for masterstudier i både matematikk og informatikk.

Bachelor i datateknologi:  Et både praktisk og teoretisk studieprogram som handler om å løse problemer ved hjelp av datamaskiner. Krever at du har interesse for matematikk og at du liker å tenke analytisk. Med fullført grad kan du søke videre opptak til masterstudiet i informatikk. Studiet har høye søkertall.

Bachelor i datatryggleik:  Bachelorstudiet i datatryggleik tar opp hvordan man kan utforme, implementere og analysere IKT-infrastruktur som er robust mot både tilfeldige feil og målrettede angrep. Målet med programmet er å gi både en teoretisk forståelse for robuste IKT-systemer, og en praktisk evne til å utvikle og holde ved like slike systemer.

Bachelor i bioinformatikk: Bioinformatikk handler om utvikling og bruk av informatikkmetoder for å løse problemer innenfor molekylærbiologi. Moderne molekylærbiologi generer store mengder data og er avhengig av avanserte informatikkmetoder. Vi utdanner bioinformatikere med en solid kompetanse innen informatikkemner som algoritmer, søking og maskinlæring.

Bachelor i informatikk-matematikk-økonomi:  Et tverrfaglig studieprogram som lærer deg å modellere ulike problemstillinger og løse dem ved hjelp av datamaskiner. Studiet kombinerer emner innen statistikk og økonomi. Krever gode forkunnskaper i matematikk og interesse for problemløsning. Avhengig av hvilke valg du tar, gjør studiet deg kvalifisert for masterstudier i informatikk, statistikk eller samfunnsøkonomi.

Masterprogram i informatikk:  Ferdige kandidater skal ha fått solide vitskaplig funderte kunnskaper og kompetanse i informatikk. Kandidaten skal ha fått en god innføring i vitenskapelige arbeidsmåter og trening i selvstendig arbeid med omfattende og krevende faglige oppgaver. Du vil ha utviklet spisskompetanse innen et fagområde samt god oversikt over andre fagområder. Innenfor masterprogrammet i informatikk kan du velge å søke på følgende studieretninger/spesialiseringer: Algoritmer (algoritmeteori), Bioinformatikk, Sikker og pålitelig kommunikasjon, Optimering, Visualisering.

Felles masterprogram i programutvikling: Dette er et studieprogram som er en fellesgrad med Høgskolen i Bergen. I dette masterprogrammet kan man velge mellom spesialisering i programvareutvikling og programutviklingsteori.Spesialiseringen innen programvareutvikling legger vekt på opplæring i og bruk av moderne systemutviklingsmetoder og teknologi. Målet er å utdanne kandidater med spisskompetanse innenfor avansert datateknologi med fokus på praktiske problemstillinger.Spesialiseringen innen programutviklingsteori legger vekt på dei teoretiske grunnprinsippene og metodene som ligger under konstruksjonen og analysen av komplekse datasystem. Målet er å utdanne kandidater med spisskompetanse innenfor avansert programmeringsteori, der hovedvekten ligger på fleksible løsninger med hensyn til teknologiske endringer og utvikling.

Forskningsgrupper

Forskningen ved instituttet er organisert i seks forskningsgrupper og et forskningssenter. I tillegg til forskningsaktiviteter, tilbyr hver gruppe studieprogram på mastergradsnivå.

Algoritmer

Algoritmer forsker på effektive algoritmer som kan få dataprogram til å gå så raskt som mulig. Spesielt fokuseres det på beregningsmessig vanskelige, såkalt NP-komplette, problem og det forsøkes på å finne praktiske algoritmer for disse.

Bioinformatikk

Bioinformatikk jobber med utvikling av program for bioteknologiske problemstillinger, og har nært samarbeid med molekylærbiologer, biologer og forskere innenfor medisin. Teknikker fra algoritmeteori, kunnskapsteknologi, databaseteori og statistikk blir brukt.

Optimering

Optimering brukes i økonomiske og tekniske sammenhenger for å bestemme verdien av ukjente variable slik at et bestem kriterium blir minimert eller maksimert.

Programutviklingsteori

Programutviklingsteori jobber med grunnlaget for utvikling av programvare. Feltet spenner fra rent teoretisk arbeid til utvikling av nye programmeringsteknikker for superdatamaskiner.

Sikker kommunikasjon

Sikker kommunikasjon jobber med sikker og trådløs kommunikasjon. Ved hjelp av kodeteori kan man beskytte digitale overføringer mot tap pga støy (f.eks., atmosfæriske forstyrrelser) og redusere overføringstid ved å pakke dataene effektivt. Kryptografi brukes for å beskytte informasjon mot innsyn og uautorisert endring.

Visualisering

Visualisering gjør det mulig for mennesker å utforske og analysere data ved bruk av 3D-teknologi – f.eks. for å presentere data fra medisinsk skanning eller seismikk.

Computational Biology Unit

I tillegg er forskningssenteret Computational Biology Unit organisert under Institutt for informatikk.