Hjem
Det juridiske fakultet
Ph.d - portrett

Ph.d - portrettet - Marie Holm

Marie Holm er stipendiat ved Det juridiske fakultet på UiB. Her forsker hun på sivile dommers rettskraft.

Portrettbilde
Foto/ill.:
André Kvalvågnes

Hovedinnhold

Kan du fortelle litt kort om din bakgrunn før du startet som stipendiat?

Jeg var lektor ved fakultetet rett etter at jeg hadde fullført jusstudiet, og fikk da litt erfaring med undervisning før jeg startet i stipendiatstillingen.

Ditt ph.d prosjekt handler om sivile dommers rettskraft. Hva betyr det?

At en dom er rettskraftig vil si at den er bindende og endelig. Partene i saken kan da ikke senere reise sak på nytt om det samme kravet som ble avgjort i dommen, og resultatet i den rettskraftige dommen vil måtte legges uprøvd til grunn i andre saker der kravet som ble avgjort er av betydning. En dom er rettskraftig når den ikke lenger kan angripes med ordinære rettsmidler. Dette innebærer at en dom er rettskraftig når ankefristen er ute og ingen av partene har anket dommen innen fristens utløp.

Etter at en sak er rettskraftig avgjort kan det inntre nye omstendigheter som er relevante for saken. Når det inntrer slike etterfølgende omstendigheter oppstår spørsmålet om disse gir en adgang til å få saken behandlet i domstolene på nytt.  Vi kan tenke oss at det i en rettskraftig dom mellom A og B er avgjort at B er eier av en eiendom. A ønsker senere spørsmålet om eiendomsretten prøvd på nytt, og hevder at B etter den første dommen har solgt eiendommen til A.

Hovedproblemstillingen i mitt prosjekt er i hvilke tilfeller det er adgang til å behandle et krav som er rettskraftig avgjort på nytt på grunn av ulike typer etterfølgende omstendigheter.

Hvorfor er dette prosjektet viktig?

Det at dommer har rettskraftvirkninger gjør at partene kan innrette seg etter avgjørelsen og handle i tillit til at avgjørelsen kommer til å bli stående. Denne muligheten til å innrette seg er viktig både for partene og for samfunnet. Dessuten er rettskraftinstituttet med på å begrense kostnader knyttet til rettssaker, blant annet ved at dommers rettskraftvirkninger begrenser antall ganger samme sak behandles i domstolene. Samtidig er en av sivilprosessens målsettinger å oppnå dommer som er riktige, og rettskraften av en dom er i utgangspunktet også er til hinder for at saken behandles på nytt i tilfeller hvor det senere viser seg at den første dommen var uriktig. Det er altså viktige hensyn som står på spill og som kan trekke i forskjellige retninger. Derfor er det etter min mening viktig å avklare rekkevidden av dommers rettkraftvirkninger.

Din stilling ved fakultetet er knyttet til forskergruppen for Sivilprosess. Kan du si noe mer om hva denne gruppa holder på med?

Forskergruppen samles ukentlig, og på disse ukentlige samlingene diskuterer vi blant annet nye rettsavgjørelser og publikasjoner. Vi som er med i gruppen har også mulighet til å lufte spørsmål som vi møter på i vår egen forskning. Det arrangeres også større forskergruppemøter. Da kan det for eksempel være en ekstern som holder et foredrag etterfulgt av en diskusjon om det aktuelle temaet.

Hva får du som stipendiat ut av å være med i forskergruppa?
Gjennom å være en del av forskergruppen har jeg en gylden mulighet til å lufte spørsmål jeg støter på i avhandlingsskrivingen, og få innspill fra de andre i gruppen. Det at vi tar opp nye hendelser som er relevante på rettsområdet gjør det også lettere å holde seg oppdatert på det som skjer. Forskergruppesamlingene utgjør dessuten et viktig sosialt møtepunkt.

Du er også den eneste stipendiaten tilknyttet denne forskningsgruppa. Hvordan er det å være "alene" i gruppa med denne rollen? Blir du tatt litt ekstra vare på av de andre?

Jeg blir absolutt godt ivaretatt av de andre i gruppen. I starten syntes jeg det var litt skummelt, men jeg skjønte ganske fort at gruppen er en verdifull ressurs for meg og at møtene ikke handler om å bli testet på noen måte.

Det er også noen masterstudenter i forskningsgruppa, hvordan er ditt samarbeid med dem?

Ja, vi har tre «stormasterstudenter» i gruppen vår, altså studenter som skriver masteroppgaven over to semestre. Det er veldig kjekt å få innblikk i deres prosjekter og høre om problemstillinger de kommer over i forbindelse med prosjektene. Det er også godt å være litt flere i gruppen som bruker dagene på å grave seg ned i ett bestemt tema.