Hjem
Det juridiske fakultet

Hvor kan du dra og hva kan du gjøre?

Her får du oversikt over hvilke universiteter du kan reise til og en forklaring på de ulike typene avtaler, i tillegg til at du finner informasjon om hvor du kan skrive masteroppgave under utveksling.

Hvor kan du dra
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

Det finnes i dag mange alternativ for deg som ønsker å ta ett semester eller to av utdanningen din i et annet land.

Nedenfor kan du lese om de ulike typer avtaler du kan utveksle gjennom.

I UiBs oversikt over utvekslingsmuligheter finner du detaljert informasjon om hver eneste utvekslingsavtale. Du vil blant annet finne informasjon om hvem som kan søke, når i studiet du kan reise, hvilket språk du må beherske, hvilke emner du kan ta, om du må betale skolepenger, m.m. Sjekk denne nettsiden, filtrer etter behov og finn de universitetene du ønsker å vite mer om.

En oversikt over særlig anbefalte utvekslingsavtaler for jusstudenter finner du på denne siden.

Fakultetet tar forbehold om at endringer i utvekslingstilbudet kan forekomme i løpet av semesteret og helt inntil søknadsfristen.

Europa (Erasmus+)

Innenfor Erasmus+ programmet har fakultetet utvekslingsavtaler med mer enn 90 universitet fordelt på de aller fleste landene i Europa. Felles for utveksling innenfor Erasmusprogrammet, er man ikke betaler skolepenger, at gode karakterer ikke er en forutsetning, og at det med få unntak ikke er formelle språkkrav. Erasmusstipendet er en annen fordel. I tillegg til eventuell støtte gjennom Lånekassen, får man et Erasmusstipend der størrelsen er avhengig av hvilket land du skal til. 

Frankrike, Nederland, Italia, Storbritannia, Spania og Tyskland er bare noen få av alle de stedene man kan reise til gjennom Erasmusprogrammet. I tillegg kan man skille seg ut i søkerbunken til fremtidige jobber ved å velge litt mer utradisjonelt. Hva med et halvår i Tsjekkia, Polen, Litauen eller Ungarn?

Når du utveksler til Sverige og Danmark vil likheten mellom de skandinaviske språkene medføre at du kan velge mellom ikke bare fagene som undervises på engelsk, men også fag som undervises på dansk eller svensk. Norske utvekslingsstudenter til Danmark og Sverige vil altså ha flere fag å velge mellom enn utvekslingsstudenter fra andre land

Mer informasjon om Erasmusutveksling og oversikt over alle universitetene du kan søke til finner du på UiBs sentrale sider for utveksling.

    Fakultetets bilaterale avtaler

    I tillegg til UiBs bilaterale avtaler har Det juridiske fakultet inngått en del bilaterale avtaler direkte med andre juridiske fakultet i ulike land, men som ikke tilhører utvekslingsprogrammet Erasmus. De bilaterale avtalene har dermed andre betingelser enn avtaler gjennom Erasmus. På de bilaterale avtalene kan det noen ganger være skolepenger, andre ganger ikke. Det kommer an på hva som er avtalt med hvert enkelt universitet. På bilaterale avtaler vil det gjelde bestemte karakterkrav.

    Fakultetet har bilaterale avtaler i følgende land:

    AUSTRALIA

    • Bond University (ett semester) - Det er også mulig å dra til Bond for å ta en LLM-grad.

    CANADA

    • University of Western Ontario "Western Law"
    • Dalhousie University

    INDIA

    • National Law University Delhi

    ISRAEL

    • Tel Aviv University

    KINA

    • China University of Political Science and Law, Beijing
    • China Foreign Affairs University, Beijing
    • Fudan University, Shanghai
    • Peking University, Beijing
    • Renmin University of China, Beijing
    • Shandong University, Jinan
    • Shanghai Jiao Tong University, Shanghai
    • Tsinghua University, Beijing

    NEW ZEALAND

    • The University of Auckland (ett semester)

    RUSSLAND

    • National Research University - Higher School of Economics (HSE) (ikke aktiv så lenge krigen pågår)

    STORBRITANNIA

    • University of Southampton (betalende plass) - Det er også mulig å dra til University of Southampton gjennom Erasmus eller for å ta en LLM-grad.
    • Queen Mary University of London
    • SOAS, University of London  - Det er også mulig å dra til SOAS for å ta en LLM-grad.

    USA

    • Mitchell|Hamline School of Law (ett semester) - Det er også mulig å dra til Hamline for å ta en LLM-grad.
    • Penn State University (ett semester) - Det er også mulig å dra til Penn State for å ta en LLM-grad.
    • University of Illinois at Urbana-Champaign
    • American University Washington College of Law
    • UC College of the Law, University of California (ett semester - kun hvis gjensidighet i avtalen) - Det er også mulig å dra til UC College of the Law for å ta en LLM-grad.
    • Washington University Law (St. Louis) (ett semester - kun hvis gjensidighet i avtalen) - Det er også mulig å dra til St Louis for å ta en LLM-grad.
    • Fordham University (New York)

    Detaljert informasjon om hver av disse avtalene finner du i UiBs oversikt over utvekslingsmuligheter.

    UiBs bilaterale avtaler

    UiBs BILATERALE AVTALER
    I resten av verden skjer utvekslingen gjennom bilaterale avtaler, det vil si samarbeidsavtaler som er inngått direkte mellom UiB og et annet universitet.

    En rekke av UiB sine bilaterale avtaler kan benyttes av studenter fra alle fakultet ved UiB, mens noen avtaler er forbeholdt studenter fra enkelte fagområder. Så sant universitetet ute har et juridisk studietilbud og samarbeidsavtalen omfatter også dette, kan jusstudenter benytte seg av UiBs bilaterale avtaler. De mest aktuelle UiB-avtalene for jusstudenter er:

    • University of Alberta (Canada)
    • University of Ottawa (Canada)
    • Hong Kong University (Kina)
    • University of Waikato (New Zealand)
    • University of Sydney (Australia)
    • University of Queensland (Australia)
    • University of Melbourne (Australia)
    • University of Western Australia (Australia)
    • James Cook University (Australia)

    Disse er bilaterale avtaler som har vært benyttet av jusstudenter i løpet av de siste årene. Andre universitet kan også være aktuelle så fremt avtalene omfatter jus. Fullstendig oversikt over UiBs bilaterale avtaler finner du på UiBs sentrale sider om utveksling.

    Fakultetets LLM-avtaler (to semester utveksling) - her kan du skrive masteroppgave

    Ønsker du å skrive masteroppgave mens du er i utlandet er en av mulighetene å søke opptak til en LLM-grad. Alle avtaler fakultetet har med LLM-steder inneholder en oppgaveinnlevering som kan tilsvare masteroppgaven, slik at du får godkjent både spesialemner og masteroppgave etter et år på utveksling, i tillegg til å oppnå to grader på tiden av én. Om du leser videre kommer du etterhvert til en oversikt over fakultetets LLM-avtaler.

      Hva er en LLM? 
      LLM  er en forkortelse for det latinske Legum Magister, eller Master of Law. Det er en (som oftest) ettårig mastergrad i juss, som gir en grundig spesialisering innenfor et bestemt rettsområde. Man kan velge å ta en generell LLM der en velger fag som omhandler ulike rettsområder, men det mest vanlige er å ta en spesialisert LLM der man konsenterer seg om et bestemt rettsområde, slik som for eksempel menneskeretter, konkurranserett, strafferett, bank- og finansrett eller et hvilket som helst annet rettsområde.

      Tar man en LLM grad mens man er på utveksling, vil denne (under visse forutsetninger) godskrives som hele det 5. studieåret i mastergraden i rettsvitenskap. Det vil si at man får godkjent både spesialemnene og masteroppgaven etter at man kommer hjem fra utveksling.

      Til forskjell fra annen type utveksling der man vil få en karakterutskrift på slutten av oppholdet, får man etter å ha tatt en LLM en selvstendig grad. Det vil si at du ved å velge LLM får to grader på tiden av en: Du fullfører både en LLM-grad fra et utenlandsk universitet og den norske graden Master i rettsvitenskap.

      LLM
      Fakultetet disponerer plasser på LLM program som vi kan tilby våre studenter til (som oftest) reduserte skolepenger. Det gjelder:

      Du søker på disse plassene på samme måte som for vanlig utveksling gjennom UiB. Søknadsfrist er 1. februar.

      Det er viktig at du også leser informasjonen under "Hva er kravene for at en oppgave skal kunne godkjennes som masteroppgave?" og utfyllende regler § 5-10.

      Ett semester utveksling - her kan du skrive masteroppgave

      Det er mulig å skrive masteroppgave under utveksling også uten at det gjøres som del av et LLM-program. Om du vil avlegge spesialemnene dine ved UiB, men likevel utveksle i ett semester kan du skrive oppgave som kan godkjennes som tilsvarende den norske masteroppgaven ved et av følgende steder: 

      Felles for mange av disse universitetene er at å skrive oppgave som tilsvarer den norske masteroppgaven vil være én del av det man gjør i løpet av utvekslingssemesteret. Oppgavemuligheten på det aktuelle universitetet vil ofte være slik at oppgaven er tilsvarende den norske masteroppgaven i innhold, dybde og ord-omfang, men ikke i studiepoengomfang. Man vil derfor i tillegg ta ulike emner ved vertsuniversitetet, og studiepoengbelastningen for det aktuelle semesteret ses som en helhet, der det man gjør samlet kan godkjennes som tilsvarende den norske masteroppgaven og 30 studiepoeng.

      Hvis du vil utveksle i to semester, men uten å ta en LLM, er det også mulig å skrive masteroppgave ved:

      Det er viktig at du også leser informasjonen under "Hva er kravene for at en oppgave skal kunne godkjennes som masteroppgave?" og utfyllende regler § 5-10.

      Hva er kravene for at en oppgave skal kunne godkjennes som masteroppgave?

      Selv om vi i avsnittene over har listet opp en rekke universitet der det er mulig å skrive masteroppgave, er det ikke  automatikk i at det kan gis godskriving etter opphold ved alle disse universitetene. En forutsetning er at man har skrevet en oppgave som tilsvarer den norske masteroppgaven. For eksempel er det i noen av LLM-programmene ikke en obligatorisk del av programmet å skrive oppgave ("dissertation", "thesis", "research paper", "individual paper" e.l.), men du likevel sørge for å gjøre dette ved å velge et emne som gir mulughet for dette.   

      Forutsetningen for å kunne søke om godkjenning av masteroppgave etter utveksling er at kravene som står beskrevet i utfyllende regler § 5-10 er oppfylt. Det betyr at det skriftlige arbeidet som utføres må i hovedsak tilsvare den norske masteroppgaven i omfang (både antall ord og antall studiepoeng) og dybde:

      • Oppgaven må omhandle rettsvitenskapelige spørsmål.
      • Veiledende ordgrense for den norske masteroppgaven (30 studiepoeng) er 12 000 ord. Fakultetet kan likevel godkjenne et selvstendig skriftlig arbeid på minimum 10 000 ord.  Det er ingen øvre ordgrense for oppgaver skrevet i utlandet.
      • Noen ganger er ikke oppgaven alene verdt 30 studiepoeng. Da må du likevel bestå emner på til sammen minst 30 studiepoeng under utvekslingsoppholdet for at semesteret skal kunne godkjennes som masteroppgave.

      Mer informasjon om endelig godkjenning og godskriving av masteroppgave.

      Å søke på egen hånd

      I tillegg til å reise ut gjennom fakultetet/UiB sine utvekslingsavtaler åpner reglementet for at du kan ta en ettårig mastergrad i jus (LLM) i utlandet på egen hånd, og søke godskriving av spesialemner/masteroppgave på bakgrunn av en slik grad. Da søker du selv om opptak til LLM direkte til universitetet du ønsker å reise til. En grei oversikt over LLM program finner du på: www.llm-guide.com

      Dette bør du være klar over når du søker på egen hånd:

      • Du har ansvar for søknadsprosessen på egen hånd
      • Du må selv finne ut av frister og opptakskrav
      • Du vet ikke om universitetet du søker til vil godta at du har ”tilsvarende” en bachelorgrad etter 3 eller 4 års-studier
      • Du går glipp av goder som finnes i avtalene som fakultetet har jobbet frem, slik som f.eks. fritak fra krav om språktest og rabatt på skolepenger
      • Fakultetet kan hjelpe dersom du trenger ”bachelor equivalency” eller ”letter of recommendation” (minst sterk C i snitt), English proficiency

      NB! Fakultetet utsteder ikke bekreftelser dersom du ønsker å søke opptak på egenhånd til et lærested der fakultetet allerede har en utvekslingsavtale. Da må du i første omgang søke nominasjon gjennom fakultetets avtale for å se om du kvalifiserer og kan nomineres gjennom avtalen.

        Verdenskart

        Du finner en oversikt over utvekslingsmulighetene dine ved å sjekke ut dette verdenskartet.

        Du kan også besøke denne nettsiden der du kan filtrere for eksempel på ulike land og verdensdeler, eller på avtaler som gjelder for bare Det juridiske fakultet og avtaler som gjelder for hele UiB.