Hjem
Det juridiske fakultet

Statsstøtte i finanssektoren

Høsten 2008 ble Europa rammet av finanskrisen. For å hindre en systemkrise i finanssektoren ga EU/EØS-medlemsstatene enorme mengder statsstøtte til bankene som var "too big to fail". Dette ble godkjent av EU-kommisjonen og EFTAs overvåkingsorgan som er ansvarlige for statsstøttekontroll i EU/EØS.

Hovedinnhold

Mens disse institusjonene fortsatt jobber med finanskrisetiltak på daglig basis, er det nå på tide å stille mer generelle spørsmål. Hvordan kan statsstøtteregler bidra til gjenoppbyggingen av finanssektoren for fremtiden? Hvordan kan de gjøre den mer robust?

Målet med dette prosjektet er å svare på slike spørsmål, og dermed bidra til den pågående diskusjon om finanssektoren. Prosjektet vil analysere hvordan statsstøtteregler bør anvendes i finanssektoren slik at man ivaretar dens effektivitet og konkurranseevne, og sørger for like vilkår for alle markedsaktører. Denne analysen er basert på to individuelle forskningsprosjekter: et Postdok-prosjekt og et PhD-prosjekt (egenfinansiert).
 

Delprosjekt
Postdok-prosjektet vil undersøke anvendbarheten og anvendelsen av det markedsøkonomiske investorprinsipp (MEIP) på statlige tiltak i finanssektoren. For at statens investering skal være i samsvar med MEIP, må staten opptre på samme måte som en rasjonell og profittorientert privat investor ville ha opptrådt under liknende omstendigheter i markedet. Finanskrisen har reist nye spørsmål om MEIP og dens rolle i gjenoppbyggingen av finanssektoren.

Postdok-prosjektet er drevet av Malgorzata Cyndecka

Doktorgradsprosjektet søker å avklare de juridiske konsekvensene av tilbakebetaling av støtte som ble gitt i form av en statsgaranti. Slike tiltak skaper et spesielt trekantet forhold mellom staten, støttemottaker og finansinstitusjon. Dette resulterer i visse sivilrettslige utfordringer. Siden tilbakebetaling av statsstøtte er regulert av nasjonale regler, må man undersøke og avklare konsekvensene av håndheving av EU / EØS statsstøtteregler i Norge.

Doktorgradprosjektet gjennomføres av stipendiat Øyvind Røed. 


Om prosjektmedlemmene
Leder for prosjektet, Ronny Gjendemsjø, er siden 2012 leder av forskningsgruppa for konkurranse- og markedsrett sammen med Christian Franklin. I tillegg er Gjendemsjø en av tre ledere for Bergen Center for Competition Law and Economics (BECCLE). Det har han vært siden 2013.

Alle prosjektmedlemene er aktive medlemmer i BECCLE samarbeidet hvor de bidrar på seminar og med publikasjoner.