Hjem
Klinisk institutt 1
News

Forskning for fremtiden

Stipendiat Aliona Nacu deltok nylig som finalist i den verdensomspennende Falling Walls Lab konkurransen i Berlin.

Group photo of all the young Falling Walls Lab contestants 2014
The 100 Falling Walls Lab contestants. Aliona Nacu in the middle in front line.
Foto/ill.:
Falling Walls 2014

Hovedinnhold

Samling av verdens kloke hoder

Falling Walls er en internasjonal tverrfaglig konferanse om grensesprengende forskning som arrangeres årlig i Berlin. I forbindelse med konferansen er det en konkurranse for unge forskere der de skal presentere sin forskning på 3 minutter for et publikum og en jury. På forhånd har det vært delfinaler i 18 byer rundt om i verden. I tillegg har noen deltakere blitt plukket ut direkte. Ikke ulikt Forskning Grand Prix som vi har her i landet med andre ord, men på et høyt internasjonalt nivå, og i forbindelse med en konferanse der nobelprisvinnere og tidligere statsoverhoder er å treffe blant både foreleserne og deltakerne.

De beste av de beste

Stipendiat Aliona Nacu deltok som representant fra UiB. Hun ble valgt direkte og trengte ikke kjempe om en plass blant de 100 utvalgte av verdens mest lovende unge forskere. Det er en bragd i seg selv. I tillegg ble juryen i Berlin imponert over presentasjonen og betydningen av forskningen, og dermed nådde hun opp blant de beste i Falling Walls Lab konkurransen! De beste bidragene er klippet inn i videoen Fallings Walls har laget fra årets konkurranse, og der kan vi også se Aliona i aksjon.

- The Falling Walls Lab er et internasjonalt forum, forteller Aliona. -Det tar sikte på å bygge opp og fremme tverrfaglige forbindelser mellom unge gode akademikere, ph.d.-kandidater, masterstudenter, entreprenører og fagfolk under 35 år, fra hele verden og alle felt. Det gir  fremragende unge akademikere og fagfolk mulighet til å presentere sine ideer, forskningsprosjekter og satsinger. Hver deltaker får 3 minutter til å presentere sitt arbeid (2.30 minutt presentasjon og 30 sekunder for spørsmål fra publikum og jury). Hvert år blir finalen avholdt i 8. november i Berlin. 20 prestisjetunge fagfolk fra vitenskap og næringsliv er medlemmer av juryen. I år var det 100 finalister fra 34 land i finalen.

Mer effektiv behandling av hjerneslag

Alionas presentasjon "Falling wall of Acute Stroke Treatment" er basert på ph.d.-arbeidet hennes, og omhandler ny behandling av akutt hjerneslag som kombinerer trombolyse, ultralyd og mikrobobler innen 4,5 timer etter at symptomer på slag har startet. En slik behandling kan føre til langt mindre skader på hjernen, og redde livet til flere slagpasienter.

Lærerik erfaring

- Falling Walls Lab konkurransen var fantastisk, forteller Aliona. - Jeg ble imponert over bredden av emner som ble presentert, og motivasjonen, energien og kvaliteten på konkurrentene. Det var en veldig travel dag, men veldig inspirerende for meg! Jeg fikk snakket med andre deltakere og juryen i pausene, og de delte gjerne av sine erfaringer.

Før reisen til Berlin var det medietrening og finpussing. -Jeg vil gjerne takke professor Lars Thomassen og kommunikasjonsrådgiver Marion Solheim for hjelpen med å forberede innlegget mitt, sier Aliona takknemlig. -Ved hjelp av dem kom jeg godt forberedt til Berlin!

Delfinale i Bergen?
Falling Walls er ikke noe som er viden kjent i Norge, og det er synd. Det er en forskningskonferanse som kan skilte med verdens klokeste hoder, og som presenterer banebrytende forskning som vil forandre fremtiden. Alionas forskning vekte internasjonal interesse, og hun ble intervjuet av tyske og franske media. Aliona har en idé om hvordan vi også kan bli engasjert. -Det ville være flott om UiB kunne arrangere en Falling Walls Lab delfinale og sende deltakere til Berlin. Falling Wall Lab konkurransen er en fantastisk erfaring - en intellektuell fest!

Vi videresender herved oppfordringen til UiB!