Hjem
Klinisk institutt 1
Nyhet

Dagslys er viktig

K1s professor Jutta Dierkes forteller i BT at vi må sørge for litt dagslys, også i dette gråværet.

Hender holdt opp mot sollyset
Solen gir D-vitaminer
Foto/ill.:
www.colourbox.com

Hovedinnhold

Hun har forsket på D-vitaminer og kan fortelle at fra mai til september er UVB-strålene tilbake i sollyset her nord i Hordaland. De gjør at vi igjen kan lagre D-vitaminer i kroppen fra dagslyset. Men dette været gjør det ikke akkurat enkelt!

 - Man må være ute i dagslys for å få UVB-strålene, sier Dierkes. Hun anbefaler folk å gå ut i lunsjen når dagslyset er på det sterkeste. Og for å få mest mulig effekt bør du også få lys på hendene.

– 10–20 minutter dagen er bra. Da får du bra med sollys på deg til å lagre D-vitaminer.

 Hvis du heller velger en løpetur i 18-tiden er sollyset blitt så mye svakere at du må være lenger ute for å få samme effekt. Og er det gråvær kreves enda mer utetid. – Da holder det ikke med 10–20 minutter, men du trenger heller ikke være ute i en time for dagslyset skal gjøre sin virkning,

sier Dierkes. Når det er så dårlig vær. Bør folk rett og slett fortsette med tran selv om dette ikke er en måned med r i? – Ja, absolutt. Det kan hjelpe!

 

Solkrem hindrer D-vitamin

Solkrem hindrer at sollyset tas opp i kroppen og omdannes til vitamin D. – På grunn av kreftfare er det viktig med solkrem, men det ødelegger for lagring av Dvitamin, sier Dierkes.

– Kan mangel på D-vitaminer være grunnen til at vi er så deprimerte nå? – Jeg tror det skyldes helt andre grunner, så lenge har detikke vært dårlig vær mens vi har kunnet lagre D-vitaminer. Og dessuten skal det vel snart bli fint vær nå, sier Dierkes.

Hvor mye D, da?

Forskerne er imidlertid ikke helt sikre på hvor mye vitamin D du og jeg trenger. – Vi vet rett og slett ikke hva som er et godt norsk vitamin Dnivå. Derfor kan vi ikke si at det er så alvorlig ikke å få i seg nok, sier lege Stig Wergeland. Engelsk syke, en barnesykdom som påvirker danningen av bein, var en typisk indikator før i tiden. – Og det er ekstremt tilfelle på vitamin D-mangel. Slikt ser vi nærmest ikke blant nordmenn i det hele tatt lenger, sier Wergeland. Forskeren er mer interessert i hvordan variasjoner av vitamin D-nivået kan påvirke andre sykdommer og om noen nivåer kan virke beskyttende. – Men vi vet forbausende lite om hvilke nivåer som kan oppfylle det.

Kilde: BT