Hjem
Klinisk institutt 1

Nyhetsarkiv for Klinisk institutt 1

Ny forskning fra Universitetet i Bergen retter søkelyset mot viktigheten av god oppfølging av ernæringsstatusen hos de som er lagt inn på sykehus.
En ny undersøkelse gjennomført ved UiB viser at opptil en tredjedel av eldre innlagte har delirium. Kun en liten brøkdel av disse blir diagnostisert med lidelsen.
Ved Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssjukehus er de i gang med en ny studie for å se om en antiviral behandling hjelper mot multippel sklerose (MS).
Kurset "Brukermedvirkning i medisinsk og helsefaglig forskning" ved UiB forener helsepersonell, brukere og forskere. Nå har kurset fått 400 000 i støtte til å videreutvikle konseptet.
Helse Vest sin forskarpris 2023 går til Lars Andreas Akslen og CCBIO for si banebrytande forsking på tumormarkørar i kreftforsking. Denne hausten har også gjeve fleire akta utmerkingar til Akslen, ettersom han nyleg blei vald som medlem av prestisjetunge Academia Europaea.
En ny studie kaster lys over hva som virker best for å forebygge migreneanfall, og overraskende nok virket billigere medisiner like godt som de dyre.
Forskningsrådgiverne ved Det medisinske fakultet har nylig lansert en ny portal for alle forskere som ønsker å søke om ekstern finansiering.
Forskere ved Neuro-SysMed har fått 80 millioner kroner til et banebrytende forskningsinitiativ som skal avdekke Epstein-Barr-virusets rolle ved multippel sklerose.
I den nye og populærvitenskapelige boken «Skitt la gå» tar tre forskere opp en rekke temaer om tarmen på en morsom og lettfattelig måte. – Ved at folk får vite mer, får vi mindre tabuer og skam rundt tarmsykdom, sier UiB-forsker og forfatter Elisabeth K. Steinsvik.
20. mai var det verdensdagen for klinisk forskning, som markeres hver 20. mai som en anledning for forskningsmiljøene og publikum til å reflektere over og anerkjenne alle fremskritt som forskningen har gitt takket være kliniske forsøk og menneskene bak dem. Norges Parkinsonforbund benyttet anledningen til å lage en kort video, der Neuro-SysMed også bidrar med Professor Tzoulis som forteller... Les mer
Få de siste nyhetene fra Neuro-SysMed i våre nyhetsbrev!
En større oversiktsstudie gjennomført ved UiB viser at å bytte ut omtrent halvparten av animalske proteinkilder med vegetariske, gir mindre risiko for hjerte og karsykdommer og diabetes type 2.
En undersøkelse gjennomført ved UiB viser at inntak av drikke søtet med sukker, gir høyere risiko for høyt blodtrykk.
Akutt blodkreft er en aggressiv kreftsykdom med kort overlevelse. Yngre og ellers friske pasienter gjennomgår tøffe cellegiftbehandlinger, ofte med tillegg av stamcelletransplantasjon, men det er vanskelig å vite hvem som kommer til å respondere på behandling og ikke. Men nå kan en en enkel blodprøve fra pasienten måle om pasienten vil ha nytte av cellegiften i det hele tatt. Virker cellegiften... Les mer
Professor Charalampos Tzoulis mottek $300,000 (3 mill kroner) frå den velrenommerte Michael J. Fox-stiftinga.
Helse Vest har nyleg annonsert tildelingane sine av forskingsmidler for 2023, der sju av prosjekta til Neuro-SysMed får støtte med totalt rundt 26 millioner kroner. Dette vil sikre støtte til viktig forsking på nevrologiske sjukdommar med fokus på multippel sklerose (MS), Parkinsons sykdom (PD), amyotropisk lateral sklerose (ALS) og demens.
Helse Vest annonserte nyleg årets prisar på sin årlege forskingskonferanse, der Kjell-Morten Myhr mottok Forskingsprisen 2022 for framifrå forsking på multippel sklerose.
McCormack-gruppen på CCBIO og Klinisk institutt 2 ved det Medisinske fakultet, UiB har nå lansert sitt nye EU-samarbeidsprosjekt CoDaFlight (Colouring the Dark in Fluorescence light), finansiert av EU-programmet Pathfinder. Dette prosjektet har om mål å utvikle nyskapende diagnostisk billedbehandling ved hjelp av fluoriscerende lys.

Sider