Hjem
Senter for nevropsykiatrisk forskning
Nyhet

KGJN forskere i PNAS

Tom Eichele og Kenneth Hugdahl ved KGJN var nylig med på en Nevroøkonomistudie som ble publisert i den prestisjefulle journalen PNAS. Studien viser hvilke områder i hjernen som blir aktiverte når vi opplever urettferdighet.

Forskerene og MRI instrumentet
Foto/ill.:
Siv Dolmen

Hovedinnhold

For første gang i Norge er det blitt gjennomført en nevroøkonomisk studie. Forskerteamet som står bak studien er fra NHH professorene Alexander Cappelen og Bertil Tungodden og førsteamanuensis Erik Sørensen. Fra UiB og Psykologisk fakultet er det professor Kenneth Hugdahl, seniorforsker Karsten Specht, og lege og professor II Tom Eichele.

Økonomer og hjerneforskere har gått sammen for å studere hvordan hjernen jobber når du tar beslutninger. Påvirker jobbinsatsen til mennesket hvordan hjernen reagerer på økonomiske ulikheter?  Og er det forskjeller i selvrapportering og hva hjernen opplever som rettferdig? Ved hjelp av fMRI (functional Magnetic Resonance Imaging) har forskerne sett på hvordan ulike hjerneområder bidrar til økonomisk beslutningstaking.

I forkant av skanningen har personene utført en arbeidsoppgave som skal belønnes. Deretter får de forskjellige oppgaver som går på fordeling av  rettferdig fordeling av penger som de skulle løse mens de lå i MR-maskinen. Resultatene viser at det er en hemodynamisk respons i striatum når fordelingen av inntekt ikke korrelerer med arbeidsinnsats, men at det ikke er en effekt når inntekten ikke er likt fordelt.

Dermed er det vist nevrologisk at det ikke er ulikhet vi misliker, men urettferdighet.