Hjem
Klinisk institutt 1

Midtveisevaluering- Monica Haraldseid Breitve

Midtveisevaluering for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen for kandidat Monica Haraldseid Breitve

Hovedinnhold

Er angst, apati og kognitiv sviktprofil assosiert med sykdomsprogresjon/prognose i demens med Lewylegemer? -En longitudinell studie med data fra Demensstudien på Vestlandet.

Bakgrunn: Formålet med prosjektet var å utvikle kunnskap om angst, apati og kognisjon hos pasienter med demens ved Alzheimers sykdom (AD) og demens ved Lewylegemer (DLB), samt å identifisere om dette er faktorer som er assosiert med raskere progresjon av demens. 

Metode: DemVest studien er en longitudinell studie hvor man siden 2005 har inkludert pasienter med mild demens (n=266) og fulgt dem og deres pårørende opp med årlige kontroller. Det er gjennomført et omfattende utredningsprogram bl.a. av nevropsykologisk funksjon og psykiatriske symptomer, somatiske undersøkelser, blodprøver, billeddiagnostikk av hjernen, samt nevropatologisk undersøkelse av hjernen post mortem. 

Resultater: Vi fant at DLB kjennetegnes med raskere progresjon av kognitive svekkelse målt ved MMSE over fire år, sammenlignet med AD. I tillegg progredierte DLB pasienter raskere på en test som bl.a. stiller krav til fokusert oppmerksomhet og motorisk tempo. Vi fant også at pasienter med DLB og gode eksekutive funksjoner i tidlig stadium kan ha langsommere demensprogresjon. Angst var ikke assosiert med raskere demensprogresjon over fire år, verken for hele utvalget eller når man vurderte pasienter med Alzheimers sykdom (AD) opp mot de med demens med Lewy legemer (DLB).

Diskusjon/oppsummering: DLB diagnose var forbundet med raskere progresjon av kognitiv svekkelse. Selv om angst forekom hyppigere hos DLB pasienter i tidlig stadium av sykdommen fant vi ikke at det var en risikofaktor for raskere demensprogresjon. Analyser av apati pågår.