Hjem
Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier
Personnavn

Navn i Nigeria

Nigeria ligger i Vest-Afrika, sør for Sahara. I hovedsak er det i bruk fornavn og etternavn. Det vil si etternavn som er familienavn. Nettstedet inneholder ei navneliste.

Hovedinnhold

(10.6.22, Ivar Utne)
 

Den viktigste målgruppa for denne framstillinga er navnesaksbehandlere ved folkeregistera og hos fylkesmennene.

 

Navnesaker skal avgjøres med grunnlag i lov om personnavn og Rundskriv G-20/2002 (se referanser på overordna nettside). Framstillinga nedenfor innholder råd om hvordan navnesaker for navn brukt i Nigeria kan løses. Det er plassert i rammer med pil i venstre marg. Råda bygger for det meste på tenkemåter i tidligere saker. Dersom disse råda kan komme i motsetning til de nevnte dokumenta, er det de styrende dokumenta som gjelder.

Meld gjerne fra til meg om feil og unøyaktigheter. Som for alle mine nettsider om navneskikker, arbeider jeg også videre med denne. I første runde legger jeg vekt på å få ut sentralt stoff for flest mulige navnekulturer som kan være aktuelle for saksbehandinga i de norske folkeregistera.

Etternavna er i hovedsak fornavna til menn i tidligere slektsledd under britisk kolonistyre på 1900-tallet. Mange av navna kan bli brukt som fornavn for begge kjønn. Nedenfor fins ei liste med navn som har opphav og tradisjon som nigerinaske for- og etternavn.

 

Tidligere: Kulturer som ikke skilte mellom for- og etternavn

Tidligere har navneskikker der barn brukte sin fars fornavn som et beskrivende tillegg, vært vanlige i Nigeria, og det har også vært skikker med bare fornavn. Dette vil si at det i Nigeria tidligere har vært skikker som er like dem som skal behandles etter reglene i den norske navneloven for kulturer som ikke skiller mellom for- og etternavn. Siden fornavn fra fedre i flere generasjoner tilbake i stor grad har blitt til faste etternavn, innebærer det at Nigeria nå i hovedsak ikke har skikker som følger de tidligere prinsippa.

 

De fleste navna har opphav og tradisjon som både for- og etternavn

Siden etternavna i hovedsak har opphav i fornavn, har de fleste navna i bruk, tradisjon som både for- og etternavn. Det gjelder både navn på lokale språk og navn knytta til muslimsk navnetradisjon.

 

Dersom navn det blir søkt om, eller meldt for nyfødte, har bakgrunn i navnekulturer i Nigeria, inkludert navn brukt i kulturer med muslimsk tradisjon, kan de godkjennes både som for- og etternavn fordi de har opphav og tradisjon som begge deler. I praksis vil det si behandling av nye etternavn etter § 3 3. ledd nr. 3, og behandling av fornavn etter § 8 2. punktum (= andre setning).

 

Navn og kjønn

Navn i Nigeria er i mange tilfeller beskrivelser eller utsagn som passer ved fødselen. Det innebærer at mange navn kan bli brukt for begge kjønn. Det vil være ganske uoverkommelig å kunne sikre seg dokumentasjon som slår fast om navn kan bli eller blir brukt for ett eller begge kjønn.

For noen navn fins det klare tradisjoner for enten manns- eller kvinnenavn. I lista nedenfor er kjønn ført opp for mange navn. Det betyr enten at det skal være slik, eller at det er dokumentert bruk i alle fall for det kjønnet. De klareste tradisjonene for kjønnsbestemte fornavn er at navn med -akin- som del, er guttenavn, og at det fins kjønnsbestemte navn knytta til hvilke dager barn er født. Navn som dette er merka med utropstegn, dvs. M!. Eksempler på slike kvinnenavn er ikke med i lista.

 

Navn med nigeriansk opphav eller tradisjon kan i stor grad brukes for begge kjønn, men noen er i hovedsak klart kjønnsbestemte. Et gjennomførbart råd vil være å følge foreldres eller søkeres ønsker i tilfeller de har bakgrunn i nigeriansk navnekultur sjøl. Fra øvrige søkere bør en be om dokumentasjon fra noen som kjenner den nigerinaske navnekulturen, dersom lista nedenfor ikke avklarer det.

 

Befolkningsgrupper, språk og religioner

Nigeria har ganske mange befolkningsgrupper med ulike språk og tilhørende navneskikker. De største folkegruppene er Hausa og Fulani i nord (29 % av befolkninga i landet), Yoruba i vest (21 %) og Igbo i sørøst (18 %) (kilde: The World Factbook 2007, utg. av CIA, USA). Materialet i lista nedenfor bygger særlig på materiale for Yoruba, Igbo, men også på noe materiale fra Efik og Ibibio i sør, og fra Urhobo i sør/sørvest. Navn fra alle de nevnte gruppene fins i det norske folkeregisteret. Etter planen vil flere kulturer bli innarbeida i lista senere.

Hausa og Fulani-gruppene bruker i stor grad navn fra muslimsk navneskikk. Slike navn er ikke tatt med i lista nedenfor, men fins i hovedlista for kulturer som ikke skiller mellom for- og etternavn, og i ei liste over muslimske kvinnenavn. I Nigeria følger de mest en fast etternavnsskikk, men i noen grad kan tradisjonell arabisk skikk med fars fornavn som beskrivende tillegg, ev. som etternavn, for barn være i bruk i nord.

 

Folk med nigeriansk bakgrunn som følger tradisjonell arabisik navneskikk med fars fornavn som tilnavn eller etternavn for barn, kan behandles etter reglene for navn fra kulturer som ikke skiller mellom for- og etternavn i den norske navneloven.

 

I lista nedenfor er tilhørighet til folkegrupper ikke ført opp fordi slike opplysninger krever mer dokumentasjon. Kildene med opplysninger om kulturtilhørighet gir noe motstridende opplysninger om gruppetilhøriget for konkrete navn.

Islam og kristendom er de viktigste religionene i Nigeria, med 50 og 40 % (The World Factbook 2007). Av kristendom er det mest romersk-katolsk kirketilhøriget, og særlig blant igboene. Andre kristne retninger har også mye oppslutning, særlig i andre områder. Kristendommens innflytelse kan en se mye av gjennom navneutvalget. Navn med kristen eller annen europeisk bakgrunn er ikke tatt med i navnelista nedenfor.

 

Navn og ord fra europeiske språk

Navn og ord fra europeiske språk er en god del i bruk både som for- og etternavn. Eksempler er Godson, Godwin, Grace, Happy, Lov, Mercy, Peace, Sunday, Elizabeth, Mary, John, Paul, Peter, Samuel, Dickson, Harrison, Johnson, Kennedy og Williams. I et utvalg på ca. 3750 studenter i Nigeria i 2006, viser ei foreløpig opptelling at det var knapt 2300 slike ord eller navn. Av dem var ca. 1350 første fornavn, ca. 500 fornavn nummer to, og knapt 200 var etternavn. Noen hadde flere enn to fornavn, og noen hadde bare ett fornavn. Siden noen hadde flere enn ett europeisk ord eller navn blant sine navn, vil det si at rundt halvparten har slike navn. Det er klart flere opphavlige navn enn ord av den europeiske typen.

Samme europeiske for- og etternavn blir ofte brukt både som for- og etternavn, slik at f.eks. både John og Johnson fins som begge deler. Både europeiske for- og etternavn er klart mer brukt som fornavn enn som etternavn i studentmaterialet som det er vist til ovenfor. John har 49 etternavnsbærere og 7 fornavnsbærere, Johnson har 19 og 3, og Kennedy fins bare som fornavn, med 7 bærere. Kvinnelige fornavn fra Europa er brukt bare som fornavn i materialet.

Noen ord som navn kan være oversettelser fra ord som blir brukt i navn på lokale språk. navnet Joy kan tilsvare Ayo, som oftest blir brukt som del av navn. Sannsynligvis gjelder det mange av eksempla ovenfor. Ellers blir mange av ukedagene brukt som navn, noe som kan tilsvare navn avleda av navn på dager på lokale språk. Sunday er mest brukt i studentmaterialet, med 41 fornavn og 7 etternavn, i alt 48.

Hovedmønsteret er altså at europeiske navn og ord helst blir brukt som fornavn. Grunnen til at de ikke er mye i bruk som etternavn, er muligens helst at bruken av europeiske navn kom like før og samtidig med etableringa av faste etternavn.

 

Den frie plasseringa av tradisjonelle europeiske for- og etternavn i Nigeria bør en normalt ikke bruke som grunnlag for å gi disse navna som både for- og etternavn etter reglene i den norske navneloven. Grunnen er at det vil oppheve skillet mellom for- og etternavn i Norge. Se særlig omtalen om å "uthule skillet" mellom for- og etternavn og bruk av § 10 1. ledd om "sterke grunner" under pkt. 5.2.1, s. 50, i rundskrivet. Se også omtalen av kulturer som ikke har navnerett under pkt. 3.4, s. 32.

Den frie bruken av alle personanvn som for- og etternavn i Nigeria skiller seg fra reglene i den norske naveloven om kulturer som ikke skiller mellom for- og ettenavn. De sistnevnte reglene dreier seg om bruk av fornavn som etternavn etter bestemte regler, særlig videreføring fra foreldre og ektefeller.

 

Tegnsett

De fleste nigerianske språka blir skrevet med latinske bokstaver, men ofte med ekstra diakkritiske tegn, som her vil si aksenter og andre tillegg over eller under bokstavene. I språket yoruba fins bl.a. disse bokstavene: Á, á, À, à, Ş, ş, Ọ og ọ. Slike tegn blir brukt til å få uttrykt lyder (fonem) på en mer nyansert måte og tonelag. Bare Ş er gjengitt i lista nedenfor, fordi det kan være nyttig med tanke på at denne blir skrevet både som "s" eller "sh" med omskriving til alfabet uten Ş.

 

Ved nyregistrering av navn i Norge skal bare norsk alfabet brukes, dvs. bokstanvene A–Å og aksenter over vokaler. Nyregistrering vil si skifte av navn og registrering av nyfødte. Barn kan føre videre sine foreldres etternavn med deres skrivemåte. (Samisk alfabet kan brukes for samiske navn, og har ikke betydning for nigerianske navn.)

 

Ved innvandring til Norge kan navn med latinske bokstaver som blir brukt på andre språk, også registreres. I praksis blir det i merknadsfeltet, slik at de ikke kommer ut i automatiske utskrifter.

 

Se ellers omtale av reglene for skrifttegn på den tilsvarende nettsida om Ukrainske navn, og pkt. 2.3.4 og 2.3.5 i Rundskriv G-20/2002 (rundskrivet om navneloven).

 

 

Liste over nigerianske navn

Her kommer ei liste med nigerianske navn. De oppfyller krava til opphav eller tradisjon som både for- og etternavn. Lista vil først og fremst kunne brukes for å avklare søknader der fornavn kommer i konflikt med etternavn i Norge, tilfeller der navna fins i bruk for det andre kjønnet enn det er søkt om, og ellers der det kan være behov for å vite om navn har opphav og tradisjon som for- og etternavn.

Lista nedenfor inneholder 846 navn. Navn knytta til Islam og til europeiske språk og som blir brukt i Nigeria, er ikke med i lista.

Ganske mange av navna er merka med enten K for kvinnenavn eller M for mannsnavn, eller med begge deler. Dette er omtalt ovenfor.

Navnelista nedenfor tar utgangspunkt i mange kilder med nigerianske navn, både navnelister, lister over personer og i annet materiale. Dette er kontrollert for faktisk bruk som navn på personer. Jeg arbeider med et mye større materiale enn det som fins nedenfor, og det skal etter planen bli lagt ut mer her.

 

© Opphavsrett og kopirett til listen: Ivar Utne. Den kan ikke distribueres i strid med åndsverksloven. Eksempler kan brukes med referanse til overskriften og undertegnede. Listen kan brukes fritt av folkeregistrene, fylkesmannsembetene og Justis- og politidepartementet.

 

 

LISTE OVER NIGERIANSKE NAVN

  • Abayomi                   M
  • Abegunde                
  • Abimbola                  K
  • Abiola                       M
  • Abioye                      M
  • Aboyade                   M
  • Adaocha                   K
  • Ade                           KM
  • Adebanke                 KM
  • Adebayo                   M
  • Adebimpe                 K
  • Adebisi                     M
  • Adebiyi                     M
  • Adebo                       M
  • Adebola                    K
  • Adebola                    M
  • Adebowale               M
  • Adeboye                   M
  • Adeboyejo                M
  • Adebukola                K
  • Adebukonla              K
  • Adedamola               M
  • Adedapo                   M
  • Adedayo                   M
  • Adedeji                     M
  • Adediran                  
  • Adedoyin                 
  • Adefemi                   KM
  • Adefisoye                
  • Adegbite                   M
  • Adegbola                 
  • Adegboyega             M
  • Adegoke                   M
  • Adegoroye              
  • Adejoke                    K
  • Adejuwon                 M
  • Adekola                   
  • Adekola                    M
  • Adekoya                  
  • Adekunle                  M
  • Adelabu                    M
  • Adelakun                  M
  • Adeleke                    K
  • Adeleke                    M
  • Adelowo                  
  • Ademola                   M
  • Ademulegun             M
  • Adeniji                      M
  • Adenike                    K
  • Adeniran                  
  • Adeniyi                     M
  • Adenrele                   K
  • Adenubi                    M
  • Adenuga                   M
  • Adeola                      K
  • Adeolu                      M
  • Adeoşun                   M
  • Adeoye                     M
  • Adepeju                    K
  • Adepoju                    M
  • Aderemi                   M
  • Aderibigbe                M
  • Adesanmi                
  • Adesanya                 M
  • Adeshola                 
  • Adesida                    M
  • Adeşida                    M
  • Adesimbo                 KM
  • Adeşina                    M
  • Adeşoji                     M
  • Adesuwa                 
  • Adetayo                    M
  • Adetiloye                  M
  • Adetokunbo              KM
  • Adetoro                    M
  • Adetunji                    M
  • Adetutu                     K
  • Adewale                   M
  • Adewole                   M
  • Adewoyin                 M
  • Adewumi                 
  • Adewunmi                KM
  • Adewuyi                   M
  • Adeyemi                   M
  • Adeyemo                 M
  • Adeyeri                     M
  • Adeyinka                  KM
  • Adeyoyin                  KM
  • Adijat                       
  • Adisa                        M
  • Ado                          
  • Aduragbemi            
  • Aduroja                     M
  • Afolabi                      M
  • Afolasade                
  • Afolaşade                 KM
  • Afolayan                   M
  • Agbasi                     
  • Agboola                    M
  • Agim                           M
  • Agunbiade                M
  • Agwu                       
  • Ahamefula              
  • Ahamefule               M
  • Aina                          KM
  • Ajala                         M
  • Ajani                         M
  • Ajao                         
  • Ajayi                         M
  • Ajegunle                   M
  • Ajewole                    M
  • Ajibade                     M
  • Ajibola                      M
  • Ajiboro                      M
  • Ajose                        M
  • Ajulo                         K
  • Akanbi                      M
  • Akande                     M
  • Akanni                      M
  • Akila                        
  • Akin                          M!
  • Akinbola                   M!
  • Akindele                   M!
  • Akingbade                M!
  • Akingboye                M!
  • Akinjide                    M!
  • Akinkunmi                M!
  • Akinlabi                    M!
  • Akinlolu                    M!
  • Akinluyi                    M!
  • Akinola                     M!
  • Akinpelu                   M!
  • Akinrele                    M!
  • Akinrinola                 M!
  • Akinsanmi                M!
  • Akinsanya                M!
  • Akinşete                   M!
  • Akinsola                  
  • Akintayo                   M!
  • Akintola                    M!
  • Akintoye                   M!
  • Akintude                   M!
  • Akintunde                 M!
  • Akinwale                  M!
  • Akinwumi                
  • Akinwunmi               M!
  • Akinyele                   KM
  • Akinyemi                  M!
  • Akpan                       M
  • Akumefula              
  • Akunna                     K
  • Alaba                        M
  • Alabi                         M
  • Alade                       
  • Alakija                      M
  • Alalade                     M
  • Alao                          M
  • Alarape                    
  • Alawode                   M
  • Alayande                  M
  • Aloba                        M
  • Alonge                      M
  • Aluko                        M
  • Amadi                       KM
  • Amaechi                   M
  • Amaefula                 M
  • Amanze                    M
  • Amazu                      M
  • Anele                       
  • Anifowoşe                M
  • Animaşaun               KM
  • Anozie                      M
  • Anuoluwapo             K
  • Anyanwu                  KM
  • Aremu                      M
  • Arogundade             M
  • Asabi                        K
  • Asani                        M
  • Asekun                    
  • Aşimi                        M
  • Asmau                     
  • Asukwo                    M
  • Asuquo                     M
  • Atanda                      M
  • Atinuke                     K
  • Awo                         
  • Awodele                   M
  • Awofala                    M
  • Awofisoye                M
  • Awojobi                    M
  • Awolaja                    M
  • Awoleye                   M
  • Awolowo                  M
  • Awosanya                M
  • Awoşika                   M
  • Awoyemi                  M
  • Ayanbadejo              M
  • Ayanniyi                   M
  • Ayebaemi                
  • Ayedun                     M
  • Ayelaagbe                M
  • Ayeni                        M
  • Ayo                           KM
  • Ayoade                     KM
  • Ayobami                   KM
  • Ayodeji                     KM
  • Ayodele                    K
  • Ayodele                    M
  • Ayoola                      K
  • Ayoola                      M
  • Ayorinde                   M
  • Ayotunde                  M
  • Azubuike                  M
  • Babajide                   M
  • Babalola                   M
  • Babatunde                K
  • Babatunde                M
  • Balogun                   
  • Balogun                    M
  • Bamidele                  M
  • Banji                         M
  • Banjo                        M
  • Bankole                    M
  • Banwo                      M
  • Bayode                     M
  • Bisong                     
  • Bola                          KM
  • Bolade                      K
  • Bolade                      M
  • Bolaji                        KM
  • Bolanle                     KM
  • Bolarinwa                 M
  • Bosede                     K
  • Bukola                      K
  • Bunmi                       K
  • Busola                      K
  • Chibueze                  M
  • Chibuzo                    K
  • Chibuzor                  
  • Chidi                        
  • Chidiebere               
  • Chidimma               
  • Chidozie                   M
  • Chiedozi                   M
  • Chiedozie                
  • Chigozie                   K
  • Chijioke                    KM
  • Chika                       
  • Chikaodiri                
  • Chike                       
  • Chikodi                    
  • Chikwe                     M
  • Chima                     
  • Chimaobi                  M
  • Chimezie                 
  • Chimuanya             
  • Chinazo                   
  • Chinedu                   
  • Chinedum                M
  • Chineye                    K
  • Chinwe                    
  • Chinwendu               M
  • Chinweuba               M
  • Chinyere                  K
  • Chioma                   
  • Chizoba                   
  • Chukudi                   
  • Chukwu                   
  • Chukwudi                 M
  • Chukwuemeka        M
  • Chukwuka               
  • Chukwuma              M
  • Dada                        K
  • Damilola                   M
  • Damola                    M
  • Daramola                 M
  • Dare                         M
  • Dayo                        K
  • Dike                          M
  • Durojaiye                  M
  • Durojaye                 
  • Durosinmi                 K
  • Ebele                       
  • Ebere                       K
  • Eberechukwu          
  • Ebong                       M
  • Ebun                         K
  • Ebunlomo                 K
  • Ede                           M
  • Edem                      
  • Edet                          M
  • Edewor                     M
  • Edore                       KM
  • Edun                         K
  • Eduvie                      KM
  • Efe                           KM
  • Efemena                  KM
  • Efetobore                 M
  • Efetoborhe              
  • Effiom                     
  • Effiong                     M
  • Egba                        
  • Egbe                        
  • Eguono                     KM
  • Ejikeme                    K
  • Ejiofor                      
  • Ekanem                   K
  • Ekebuisi                   M
  • Ekere                      
  • Eko                           K
  • Ekon                         M
  • Ekong                       M
  • Ekpenyong               M
  • Ekpo                         M
  • Ekun                         M
  • Ekundayo                 M
  • Ekwueme                 M
  • Ekwutosi                  M
  • Elekwachi                M
  • Emeka                    
  • Emembolu               M
  • Eni                            M
  • Eniola                       M
  • Enyinnaya               
  • Eseoghene               KM
  • Essien                      M
  • Etim                          M
  • Etuk                          M
  • Eze                          
  • Ezeani                      M
  • Ezechukwu              M
  • Ezeji                         M
  • Ezenwa                    M
  • Fabunmi                  
  • Fadipe                      M
  • Fafunwa                   M
  • Fagbemi                   M
  • Fagbuyi                    M
  • Fajemisin                  M
  • Falomo                     M
  • Falowo                     M
  • Famakinwa              M
  • Faşakin                    M
  • Fasasi                       M
  • Faşina                      M
  • Fayemi                     M
  • Femi                         KM
  • Feyişayo                  M
  • Folake                      K
  • Folami                      KM
  • Folasade                 
  • Folaşade                  KM
  • Folashade                K
  • Folayemi                  M
  • Folorunsho              
  • Folorunşo                 KM
  • Foluke                      K
  • Foluşo                      M
  • Funke                       K
  • Funmilayo                K
  • Funmilola                 K
  • Ganiyu                     M
  • Gbadamoşi              M
  • Gbemisola               
  • Gbenga                    KM
  • Haruna                    
  • Ibeawuchi                 M
  • Ibikunle                     M
  • Ibironke                    K
  • Ibitoye                      K
  • Ibok                         
  • Ibukun                      K
  • Idemudia                 
  • Idoko                       
  • Idowu                       KM
  • Ife                             K
  • Ifeanyi                     
  • Ifeanyichukwu        
  • Ifechukwu               
  • Ifedayo                     KM
  • Ifedolapo                  K
  • Ifeoma                     
  • Ifeyinwa                   K
  • Ige                            K
  • Ige                            M
  • Ighofose                   KM
  • Igwe                         M
  • Igwebuike                
  • Iheanacho                K
  • Iheanyi                    
  • Iheanyichukwu        
  • Ihuoma                    
  • Ijeoma                      K
  • Ike                           
  • Ikechi                       M
  • Ikechukwu               M
  • Ikenna                     
  • Ikeokwu                  
  • Ilesanmi                    M
  • Ilori                           M
  • Ime                           M
  • Imeh                        
  • Imo                           KM
  • Imoni                        KM 
  • Ipadeola                   K
  • Irikefe                       M
  • Ita                             M
  • Iyabo                        K
  • Iyabode                    K
  • Jaiyeola                    KM
  • Jola                          KM
  • Kalu                         
  • Kayode                     M
  • Kehinde                    KM
  • Kikelomo                 
  • Kokumo                   M
  • Kolawole                  M
  • Koleoso                   
  • Koleoşo                    M
  • Komolafe                 M
  • Korede                     M
  • Kosoko                     M
  • Kuforiji                     
  • Kukoyi                      M
  • Kunle                        M
  • Kuşaanu                   M
  • Kuti                           M
  • Ladi                          M
  • Lambo                      M
  • Lekan                       M
  • Maduabuchi             M
  • Madubuike              
  • Makanjuola              M
  • Makinde                   M
  • Malachy                  
  • Mayokun                  M
  • Mayowa                   M
  • Mbonu                      M
  • Mfon                         K
  • Mobolaji                    M
  • Modupe                    KM
  • Mofoluwaşo             K
  • Mojisola                    K
  • Morenike                  K
  • Moronkeji                 K
  • Mosunmola              K
  • Muritala                    M
  • Ndarake                   M
  • Ndubuisi                   M
  • Nduka                      M
  • Ndukaku                  M
  • Ndukwe                    M
  • Nesru                      
  • Ngozi                        K
  • Ngozika                    K
  • Njoku                        M
  • Nkechi                      K
  • Nkechinyere            K
  • Nkemakolam           M
  • Nkemdirim               M
  • Nkemjika                  K
  • Nkeonye                  KM
  • Nnabuife                 
  • Nnadozie                 
  • Nnamani                 
  • Nnamdi                   
  • Nnanna                   
  • Nneka                      K
  • Nnenna                    K
  • Nsini                         K
  • Nwabueze                M
  • Nwachukwu             M
  • Nwagwu                   M
  • Nwaiwu                    M
  • Nwaka                     
  • Nwakaego                K
  • Nwakanma              M
  • Nwamaka               
  • Nwando                    KM
  • Nwankwo                 M!
  • Nwaoha                    M
  • Nweke                      M!
  • Nwigwe                    M
  • Nwobilo                   
  • Nwobodo                 
  • Nwosu                      M
  • Nyong                      M
  • Nze                           M
  • Obafemi                   KM
  • Obasi                        M
  • Obayomi                  M
  • Obazee                   
  • Obi                          
  • Obiageli                    K
  • Obiajulu                    M
  • Obianuju                   K
  • Obiebi                       KM
  • Obiefula                   M
  • Obika                       M
  • Obinna                     M
  • Obioma                    K
  • Odafe                       M
  • Odebunmi               
  • Odesanya                M
  • Odu                          M
  • Odubela                   M
  • Odunayo                  M
  • Oduntan                   M
  • Odusanya                M
  • Odutola                   
  • Oduwole                   M
  • Offiong                     M
  • Ogba                        M
  • Ogbonna                 
  • Ogbonnaya             
  • Ogechi                    
  • Oghene                    KM
  • Oghenekevwe         KM
  • Oghenemine            KM
  • Ogheneochuko       
  • Ogobuike                 M
  • Ogochukwu            
  • Ogonnaya                K
  • Ogugua                    KM
  • Ogun                       
  • Ogunade                  M
  • Ogunba                    M
  • Ogunbiyi                  
  • Ogundipe                 M
  • Ogunkeye                M
  • Ogunlade                
  • Ogunlesi                   M
  • Ogunmakinde          M!
  • Ogunmakinwa         M!
  • Ogunmefun              M
  • Ogunmodede          
  • Ogunmola                M
  • Ogunrinde                M
  • Ogunşeye                M
  • Ogunşola                 
  • Oguntade                 M
  • Oguntimehin           
  • Oguntoyinbo            M
  • Ojediran                   M
  • Ojedokun                 M
  • Ojerinde                   M
  • Ojetunde                  M
  • Oji                             M
  • Ojikeme                   M
  • Ojo                           M
  • Ojomo                      M
  • Oke                          M
  • Okechukwu             M
  • Okediji                      M
  • Okeke                      M
  • Okocha                    M
  • Okokon                    M
  • Okolo                       M
  • Okon                        M
  • Okonkwo                 M!
  • Okorie                      M!
  • Okoro                       M 
  • Okoronkwo              M!
  • Okoye                     
  • Okpara                     M
  • Okunola                   M
  • Okwuchukwu           M
  • Ola                           K
  • Ola                           M
  • Olabisi                      M
  • Olabode                   M
  • Oladapo                   M
  • Oladehinde               M
  • Oladejo                     M
  • Oladele                     M
  • Oladimeji                 
  • Oladipo                    
  • Oladipupo                 M
  • Oladiran                   M
  • Oladunjoye              
  • Olagoke                  
  • Olagunju                   M
  • Olaide                       M
  • Olaitan                      M
  • Olaiwola                  
  • Olajide                     
  • Olajumoke               K
  • Olakitan                    M
  • Olakunle                   M
  • Olalekan                   M
  • Olaleke                     M
  • Olalere                     M
  • Olaleye                     M
  • Olamide                   KM
  • Olanipekun              
  • Olaniyan                   M
  • Olaniyi                      K
  • Olaniyi                      M
  • Olanrewaju               M
  • Olaolu                       M
  • Olaoluwa                  M
  • Olaoşebikan             M
  • Olaoye                     M
  • Olaşeni                     M
  • Olasunkanmi            M
  • Olaşupo                    M
  • Olatunbosun            
  • Olatunde                  M
  • Olatunji                     M
  • Olawale                    M
  • Olawole                    M
  • Olawumi                   M
  • Olawunmi                
  • Olayemi                  
  • Olayide                     M
  • Olayinka                  
  • Olayiwola                 M
  • Olayiwula                
  • Oloko                       M
  • Olokodana               M
  • Ololade                     M
  • Olopade                  
  • Olorode                    M
  • Olorunfemi              
  • Olorunyomi              M
  • Olowe                       M
  • Oloyede                   M
  • Olu                           M
  • Olubajo                    
  • Olubayo                   M
  • Olubukonla               K
  • Olubunmi                 K
  • Oludare                    M
  • Oludayo                  
  • Olufemi                    K
  • Olufemi                    M
  • Olufunke                  K
  • Olufunmilayo           K
  • Olufunnso               
  • Olufunşo                  M
  • Olugbenga               KM
  • Olujinmi                   
  • Olukayode               M
  • Olukemi                   M
  • Olukoya                   M
  • Olulaanu                   M
  • Olumayowa             M
  • Olumide                   M
  • Olumuyiwa               M
  • Oluokun                   M
  • Oluremi                    M
  • Oluremilekun           K
  • Olusanya                  M
  • Olusegun                 
  • Oluşegun                  M
  • Oluşesi                     M
  • Oluşeun                    M
  • Oluşeye                    M
  • Oluşeyi                     M
  • Olushegun                M
  • Olushola                   M
  • Oluşoga                    M
  • Olusoji                      M
  • Olusola                    
  • Oluşola                     M
  • Olutosin                    K
  • Olutosin                    M
  • Olutoye                    M
  • Olutoyin                    K
  • Oluwadare               M
  • Oluwademilade        KM
  • Oluwafemi               M
  • Oluwagbemiga         KM
  • Oluwakayode           M
  • Oluwakemi               KM
  • Oluwalayomi            M
  • Oluwasegun            
  • Oluwaşegun             M
  • Oluwaseun              
  • Oluwaşeun               M
  • Oluwaseyi                M
  • Oluwasola               
  • Oluwaşola                M
  • Oluwatobi                 K
  • Oluwatosin               K
  • Oluwatoyin               K
  • Oluwayemisi            K
  • Oluwole                    M
  • Oluyemi                   M
  • Oluyemisi                
  • Oluyomi                  
  • Omobola                  K
  • Omogbehin              KM
  • Omolabake             
  • Omolade                  K
  • Omolaja                   M
  • Omolara                   K
  • Omoleye                  M
  • Omolola                   K
  • Omololu                   K
  • Omonigho                KM
  • Omoniyi                  
  • Omoniyi                   K
  • Omotayo                  M
  • Omotola                   KM
  • Omotosho               
  • Omotoşo                  M
  • Omotunde                M
  • Omowumi               
  • Omowunmi             
  • Onabamiro               M
  • Onabolu                   M
  • Onadipe                   M
  • Onafeko                   M
  • Onagoruwa              M
  • Onalaja                    
  • Onaşile                     M
  • Onayemi                  M
  • Oni                           KM
  • Onifade                    M
  • Onipede                   M
  • Onoriode                  KM
  • Onuabuchi               M
  • Onuoha                    M
  • Onwuchekwa           M
  • Onwuka                   M
  • Onwuma                  KM
  • Onwumere               M
  • Onwuzuruike            M
  • Onyebuchukwu      
  • Onyedinma              M
  • Onyekachi              
  • Onyekaozuoro         M
  • Onyekaozuru          
  • Onyemachi             
  • Onyemaechi            M
  • Onyinyechi              
  • Opaleye                   M
  • Opesanmi                M
  • Opeyemi                  M
  • Oriaku                      K
  • Orimoloye                M
  • Oriyomi                    M
  • Oseni                        M
  • Oşikanlu                   M
  • Oşikoya                    M
  • Osinubi                    
  • Oşinubi                     M
  • Oşisanya                  M
  • Ositadinma               M
  • Oşiyemi                    M
  • Osuji                         M
  • Oşunbunmi              KM
  • Oşuntoki                   M
  • Oşuntokun               M
  • Otolorin                    KM
  • Otubu                       M
  • Owolabi                    M
  • Oyebade                  M
  • Oyebanji                   M
  • Oyebode                  M
  • Oyebola                   M
  • Oyedeji                     M
  • Oyedele                   M
  • Oyediran                  M
  • Oyedunni                
  • Oyegoke                 
  • Oyekan                    M
  • Oyekanmi                M
  • Oyelami                   M
  • Oyelowo                   M
  • Oyemade                 M
  • Oyeniyi                     M
  • Oyenuga                 
  • Oyetunde                
  • Oyewole                  
  • Oyewumi                
  • Oyewunmi              
  • Oyeyemi                  M
  • Oyibo                       KM
  • Oyindamola             K
  • Popoola                    M
  • Ronke                      K
  • Rotimi                      
  • Şade                         K
  • Salako                      M
  • Sanmi                      
  • Sanni                        M
  • Şanusi                      M
  • Sanusi,                    
  • Segun                      
  • Şekoni                      M
  • Şobande                  
  • Soji                           M
  • Sola                         
  • Şola                          KM
  • Şolanke                    M
  • Şosanya                   M
  • Şotunde                    M
  • Sowande                  M
  • Şowole                     M
  • Şowunmi                  K
  • Şoyinka                    M
  • Taiwo                       KM
  • Temitayo                 
  • Temitope                  KM
  • Tijani                         M
  • Tijjani                       
  • Titilayo                      K
  • Titilola                       KM
  • Titilope                      KM
  • Tobechukwu            M
  • Tokunbo                   KM
  • Tolu                          K
  • Tolulope                   KM
  • Toluwalope               K
  • Tosin                        KM
  • Tunde                       M
  • Uche                       
  • Uchechi                    K
  • Uchechukwu            M
  • Uchenna                  K
  • Udo                          M
  • Udok                        M
  • Udoka                     
  • Uduak                      M
  • Uduefe                    
  • Ufuoma                    KM 
  • Ugoagwu                  M
  • Ugochi                      K
  • Ugochukwu              M
  • Ugwu                        M
  • Uju                            M
  • Ukandu                    M
  • Uko                         
  • Unegbu                    M
  • Urenna                     K
  • Usen                         M
  • Uzoamaka               K
  • Uzochukwu              M
  • Uzodinma                 K
  • Wale                         M
  • Wumi                        K
  • Yemisi                      K
  • Yetunde                    K
  • Yewande                  K

 

--

Ansvarlig for innholdet: Ivar Utne, Nordisk institutt, Universitetet i Bergen

ivar.utne(KRØLL)uib.no

© Opphavsrett og kopirett til denne framstillinga: Ivar Utne.

 

Første gang lagt ut: 22.05.2007, ikke endra etter det