Hjem
Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier

Hovedinnhold

 

Oppslag i Dag og Tid 15.4.2011, "Namnet skjemmer ingen"

Oppslaget kan lesast slik at Ålesund kan bli godkjent som førenamn. Etter intervjuet har eg blitt merksam på at Ålesund allereie er godkjent som etternamn i Noreg. Sidan etternamn normalt ikkje kan gjevast som førenamn, vil ein ikkje kunne få Ålesund som førenamn. Dersom ein ønskjer Ålesund til mellom- eller etternamn, trengst samtykke frå folk som har Ålesund som etternamn.

Ålesund er brukt som eit tenkt eksempel på at bynamn kan gjevast som førenamn. Dette gjeld i alle fall for mange andre by- og stadnamn som ikkje er i bruk som andre namnetypar frå før.

(Lagt inn 15.4.11.)

 

Oppslag i Bergens Tidende 29.3.2011 om flerdoble etternavn, "I min fars navn"

I papiravisa av Bergens Tidende 29.3.2011, s. 4, står oppslaget "I min fars navn" ("Bak nyhetene"). Det slutter slik:

 

"HVA SKJER når bindestreksbarn møter bindestreksbarn? Når Greve-Rieber møter Galtung-Friele? Det blir lett både kjærlighet og bindestreksnavnekombinasjoner som Greve-Rieber-Galtung-Friele av slikt. Fire navn på rekke og rad. Hvordan det blir i generasjonen etter det igjen? Hva skal barnet hete når Greve-Rieber-Galtung-Friele møter Mowinckel-Mohr-Jebsen-Wolff?"

 

Kommentar fra Ivar Utne:

Etter § 7 i navneloven kan det bare gis to etternavn med bindestrek, slik at folk må velge ut dem de foretrekker. Dette er omtalt under pkt. 3.7. (s. 43) i rundskrivet til navneloven, der det står: "Bare to navn kan settes sammen til et dobbelt etternavn." (http://www.regjeringen.no/nb/dep/jd/dok/rundskriv/2002/Rundskriv-G-2002.html?id=109097). Se rett framstilling om dette siste også på side 160--161 i boka mi Hva er et navn?.

 

(Lagt ut første gangen 4.4.2011, IU.)