Hjem
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Horisontforedrag og Darwindag

Havets vakre men kryptiske liv

Marint liv utfolder seg under overflaten i havet, og de dominerende livsformene - planktonet - er mikroskopisk og usynlig for det blotte øye. I dette Horisont-foredraget vil Thomas Kiørboe vise film og bilder av havets usynlige liv,

Plankton

Hovedinnhold

Foredraget blir holdt på engelsk

Et mylder av liv utfolder seg under havoverflaten, men den dominerende livsformen - plankton- er usynlig for det blotte øye. Når havets mikroskopiske liv visualiseres åpenbarer det seg en mangfoldig og vakker verden. Organismenes avansert utforming og finurlig adferd representerer tilpasninger til utfordringen det er å være liten i vann, - en tilværelse det er vanskelig å forestilles seg for oss som lever på land. For mikroskopiske organismer oppleves vann som sirup, en seig masse det ikke er lett å svømme rundt i. Dette gjør det utfordrende både å finne mat og make. I dette foredraget vil Thomas Kiørboe vise film og bilder av havets usynlige liv, forklare hvilke avveininger plankton opplever og hvordan de har løst utfordringene. 

Enkel servering i forkant av arrangementet, som begynner klokken 16.15, torsdag 9. februar, på VilVite-senteret. Åpent for alle!

Meld deg på på Facebook!

Thomas Kiørboe

Thomas Kiørboe er en av verdens fremste marinbiologer og leder av Centre for Ocean Life, et senter for fremragende forsking ved Danmarks Tekniske Universitet i København. Han har bidratt til nærmere 200 forskningsartikler hovedsakelig om små organismer i havet, hvordan de er tilpasset et liv i vann og hvorfor de er så utrolig viktige for økosystemene og klimaet på jorda. Med høyoppløselige videokamera visualiserer han den spektakulære men ukjente verdenen i en dråpe sjøvann.
 

Foredraget er et samarbeid mellom Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet og Darwindagen i Bergen.