Hjem
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

Protokoll fra møtet 26.03.2015

Hovedinnhold

UNIVERSITETET I BERGEN
DET MATEMATISK-NATURVITENSKAPELIGE FAKULTET

PROTOKOLL FRA MØTET I FAKULTETSSTYRET
TORSDAG 26. MARS 2015
kl. 09.00 i møterom 1C6a, Realfagbygget, 1. et.

 

 

 

 

Til stede:

Helge K. Dahle (dekan)

 

Gruppe A:

Tanja Barth, Inga Berre, Jarle Berntsen

 

Forfall:

Vigdis Vandvik

 

Gruppe B:

Alexander Sandtorv

 

Gruppe C:

Kristin Kalvik, Terje Restad

 

Gruppe D:

Ellen Birgitte Folgerø, Simen H. Askeland (forlot møtet etter behandlingen av sak 25)

 

 

 

 

Dessuten møtte:

Jarl Giske, (prodekan) (forlot møtet under behandlingen av sak 27), Harald Walderhaug (prodekan)

 

 

 

 

Fra adm.:

Elisabeth Müller Lysebo, Kristin Bakken, Rigmor Geithus, Kristine Breivik, Bente Jensen

 

 

 

 

Fra På Høyden

Tor H. Monsen (journalist) (til stede under behandlingen av sak 13)

 

I

GODKJENNING AV INNKALLING OG SAKSLISTE

Vedtak:

Innkalling og saksliste ble godkjent med behandling av sak 21, førsteamanuensis i marin/polar geofysikk, som første sak.

 

 

II

PROTOKOLL FRA MØTET 5. FEBRUAR 2015

Vedtak:

Protokollen ble godkjent.

 

 

12       

ADMINISTRATIVT UTVIKLINGSPROSJEKT – ANBEFALINGER OG VIDERE FREMDRIFT
Saksnr. 2014/12243

Vedtak:

Fakultetsstyret takker for grundige utredninger, engasjement og bidrag i prosjektets første fase.

 

Fakultetsstyret vedtar å slutte seg til prosjektgruppens anbefalinger og forutsetninger, slik de fremkommer i prosjektgruppens notat fra møte 2./12. mars 2015 og med de endringene som fremkom i møtet. I dette ligger tilslutning til følgende:

 

  1. Fakultetsstyret ser frem til videre oppfølging av tiltakene som er fremmet av arbeidsgruppene, og ber fakultetsdirektøren sørge for at forbedringstiltakene implementeres fortløpende.

  2. Fakultetsstyret støtter, mot 1 stemme, forslaget om sentralisering av fakultets personaladministrative tjenester, og ber om at prosessen gjennomføres i henhold til de planer som følger av dette saksforelegget.

  3. Fakultetsstyret støtter forslaget om etablering av felles ekspedisjon for Realfagbygget, og ber om at tiltaket søkes gjennomført som en del av prosessen med sentralisering av de personaladministrative tjenester.

  4. Fakultetsstyret støtter forslaget om en umiddelbar styrking av feltet kommunikasjon, profilering og formidling, og ber om at dekanen nå iverksetter utlysning av stilling som kommunikasjonsrådgiver. Fakultetsledelsen får ansvar for å skaffe inndekning for kostnadene på inneværende budsjettår, og tiltaket finansieres på sikt gjennom naturlig ledighet.

  5. Fakultetsstyret ønsker en styrkning av forskningsadministrative tjenester, og ber alle institutter om å prioritere stillingsressurser inn mot feltet. Det er ønskelig at alle institutter har hele eller delte stillinger som forskningskoordinatorer. Fakultetsstyret ønsker at fakultetet gradvis styrker sine tjenester innen feltet, ved at frigjort administrativ kapasitet omdisponeres inn mot feltet.

  6. Fakultetsstyret ønsker om at optimal organisering av øvrige administrative felt må vurderes fortløpende, og ber om at spørsmålet om reorganisering av økonomifeltet kommer opp til fornyet behandling innen mars 2016.

 

Fakultetsstyret ber om å holdes fortløpende orientert om fremdrift i prosjektet.

 

Protokolltilførsel til pkt. 2 fra Jarle Berntsen

«Mindretallet mener at personaladministrasjon i hovedsak bør skje på laveste nivå i organisasjonen. Personalansvaret ligger hos instituttledere og administrasjonssjefer. Mindretallet påpekte at det ikke var klargjort hvilke personaladministrative tjenester som skal sentraliseres, og mente at en eventuell sentralisering av de personaladministrative tjenestene burde vært nærmere utredet før et slikt vedtak kan fattes.»

 

 

13       

SPØRSMÅL OM UTREDNING AV MULIGHETER FOR FUSJON MED HØGSKOLEN I BERGEN
Saksnr. 2015/3364

Vedtak:

For fakultetet er samarbeidet med Høgskolen i Bergen (HiB) av stor betydning i dag, og dette ønsker vi å styrke ytterligere gjennom økt utdannings- og forskningssamarbeid. Ulikhetene som eksisterer mellom institusjonene i dag gir et godt grunnlag for å utnytte hverandres styrker og kvaliteter, og gjennom dette oppnå synergieffekter. Slik fakultetsstyret vurderer det, eksisterer det for stor usikkerhet pr. i dag, både i fagmiljøene og i fakultetets ledergruppe, knyttet til hva fusjonsgevinstene vil være for UiB, til at en utredning kan anbefales. Før en fusjon utredes, er det behov for et tydeligere grunnlagsmateriale, både i form av visjoner knyttet til potensielle gevinster, samt skisserte løsninger på vesentlige praktiske forhold som forskningstid med mer.

Fakultetsstyret ønsker at saken blir tatt opp på nytt.

 

 

14       

HMS-ÅRSRAPPORT 2014 FOR DET MATEMATISK-NATURVITENSKAPELIGE FAKULTET
Saksnr. 2015/3374

Vedtak:

Fakultetsstyret tar fakultetets samlede HMS-årsrapport for 2014 til etterretning.

Fakultetsstyret registrerer at lederne ved enhetene har fokus på det systematiske HMS-arbeidet.

Dette er positivt og avgjørende for at fakultetets virksomhet skal tilfredsstille de krav som settes til et godt og forsvarlig arbeids- og læringsmiljø for ansatte og studenter.

Fakultetsstyret ber om at de enhetene som har forbedringspotensial innenfor det systematiske HMS-arbeidet, og innenfor HMS-området generelt, tar dette på alvor, og allokerer nødvendige ressurser til å følge opp disse områdene i 2015.

 

 

15       

RETNINGSLINJER FOR SAMMENSETNING OG MANDAT FOR VURDERINGSKOMITE SOM OPPNEVNES FOR Å BISTÅ INNSTILLENDE MYNDIGHET VED TILSETTING I STIPENDIATSTILLINGER
Saksnr. 2014/12244

Vedtak:

Fakultetsstyret vedtar å slutte seg til forslaget til retningslinjer for sammensetning og mandat for vurderingskomite som oppnevnes for å bistå innstillende myndighet ved tilsetting i stipendiatstillinger, med de endringene som fremkom i møtet.

 

 

16       

OPPNEVNING AV NYE MEDLEMMER TIL FAKULTETS VALGSTYRE
Saksnr. 2015/3487

Vedtak:

Fakultetsstyret vedtar å oppnevne følgende representanter til valgstyret:

Gruppe B: Stipendiat Camilla Løhre, Kjemisk institutt, 2015–2016
Gruppe C: Seniorkonsulent Linda Vagtskjold, Institutt for biologi, til 2017

Oppnevning av medlem til gruppe D til valgstyret for 2015–2016 skjer på dekanens fullmakt i dialog med gruppens medlemmer i fakultetsstyret og eventuelt med Realistenes studentutvalg. Varamedlem for henholdsvis gruppe B og D til valgstyret oppnevnes også på dekanens fullmakt ved behov.

Gruppe D: Marie Eide, Realistenes studentutvalg (RU), oppnevnt på dekanens fullmakt.

 

 

17       

UTSENDELSE AV SAKSDOKUMENTER TIL FAKULTETSSTYRET I
TILSETTINGSSAKER
Saksnr.: 2015/3268

Vedtak:

Fakultetsstyret vedtar at saksdokumentene som sendes ut til fakultetsstyret i tilsettingssaker, begrenses slik det fremgår av saksforelegget.

 

 

18       

SUSPENSJON
Saksnr. 2015/3206
Unntatt offentlighet

 

Saken utgår.

 

 

19       

INNSTILLING FRA BEDØMMELSESKOMITÉ – PH.D.-GRAD
Saksnr. 2013/2447
Unntatt offentlighet

 

Vedtaket er tatt inn i egen protokoll.

 

 

20       

INNSTILLING FRA BEDØMMELSESKOMITÉ – DR.PHILOS.-GRAD
Saksnr. 2014/7570
Unntatt offentlighet

 

Vedtaket er tatt inn i egen protokoll.

 

 

21       

FØRSTEAMANUENSIS I MARIN/POLAR GEOFYSIKK
Saksnr. 2014/833

Administrasjonssjef ved Institutt for geovitenskap, Terje Erstad, var til stede i forkant av fakultetsstyrets behandling av saken og redegjorde for instituttleders innstilling og svarte på spørsmål.

Vedtak:

Innstillende myndighet har ikke funnet noen av søkerne kvalifisert for førsteamanuensisstillingen i marin/polar geofysikk.

Fakultetsstyret slutter seg til dette.

 

 

22       

PROFESSOR II I TEORETISK BIOLOGI (10 % STILLING) – TILSETTING UTEN FORUTGÅENDE KUNNGJØRING
Saksnr. 2015/2632

Vedtak:

Fakultetsstyret vedtar å godkjenne det fremlagte forslaget til stillingsomtale for en professor II-stilling i teoretisk biologi.

Fakultetsstyret vedtar videre, i samsvar med instituttleders innstilling, å tilsette Marc Mangel som professor II i teoretisk biologi i 10 % stilling ved Institutt for biologi uten forutgående kunngjøring i en åremålsperiode på to år med virkning fra 1. april 2015.

Tilsettingen kombineres med hans hovedstilling som «Distinguished research professor» ved University of California Santa Cruz, Department of Applied Mathematics and Statistics, USA.

 

 

23       

FØRSTEAMANUENSIS II I EKSPERIMENTELL KJEMISK OSEANOGRAFI (10 % STILLING) – TILSETTING UTEN FORUTGÅENDE KUNNGJØRING
Saksnr. 2012/13330

Vedtak:

Fakultetsstyret vedtar, i samsvar med instituttleders innstilling, å tilsette Abdirahman Mohamoud Omar i 10 % stilling som førsteamanuensis II i eksperimentell kjemisk oseanografi ved Geofysisk institutt i en åremålsperiode på ett år med virkning fra 1. januar 2015.

Fakultetsstyret tar til etterretning at samme stillingsomtale som lå til grunn ved forrige tilsetting av Abdirahman Mohamoud Omar, også skal ligge til grunn ved denne tilsettingen.

Fakultetsstyret tar til etterretning at II-stillingen finansieres av Michelsensenteret.

Tilsettingen kombineres med hans hovedstilling som forsker ved Uni Research.

 

 

24       

FØRSTEAMANUENSIS II I METEOROLOGI (5 % STILLING) – TILSETTING UTEN FORUTGÅENDE KUNNGJØRING
Saksnr. 2013/11861t

Vedtak:

Fakultetsstyret vedtar, i samsvar med instituttleders innstilling, å tilsette Marius Jonassen i 5 % stilling som førsteamanuensis II i meteorologi ved Geofysisk institutt i en åremålsperiode på tre år med virkning fra 1. april 2015.

Fakultetsstyret tar til etterretning at samme stillingsomtale som lå til grunn ved forrige tilsetting av Marius Jonassen, også skal ligge til grunn ved denne tilsettingen.

Tilsettingen kombineres med hans hovedstilling som førsteamanuensis i meteorologi ved UNIS.

 

 

25       

KOMPETANSEOPPRYKK TIL PROFESSOR I STATISTIKK – GODKJENNING AV BEDØMMELSE – TILDELING AV OPPRYKK
Saksnr. 2014/9409

Vedtak:

Fakultetsstyret vedtar å godkjenne bedømmelsen av Jan Bulla iht. forskrift om ansettelse og opprykk i undervisnings- og forskerstillinger, § 2-1 Framgangsmåte og kriterier for personlig opprykk til professor etter kompetanse, nr. 15.

Fakultetsstyret tar til etterretning at Jan Bulla fyller kompetansekravene for personlig opprykk til professor i fagområdet statistikk, og tildeler ham tittel og lønn som professor med virkning fra 15. september 2014.

 

 

26       

OVERFØRING FRA 2014 TIL 2015 INNEN GRUNNBEVILGNINGEN
Saksnr. 2014/2693

Vedtak:

Fakultetsstyret vedtok fakultetsdirektøren sitt forslag om å:

 

  1. redusere overføringa til Institutt for informatikk, Institutt for fysikk og teknologi og Geofysisk institutt som vist i tabell 3, samtidig som at desse institutta får tildelt kvar sin stipendiatstilling i 2015.
  2. gi alle institutta eit tilskot tilsvarande 2 % av institutta sine rammer for 2014, der tilskotet dels vert dekka inn av redusert overføring til institutta nemnt i punkt 1 og dels ved å nytte ekstra tildeling av RBO-midlar.
  3. overføre over- og underskot frå 2014 til institutta og avdelingane i samsvar med følgjande tabell:

 

Avdeling

Overføring frå 2014 til 2015

1200 MN-felles, inkl. fak.adm. og NIFES

1211 Matematisk institutt

1212 Institutt for informatikk inkl. CBU

1224 Institutt for fysikk og teknologi

1231 Kjemisk institutt inkl CIPR-UiB

1232 Molekylærbiologisk institutt

1244 Geofysisk institutt inkl. Bjerknes-UiB

1250 Institutt for geovitenskap

1260 Institutt for biologi

1280 Senter for geobiologi

1290 Senter for klimadynamikk

8 730 000

449 000

-10 634 000

-6 068 000

1 970 000

-2 052 000

-5 844 000

-2 637 000

-2 713 000

460 000

84 000

 

-18 255 000

Inntekt med minus framfor beløpet

 

  1. nytte resten av RBO-tildelinga til å dekke underskot på MN-felles.

 

 

27       

STYRET FOR ELEKTRONMIKROSKOPISK FELLESLABORATORIUM (EFL) –

  1. A.    REVIDERING AV STATUTTER
  2. B.     OPPNEVNING AV MEDLEMMER UT INNEVÆRENDE PERIODE (TIL JULI 2017)

Saksnr. 2015/3524

Vedtak:

  1. Fakultetsstyret sluttet seg til det framlagte forslaget til reviderte statutter for Elektronmikroskopisk felleslaboratorium, med ikrafttredelse fra 26. mars 2015.
  2. Fakultetsstyret sluttet seg til det framlagte forslaget til styrerepresentanter og vararepresentanter for perioden 2015–2017 for Elektronmikroskopisk felleslaboratorium. Dekanen gis fullmakt til å oppnevne vararepresentant for Det medisinsk-odontologiske fakultet.

 

 

 

DRØFTINGSSAKER

 

 

28       

ARBEID MED STRATEGISK PLAN FOR DET MATEMATISK-NATURVITENSKAPELIGE FAKULTET 2016–2022
Saksnr. 2015/3490

 

Oppsummering av diskusjonen

Det er fakultetsstyrets syn, med de merknader som framkom i møtet, at det framlagte dokumentet danner et godt utgangspunkt for videre arbeid i styringsgruppen fram mot en strategiplan for Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet for perioden 2016–2022.

 

 

 

EVENTUELT

 

Ingen saker.

 

 

 

ORIENTERINGSSAKER

 

a)      Kandidattall
21 master
20 ph.d.

b)     Regnskapsrapport per februar 2015
Saksnr. 2015/3180

c)      Forslag til lønnspolitikk for Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet – innstilling fra en arbeidsgruppe oppnevnt av dekanen
Saksnr. 2014/6270

 

 

 

SAKER BEHANDLET PÅ FULLMAKT

 

a)      Utlysing av bevilgningsfinansierte vitenskapelige stillinger (dekanens fullmakt) (professor, førsteamanuensis, postdoktor, stipendiat) – hittil i 2015

b)     Utlysing av eksterntfinansierte vitenskapelige stillinger (dekanens fullmakt) (forsker, postdoktor, stipendiat) – hittil i 2015

c)      Oppnevning av sakkyndige komiteer for bevilgningsfinansierte vitenskapelige stillinger (dekanens fullmakt) (professor, førsteamanuensis, postdoktor) – hittil i 2015– Sendes ikke ut da det ikke har vært oppnevnt sakkyndige komiteer

d)     Tilsettinger i tilsettingsrådet for forsker- og rekrutteringsstillinger
(tilsettingsrådets fullmakt) – hittil i 2015

 

 

 

 

25. mars 2015/BEJ-HIL

Helge K. Dahle
dekan

 

 

Elisabeth Müller Lysebo
fakultetsdirektør