Hjem
Institutt for biovitenskap (BIO)

Hvordan komme i gang

For dere som er nytilsatt eller under tilsetting i stipendiatstilling, har vi samlet litt grunnleggende informasjon om oppstartfasen.

Hovedinnhold

 

Velkommen til Institutt for biovitenskap!

Dere er nå ansatt eller i ansettelsesprosess i stipendiatstilling ved Institutt for biovitenskap, eller hos en av våre samarbeidspartnere - Havforskningsinstituttet, Sars-senteret eller andre. Uansett skal dere være tilknyttet ph.d.-programmet gjennom instituttet.  Vi ønsker deg lykke til og håper du vil få en utfordrende og givende ph.d.-periode.

 

Hvor får du hjelp?

Kontakt ph.d.-koordinator ved Institutt for biovitenskap:

Tommy Strand, tommy.strand@uib.no, tel. 55 58 45 03

Dere finner meg i 2. etasje i Biologen, A-blokken, like innenfor instituttekspedisjonen.

 

Opptak til ph.d.-programmet:

se egen side

Merk at tilsettingsprosess og opptak til ph.d.-programmet enda er uavhengige prosesser. Det betyr at når du er tilsatt som stipendiat, må du levere en separat søknad om opptak til ph.d.-programmet.

 

Finne og søke opptak til kurs for opplæringsdelen

Det er vanligvis fornuftig å komme i gang med å ta kurs for opplæringsdelen av studiet så raskt som mulig. For det første kan du trenge det du lærer i prosjektet, ford et andre får du gjennom kursene kontakt med andre mennesker som arbeider innen feltet. For det tredje blir avslutningsfasen av stipendiatperioden mer kontrollerbar om en da er ferdig med opplæringsdelen.

 

Frist for registrering

Merk at dere må semesterregistrere dere for å kunne melde dere opp til kurs, og at det er en frist for semesterregistrering og oppmelding til kurs i starten av hvert semester. Vanligvis er fristen for semesterregistrering ca. 1. september for høstsemesteret og ca. 1. februar for vårsemesteret.

N.B. Fristen for oppmelding til kurs er som regel 2-3 uker før dette.  Kontakt studieveileder om du ikke finner denne fristen!  Merk også at undervisningen vanligvis starter 2-3 uke i august eller uke 1/2 i januar.  Ofte er det obligatorisk frammøte på første forelesing - dette må dere sjekke for hver enkelt kurs.

Ikke overse fristene, etter disse er det ikke mulig å registrere seg. Forsøk også å melde dere på kurs så tidlig som mulig - noen kurs har begrenset kapasitet og fyller opp listen etter "først til mølla"-prinsippet.

 

Semesteravgift

Betaling av semesteravgift er frivillig for ph.d.-kandidater.

 

Utdanningssiden, StudentWeb og MiSide

På UiBs Utdanningsside finner du informasjon om tilgjengelige kurs, semesterregistrering og generell studieinfo. Merk at emneinfo er organisert etter fakultet. Det kan lønne seg å sjekke tilbudet ved andre fakulteter, spesielt har Det medisinsk- odontologiske fakultet mange relevante kurs.

Fra Utdanningssiden har du også tilgang til StudentWeb. Du bruker StudentWeb til semesterregistrering, oppmelding til kurs og eksamen eller til å trekke deg fra eksamen. For å få tilgang til StudentWeb må du ha IT-konto ved universitetet, samt studentstatus (enten som PhD-student eller som "pre-ph.d." - se under).

 

Fra Utdanningssiden har du også tilgang til MinSide. I MinSide vil du finne oppdatert informasjon om kursene du er oppmeldt til - timeplaner, kursmateriell osv. publiseres her. Merk at dere generelt forventes å holde dere oppdatert om informasjon som legges ut her, dere kan ikke regne med å bli informert på annen måte.

Har du problemer med å bruke webverktøyene - ta kontakt med ph.d.-koordinatoren.

 

Oppstart - pre ph.d.-status

For mange av dere vil det formelle opptaket til ph.d.-programmet skje etter fristen for semesterregistrering/oppmelding. Dere blir da tildelt en midlertidig "pre-ph.d." studentstatus, som gir tilgang til registrering og oppmelding til kurs. Hvis du planlegger å følge kurs første semester du er ansatt, ta kontakt med ph.d.-koordinatoren for å være sikker på at du får en slik "pre-ph.d."-status.

 

Forskerkurs uten emnekode

Merk at forskerskolen (MCB) og andre tilbyr kortere forskerkurs som gir studiepoeng, og som kan brukes i opplæringsdelen, men som ikke ligger registrert med emnekode i Studentportalen. For slike kurs vil det være egne påmeldingsfrister, og påmelding er vanligvis uavhengig av din formelle studentstatus slik at du kan melde deg på uten å være formelt opptatt som student.