Hjem
Det medisinske fakultet
FORSKNING | MEDISIN

Innvollsormer kan løse allergigåte

Mens unge personer med parasittiske ormer har fire ganger så høy risiko for å utvikle allergier, er den eldre generasjon upåvirket. Ormene kan være nøkkelen til å forstå allergieksplosjonen de siste tiårene, mener professor Cecilie Svanes.

Innvollsorm
ALLERGI-ORM: Toxocara Canis sterkt forbundet med allergi hos unge personer.
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

Da forskere ved Universitetet i Bergen studerte hvordan en bestemt type innvollsormer fra dyr påvirker allergi og astma hos mennesker, ble de overrasket. Unge personer med såkalte helminter (Toxocara Canis) har opp til fire ganger så høy risiko for å utvikle høysnue, eksem og astma enn andre.

– Vanligvis ville man si at femti prosent økt risiko er mye, men her ser vi en firedobling, altså fire hundre prosent økt risiko, sier Professor Cecilie Svanes, ved Senter for internasjonal helse (SIH), Institutt for globale helse og samfunnsmedisin, UiB.

Selv om den unge generasjonen i studien, har en høyere risiko for å utvikle astma og allergi dersom de tester positivt for denne innvollsormen, har foreldregenerasjonen, ingen forhøyet risiko.

– Vi vet ikke hvorfor parasitten kun påvirker den yngre generasjonen i negativ retning og ikke deres foreldre. Dersom vi finner ut hvorfor, tror jeg vi har løst allergigåten, sier Svanes.

Studien er nylig publisert i Clinical & Experimental Allergy.

Allergieksplosjon

Mange studier viser at det har skjedd en sterk økning i allergi og astma blant unge i løpet av de siste tiårene, uten at noen vet hvorfor.

­– En­ vanlig hypotese er at vi er mer i kontakt med kjemikalier og antibakterielle desinfeksjonsmidler, samtidig som vi utsettes for færre mikrober og bakterier, sier hun.
 
– Men det er mange ting som har forandret seg i løpet av de siste tiårene, og ingen vet hvorfor allergiene har økt. Det skjer over hele kloden og følger blant annet urbanisering.

Søker EU-stipend

Svanes´ studie er støttet av Worldwide Universities Network, som UiB er en del av. For å forske videre på innvollsormenes effekter på allergi og astma, søker Cecilie Svanes nå prestisjestipendet Advanced Grant fra Det Europeiske forskningsrådet (ERC).

Ved hjelp av et ERC Advanced Grant ønsker hun å forske på helminters forekomst i flere aldersgrupper i flere land. I tillegg vil hun studere genetiske endringer som følge av parasittormer. Ulike parasittormer kan både ha en immunstimulerende og immunskadende effekt.

– Parasittormene kan påvirke immunforsvaret i både positiv og negativ retning, og utgjør et potensial for terapi og forebygging av allergier. Men til syvende og sist handler prosjektet om å forstå mekanismene bak allergiutviklingen i befolkningen i løpet av de siste tiårene, sier Cecilie Svanes.