Hjem
Det medisinske fakultet

Nye faresignaler før hjerteinfarkt

Ny doktorgradstudie identifiserer nye måter å oppdage mulig hjerteinfarkt på.

Hovedinnhold

Denne uken disputerer overlege Trygve Brügger-Andersen for doktorgraden ved Universitet i Bergen. I avhandlingen tar han for seg noen nye metoder å oppdage hjerteinfarkt på.

Høye verdier
Gjennom analyse av blodprøver på 300 pasienter som var innlagt med hjerteinfarkt i perioden 1995-96 og 871 pasienter i perioden 2002-2003, som var innlagt med akutte brystsmerter, kom legen frem til nye funn.

- Forskningsresultatene har vist en klar sammenheng mellom forhøyet nivå av BNP og PTX3 målt i blod umiddelbart etter innleggelse for brystsmerter, og risikoen for utvikling av fremtidige hjerterelaterte hendelser, forklarer Brügger-Andersen.

Sendt hjem
BNP (B-type natriuretisk peptid) og PTX3 (pentraxin 3) er såkalte hjertemarkører, eller proteiner i blodet. Forhøyede nivåer av disse i blodet kan ifølge studien være med på å bestemme om en person som har brystsmerter vil kunne utvikle et hjerteinfarkt senere i forløpet.

- Mange blir sendt hjem fra sykehus med brystsmerter, for så senere å komme tilbake med hjerteinfarkt. Gjennom å måle nivået av BNP og PTX3 kunne man ha med større sikkerhet ha slått fast om man sto i fare for å utvikle hjerteinfarkt, forteller han.

Diskusjon

I dag brukes hjertemarkøren troponin i forbindelse med diagnose av mulig fare for hjerteinfarkt. Økte nivåer av troponin er vanligvis ensbetydende med akutt infarkt eller truende infarkt.

Men overlegen, som i dag arbeider ved kardiologisk seksjon ved Stavanger universitetssykehus, understreker at testing av flere markører vil kunne gi et grundigere innblikk i sykdomsforløp og prosess hos hjertepasienter.

- Samtidig er det diskusjon om hvilke markører det er nyttig å identifisere. Om jeg skal være ærlig, tror jeg det er mest nærliggende å tro at BNP vil være den markør som vil bli brukt i diagnose nå fremover. Denne verdien kan man fastslå i løpet av noen timers analyse av en blodprøve, sier han videre.

Brügger-Andersen understreker at målinger av hjertemarkører, kommer i tillegg til de vanlige risikofaktorene, som høyt kolesterolnivå, høyt blodtrykk, overvekt, diabetes og røyking når det gjelder å kartlegge om det er fare for hjerteinfarkt.

 

Nyhet hentet fra På Høyden