Hjem
Det medisinske fakultet

Mer forskning på reservedelsmennesket

Forskningen på reservedeler til mennesket har fått bedre kår i Bergen.

Stipendiat Zouher Allouni studerer nanopartikler i sitt spesialmikroskop. De...
Stipendiat Zouher Allouni studerer nanopartikler i sitt spesialmikroskop. De hvite prikkene på skjermen er ifølge ham nanopartiker. Nanoteknologi blir viktig i utviklingen av biomaterialer.
Foto/ill.:
Olav Røli

Hovedinnhold

Onsdag var det offisiell åpning av det nye laboratoriet for biomaterialer i Laboratoriebygget på Haukeland.

- Det er selvfølgelig veldig bra å få disse nye lokalene, sier Paul Johan Høl, postdoktor ved Helse Vest og førsteamanuensis i kirurgiske fag ved UiB.

 

Hjerter av titan

Nå har UiB fått et enda bedre utgangspunkt for å studere og forske på biomaterialer som brukes som såkalte reservedeler i menneskekroppen. Biomaterialer kan være alt fra trådene som brukes for å sy igjen operasjonssår til hofteproteser og hjerter av titan.

- Innen odontologi har forskning på biomaterialer til bruk i menneskekroppen hatt en sentral plass. Men innen medisin er dette feltet svært begrenset i Norge, forteller professor Nils R. Gjerdet ved Institutt for klinisk odontologi.

Samarbeid med Tyskland

Men med det nye senteret på plass håper de å kunne øke forskningsinnsatsen på biomaterialer til bruk i menneskekroppen. Både med bruk av nanoteknologi, men også med testing av sement som i dag brukes til å støpe fast hofteproteser.Med den nye plasseringen har de også fått tettere, og ikke minst, lettere kontakt, med sykehuset.

Universitetet i Bergen skal også samarbeide tett med universitetet i Rostock. Under åpningen var professor Rainer Bader til stede for å fortelle om det de forsker på i Tyskland.

- Her har vi blant annet utstyr for å teste hofte- og kneproteser. Vi er blant de få universitetet i Tyskland som har dette utstyret, fortalte Bader.

Det nye laboratoriet bygger på et langvarig samarbeid mellom Det medisinsk-odontologiske fakultet og Helse Vest ved Ortopediske biomaterialer

 

Denne nyheten er hentet fra UiBs nettavis På Høyden

Se også forskningsgruppens egen nettside