Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Deformasjon under jordskorpe-skilsmisse

Thomas Berg Kristensen disputerer onsdag 5. april 2017 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «The structure and evolution of fault systems from outcrop to margin scale – Outcrop and subsurface insights from rift- and transtensional basins in East Greenland and the Western Barents Margin (offshore Norway)»

Hovedinnhold

I avhandlingen undersøkes det hvordan jordskorpen ble deformert da Grønland og Norge skilte lag på grunn av tektoniske krefter for cirka 40 millioner år siden. Dannelse av forkastninger (brudd i jordskorpen) og folder blir i avhandlingen studert ved analyse av seismiske data som avbilder undergrunnen langs kanten av den norske kontinentalsokkelen i Barentshavet samt fra feltdata samlet inn fra blotninger på Grønland. 

Avhandlingen viser at lokalisering av nye brudd i jordskorpen kan påvirkes av eksisterende svakhetssoner i berggrunnen og at de kan være tidvis aktive over en periode på flere hundre millioner år. I avhandlingen analyseres den kjemiske forandringen i bergartenes sammensetning i slike forkastninger ut fra observasjoner gjort i felt. Den kjemiske forandringen av bergartene har stor innvirkning på forkastningenes evne til å stoppe eller tillate strømming av fluider i undergrunnen, noe som er viktig i forbindelse med leting etter hydrokarboner.

Å forstå når og hvordan forkastninger og folder dannes i jordskorpen er også viktig for å få forstå hvordan hydrokarboner kan migrere og fanges i reservoarer. I avhandlingen undersøkes det hvordan jordskorpen langs kanten av kontinentalsokkelen i Barentshavet undergikk deformasjon, og det vises at forkastninger ble dannet ved strekking av jordskorpen i en retning samtidig som folder ble dannet ved sammentrykking av jordskorpen i en annen retning. Forståelsen av slik kompleks deformasjon av jordskorpen er viktig for å kunne gjøre gode vurderinger av undergrunnen år man leter etter forekomster av hydrokarboner.

Personalia

Thomas Berg Kristensen ble født i Harstad 24. februar 1984. Han fullførte mastergraden i geologi ved UiB våren 2013 og har siden høsten 2013 vært ansatt som stipendiat ved Institutt for geovitenskap. Doktorgradsprosjektet er finansiert av Norske Shell A/S. Veiledere har vært Atle Rotevatn, Rob Gawthorpe og William Helland-Hansen ved Institutt for geovitenskap, UiB, Rodmar Ravnås ved Norske Shell AS, og Sten-Andreas Grundvåg ved Institutt for geovitenskap, UiT.